Jump to content

Piwo ma posmak drożdży


Recommended Posts

Witam wszystkich. Szukam podpowiedzi co mogę robić źle , ponieważ piwo po całym procesie ma posmak drożdży. Kolor i nagazowanie są ok. Robię wszystko wg zaleceń producenta. Piwo fermentuje około tygodnia . Po rozlaniu do butelek stoi ponad miesiąc .

Link to comment
Share on other sites

5 minut temu, Pawcio1314 napisał:

Robię wszystko wg zaleceń producenta. Piwo fermentuje około tygodnia . Po rozlaniu do butelek stoi ponad miesiąc .

Nie wiadomo co i jak robisz ale nie ma bata, w tydzień nie da rady.

Poczytaj Wiki zanim weźmiesz się za następne piwo.

Link to comment
Share on other sites

10 - 14 dni fermentacji burzliwej, 7 dni cichej, miesiąc w butelkach i powinno być OK (zakładając zwykłe piwo ok. 12 - 15 BLG). Oczywiście pilnujemy temperatury fermentacji, aby utrzymywała się w połowie zaleconego przez producenta zakresu temperatur (fermentujące piwo wydziela ciepło, więc jest cieplejsze niż otoczenie).

Na wszystkich etapach ostrożnie, aby jak najmniej osadu drożdżowego dostało się do butelek - lepiej stracić 0,5 litra piwa przy przelewaniu na cichą, niż mieć całą warkę mułu drożdżowego.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.