Wiktor Opublikowano 15 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2012 i dzisiaj odbyła się pierwsza przymiarka pod nowy browar. Ciśnienie coraz większe - 43 dzień bez warzeni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynekkk Opublikowano 16 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 Solidne te kociołki będą, możesz zdradzić jaka pojemność? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 16 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 ten bardzo głęboko w tle to mój stary warzelny ma 86 litrów, filtracyjna i zacierna mają po około 60 litrów - plan jest taki żeby warzyć bo 40 litrów tylko na prądzie, prąd+gaz - 60, a dwie warki jedna po drugiej w ciągu dnia, 2 razy 60. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 22 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 może wreszcie w Otwocku znów powstanie jakieś piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 28 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 już niedaleko do warzenia, sprzęt jest czasu brak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 28 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 przepraszam brakuje gałeczek w drzwiczkach, ale już są kupione trzeba tylko zamontować. Ciemny jesion Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy3 Opublikowano 29 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2012 powoli zaczyna to jakoś wyglądać . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 29 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2012 dziś przyczepiłem gałki i dopiero teraz ma wyraz a nawet zrobiłem próbę na wodzie - działa, ale nie wiem kiedy będę miał czas coś uwarzyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 Jak napowietrzałeś brzeczkę w tych fermentatorach ? http://www.piwo.org/...t&attach_id=714 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 3 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 brzeczka była tłoczona pompą a potem cyrkulowana w fermentorze razem z drożdżami. Napowietrzanie było słabe, ale już mam patent na to muszę tylko trochę pospawać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 5 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 dziś spróbowałem zatrzeć resztki słodów z czyszczenia śrutowników. Niestety 3 cm to za mało żeby złoże ułożyć ogólnie pozytywnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 10 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 wczoraj zapakowaliśmy trochę red flanders ale do kega i dziś zostało przedłożone do oceny dość szerokiemu gronu i zebrało pozytywne oceny, tak samo jak moja warka 137. 15 miesięcy leżakowania dobrze na niego wpłynęło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 11 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 a oto Red Flander Ale pod koniec leżakowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 11 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 Jak już pisałem przy lambiku - nie rób zdjęć, butelkuj i wysyłaj znajomym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 11 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 Jak już pisałem przy lambiku - nie rób zdjęć, butelkuj i wysyłaj znajomym ja się nabawiłem awersji do butelkowania - łatwiej mnie jest z nalewakiem ściągnąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 24 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2012 (edytowane) Bo drożdże na zimę też potrzebują ciepła może o północy przemówią z fermentora ? sory za jakość - robione po ciemku na szybko komórką Edytowane 24 Grudnia 2012 przez Wiktor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 25 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2012 dziś po raz kolejny ponosiłem temperaturę - ale teraz dużo mniej. Ogółem bardzo mi się podoba idea płaszczy - jedno piwo będzie mogło fermentować w 20 stopniach drugie w 10... jedyne co to piwo wstydzi się zdjęć i osłania się grubą warstwą rosy na pokrywie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 25 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2012 Co to za schładzarka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 25 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2012 to akurat w tym konkretnym przypadku działa w drugą stronę - trochę się za bardzo wychodziło i musiałem podnieść temperaturę piwa. To ultratermostat laboratoryjny - w środku jest zbiornik na wodę, do nieduża grzałka, wężownica do czynnika chłodniczego oraz pompa która wymusza obieg. Teraz to działa jako grzałka z pompą - ale nie chodzi teraz cały czas. Jak będę chciał robić lagery to trochę większe urządzenie czeka na podłączenie Ogółem zastanawiam się nad zrobieniem drugiego fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 25 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2012 No właśnie wyglądała jak łaźnia wodna, dlatego się dziwiłem co to za patent. Rozumiem, że większym urządzeniem jest po prostu schładzarka cornelius? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 25 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2012 no nie cornelius, ale spora maszynka. W miarę jak będę składał sprzęt będę dorzucał zdjęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 5 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 system filtracji, chłodzenia i napowietrzania brzeczki zaczyna nabierać kształtu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 6 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2013 Nie prościej zrobić taki układ : Fermentator zaizolowany, w środku spirala z nierdzewki podpięta pod agregat. Do tego prosty regulator ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 6 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2013 mówisz o fermentacji? może i prościej zrobić, ale mycie i dezynfekcja spirali jest bardziej upierdliwa niż fermentora z płaszczem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 6 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2013 Tak, o fermentacji. Nie wydaje mi się by mycie spirali było by jakieś wielce kłopotliwe. Na fermentator 50 l 2-3 m spirali z rurki fi 10 powinno załatwić sprawę. Taki układ by był tańszy w wykonaniu oraz eksploatacji i mniej zajmowałby powierzchni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się