Les_Grossman Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Cześć. Przymierzam się do spróbowania sił w dolniakach (jakieś lagery na początek) i mam parę pytań co do etapu chłodzenia. Na chwilę obecną posiadam chłodnicę zanurzeniową (gładka nierdzewka) i chłodzenie ze 100 do 20 to około 15 minut, do fermentacji górnej chłodzę do 15 stopni (kolejne 10 minut). Nie wiem czy sensownie schłodzę do 10 stopni czy nawet 8 stopni? Dlatego pytanie: Kupić wymiennik płytowy do tego? Czy można schłodzić brzeczkę do tych 8 stopni w lodówce (zamrażarka) w ciągu kilku godzin? z tych powiedzmy 20 i wtedy zadać drożdże? Czy te powiedzmy 13-14 stopni wystarczy (nie chcę chłodzić w nieskończoność). Czytałem że ludzie różnie dodają drożdże - np. w wyższej i potem próbują to chłodzić (chyba słabe rozwiązanie). Druga sprawa: czy drożdże dodawane (starter) powinien być w temperaturze brzeczki czy w pokojowej jak na mieszadle, czy starter robić w temperaturze "pracy" drożdży - tu też nie mam jednoznacznych informacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2019 35 minut temu, Les_Grossman napisał: Czy można schłodzić brzeczkę do tych 8 stopni w lodówce (zamrażarka) w ciągu kilku godzin? z tych powiedzmy 20 i wtedy zadać drożdże? Zdecydowanie najlepsza opcja. Schładzasz do sensownej temperatury i wstawiasz do lodówki. Co prawda lodówki się jeszcze nie dorobiłem, ale jeśli w sensownym czasie da się tak chłodzić petami w styroboxie, to lodówka da radę jeszcze lepiej. Drożdże po schłodzeniu. 39 minut temu, Les_Grossman napisał: Druga sprawa: czy drożdże dodawane (starter) powinien być w temperaturze brzeczki czy w pokojowej jak na mieszadle, czy starter robić w temperaturze "pracy" drożdży - tu też nie mam jednoznacznych informacji? Jako że drożdże nie lubią mocnych wahań dobrze było by te temperatury przybliżyć. Les_Grossman 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Les_Grossman Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2019 7 minut temu, Fradio napisał: Jako że drożdże nie lubią mocnych wahań dobrze było by te temperatury przybliżyć. Starter robić w tej temperaturze czy schłodzić przed zadaniem do brzeczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2019 3 minuty temu, Les_Grossman napisał: Starter robić w tej temperaturze czy schłodzić przed zadaniem do brzeczki? Według mojej wiedzy starter robisz normalnie jak górne tylko potem można stopniowo schłodzić. Jak się mylę niech ktoś poprawi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hophead Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Starter co najmniej 2l. Do dolniaków trzeba dużo więcej drożdży. Najbardziej optymalnie będzie zrobienie startera 1l i po dniu kręcenia dolać kolejny litr brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Les_Grossman Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2019 (edytowane) Czy np. FM30 30ml wystarczy na starter do 20l brzeczki? Plus jasny ekstrakt słodowy (2x100g/litr) na pożywkę. No i w jakiej temperaturze kręcić ten starter? Edit: Jeszcze jedno. Czy po fermentacji burzliwej, można normalnie pobrać gęstwę jak z górniaków, przechowywać w słoiku i dalej wykorzystywać w odpowiedniej ilości? Edytowane 24 Kwietnia 2019 przez Les_Grossman Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hophead Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Jedna fiolka wystarczy. Zrób tak jak napisałem 1l+1l. Kręć w temperaturze pokojowej. Przed zadaniem należy schłodzić do temperatury fermentacji. Gęstwe możesz wykorzystać do kolejnego piwa. Les_Grossman 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Z mojego doświadczenia,chłodzenie 20l brzeczki o temperatury 20C ,do tych zakładanych 8C-10C zajmuje trochę czasu(lodówka). Najlepiej zarezerwować sobie całą noc na to i zadać drożdże z samego rana.Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Fradio 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msto Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2019 12 godzin temu, Les_Grossman napisał: No i w jakiej temperaturze kręcić ten starter? Na wiki masz arykuł o starterach, jest też o temperaturze https://www.wiki.piwo.org/Przygotowanie_starterów_drożdżowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2019 (edytowane) Chłodzenie w lodówce to słaby pomysł. Jak zadasz drożdże od razu to mogą ruszyć zanim się schłodzi, jak będziesz czekał aż się schłodzi, żeby zadać, to ryzykujesz infekcją. Jak Ci chłodnica chłodzi do 15C w 25 minut to nie rozumiem w czym problem. Powinieneś zjechać do tych 8-10C w sensownym czasie. Mi do 15C idzie raczej dłużej (zależy jeszcze od pory roku i temperatury zimnej wody w kranie) i dolniaki schładzam normalnie chłodnicą. Starter kręcisz w temperaturze pokojowej. Przed zadaniem możesz go powoli schłodzić żeby zminimalizować szok temperaturowy. Edytowane 25 Kwietnia 2019 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadi Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Najlepiej 'dolniaki' robić w zimie (temp. wody w kranie umożliwia zejście do 8C bez robienia dziwnych zabiegów). W pozostałą część roku 'górniaki'. W środku lata gdy temp. wody w kranie potrafi dojść nawet do 20C można robić Belgi. To tylko kwestia odpowiedniego ułożenia sobie 'kalendarza warzenia'. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Oto fotka z instrukcji do Wyeast 2001 urguell lagerJak widać zalecają zadanie drożdży do brzeczki o temp 18-22 st. C a dopiero potem wyrównanie temp. do właściwej temperatury fermentacji. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2019 36 minut temu, Kurt napisał: Jak widać zalecają zadanie drożdży do brzeczki o temp 18-22 st. C a dopiero potem wyrównanie temp. do właściwej temperatury fermentacji. Bo uparcie chcą się trzymać wersji, że te ich smack packi nadają się do aplikacji bez startera. Co oczywiście samo w sobie jest bzdurą, a zadanie w tych 18-22C pomaga drożdżom namnożyć się na tyle, żeby zmniejszać tego negatywne skutki, ale może przy okazji powodować inne. Przepis na pewnego dobrego lagera to duży starter jednostopniowy ze świeżych drożdży lub starter dwustopniowy ze starszych, schłodzenie brzeczki do tych 6-10C i fermentacja w 8-12C, ze wskazaniem na dolne przedziały tych widełek. Oczywiście można kombinować i te punkty naginać, czasami może wyjdzie, ale bardzo często nie wyjdzie. A co potem zrobić z 20 litrami takiego estrowego lagera to nie wiem, bo pić tego się za bardzo nie da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Les_Grossman Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2019 OK. Najsensowniejsze jest robienie dolniaków w chłodniejszym okresie. Na najbliższy miesiąc mam zaplanowanych już kilka warek więc do jesieni odpuszczę sobie niskie temperatury. Skompletuję sprzęt do robienia starterów i zastanowię się co dalej. Dziękuję za porady. Co do starterów to spoko materiał, na początek powinien wystarczyć. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Ostatnio chłodzilem dolniaka wymiennikiem płytowym , ake jego szczegółów nie pamietam. Na 5min przed chłodzeniem odkręciłem kran z zimna woda, temperatura jej trochę spadła i wymiennik się ochłodził. Puściłem brzeczke, odczyt temperatury na wyjściu niestety nie spadł poniżej 11* okres teraz niestety mamy nie sprzyjający, a będzie coraz cieplej. Przemysłowe browary robią to za pomocą wody lodowej, ale aparatura do tego jest kosmicznie droga, wiec jako taki narazie nie mam pomysły na zejście do 8°C. Zima z ciekawości, a przy okazji przepłakałem wrzątkiem wymiennik udalo mi się zejść do blisko 4°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2019 9 godzin temu, Juniorek napisał: Ostatnio chłodzilem dolniaka wymiennikiem płytowym , ake jego szczegółów nie pamietam. Na 5min przed chłodzeniem odkręciłem kran z zimna woda, temperatura jej trochę spadła i wymiennik się ochłodził. Puściłem brzeczke, odczyt temperatury na wyjściu niestety nie spadł poniżej 11* okres teraz niestety mamy nie sprzyjający, a będzie coraz cieplej. Przemysłowe browary robią to za pomocą wody lodowej, ale aparatura do tego jest kosmicznie droga, wiec jako taki narazie nie mam pomysły na zejście do 8°C. Zima z ciekawości, a przy okazji przepłakałem wrzątkiem wymiennik udalo mi się zejść do blisko 4°C 11 Stopni to temperatura idealna na start. Ja swoja zanurzeniowka nie moge zejsc nizej niz srednio 15 stopni, musze z godzine dochlodzic w lodowce. A co do wody lodowej to mozesz sobie ja sam zrobic w domu, poszukaj sobie artykulu od Daniela gdzie fajnie opisal jego metode dochladzania do lagerowej temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2019 O to super sprawa muszę poczytać. Ostatnio zrobiłem doświadczenie polegające na sprawdzeniu zużyciu wody do chłodzenia dla drożdży us-05. Chłodzilem brzeczke 22l po gotowaniu do 18*, zużycie wyniosło 25l wody. Nie mam porównania ile potrzeba jej w przypadku zanurzeniowe chłodnicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2019 To bardzo fajny wynik,jeszcze jak ta wode wykorzystujesz do czegos to juz wgl. BIO Browar Zanurzeniowka potrzebujesz duzo wiecej wody w zaleznosci ile zwojow ma. Poczytaj sobie ten artykul to jeszcze dodatkowymi paroma litrami wody dochlodzisz bardzo szybko do lagerowej temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się