Skocz do zawartości

Piwo ma posmak drożdży


Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, Pawcio1314 napisał:

Robię wszystko wg zaleceń producenta. Piwo fermentuje około tygodnia . Po rozlaniu do butelek stoi ponad miesiąc .

Nie wiadomo co i jak robisz ale nie ma bata, w tydzień nie da rady.

Poczytaj Wiki zanim weźmiesz się za następne piwo.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10 - 14 dni fermentacji burzliwej, 7 dni cichej, miesiąc w butelkach i powinno być OK (zakładając zwykłe piwo ok. 12 - 15 BLG). Oczywiście pilnujemy temperatury fermentacji, aby utrzymywała się w połowie zaleconego przez producenta zakresu temperatur (fermentujące piwo wydziela ciepło, więc jest cieplejsze niż otoczenie).

Na wszystkich etapach ostrożnie, aby jak najmniej osadu drożdżowego dostało się do butelek - lepiej stracić 0,5 litra piwa przy przelewaniu na cichą, niż mieć całą warkę mułu drożdżowego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.