Jump to content

Black ipa


macmac

Recommended Posts

Słod pale ale 3,5 wiedeński 1, roasted Barkley 0,1 cara aroma 0,2 English caramalt 0,2 .

60 min 68 st C , 60 min 66-64 stC , chmiele: aurora 20g 60 min simcoe 15g 30 min cascade 24g 15min centennial 25g - 0 min , centennial 25g, simcoe 22g, cascade 15g, Styrian Golding 18g - 70 stopni C .total 23l 12..5 blog.,butelkowanie 2.2 co2 2,5blg

I okazalo sie po2.5 miesiacach  ze piwo jest slabe, w aromacie,  smaku . Jest  nijakie. Moj plan : jest taki  60 butelek 0,3 I zlac do wiadra i chmielic na zimno, czy to uratuje piwo? Mam udanych za soba  46 warek. Moj faworyt to aipa grapefruitowa goryczka 80 ibu+. Czy ktos reanimowal w ten sposob piwo ? Prosze o Wasze pomysly .

Link to comment
Share on other sites

1 minutę temu, macmac napisał:

roasted Barkley

Duży jest. W całości może się nie dać wsadzić do gara :) Z podzieleniem na mniejsze też może być problem, bo duzy jest :)

barkley.jpg

Przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać :)

Link to comment
Share on other sites

Nie próbowałem, ale się wypowiem.

Jest sens? Przy takim zlewaniu nie dość, że sobie natlenisz to piwo to jeszcze ryzykujesz infekcją. Roboty tyle, że chyba lepiej uwarzyć coś nowego. Jeśli jest nijakie to i tak dobrze, że nie jest niedobre. Odpuść sobie, uwarz coś nowego, a to co masz zanieś na jakiegoś grilla.

Link to comment
Share on other sites

Tak  gdyby  to byla  moja  pierszwa warka  bylbym zadowolony ale bedac hophedem od 2 lat to dla mnie za malo I czestowac na grilu bylo by mi wstyd, chce poeksperymetowac ale czy to me czanse sie udac?  

Link to comment
Share on other sites

31 minut temu, macmac napisał:

Tak  gdyby  to byla  moja  pierszwa warka  bylbym zadowolony ale bedac hophedem od 2 lat to dla mnie za malo I czestowac na grilu bylo by mi wstyd, chce poeksperymetowac ale czy to me czanse sie udac?  

Natlenisz w cholere piwo, roboty mnostwo. NIe unos sie honorem tylko rozdaj znajomym albo wlasnie na grillu to spijcie. 

Jesli wierzysz, ze wszyscy twoi znajomi maja tak wysokie oczekiwania jak ty i uwielbiaja tylko supergorzkie piwa to prawdopodbnie klamia zeby Cie nie zasmucac jak serwujesz im kolejne piwa o IBU 80+. 

Jesli sie upierasz to robil cos takiego @Maciejeq, ale walil ostro CO2 z gasnicy do wiadra zeby zapobiec natlenieniu piwa.

Mozesz jego zapytac o efekty. 

Jak dla mnie nie warto. Pic jak jest albo wylac. 

 

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, macmac napisał:

Tak  gdyby  to byla  moja  pierszwa warka  bylbym zadowolony ale bedac hophedem od 2 lat to dla mnie za malo I czestowac na grilu bylo by mi wstyd

Są ludzie którzy chmielem się nie jarają i wolą wypić proste zwyczajne piwo, tak, że głowa do góry, pewnie znajdziesz kogoś co wypije ze smakiem, o ile oczywiście jest dobre ;)

Link to comment
Share on other sites

Tak jak mowia koledzy, szkoda piwa. Patrzac po przepisie, jesli nie ma zadnej infekcji powinno byc piwo okej. Moze dla Ciebie nie spelnia oczekiwan, ale znajdzie sie napewno sporo osob ktore sobie bedzie piwo chwalic.

Jesli jednak na sile bys sie uparl na eksperymenty to jesli posiadasz kega - chmiel na zimno do worka i do kega, przedmuchac C02, wlac ostroznie piwo. Nabijasz CO2, nastepnie spuszczasz z cisnienia i tak kilka razy. (mowie o kegach z fittingiem A, z innymi nie mialem do czynienia).  Oczywiscie bedziesz mial straty w piwie ale zredukujesz nieco utlenienie. Potem najlepiej spozyc zaraz po przewidywanym czasie chmielenia na zimno.

Link to comment
Share on other sites

6 godzin temu, dziedzicpruski napisał:

Że jak ,2,5 miesiąca i piwo jest stare, chyba trzymane na lodówce .

Dla piwa tak mocno chmielonego jak IPA i wszelkich jego odmian (przypominam, że chmiel jest chyba najpotężniejszym induktorem utlenienia w piwowarstwie) 2,5 miesiąca to jest już sporo. Oczywiście zależy w jakich kto przechowuje warunkach i jak mu idzie unikanie natleniania przy transferach. Pijałem od piwowarów domowych nieźle się trzymające 3-4 miesięczne, ale pijałem też kompletnie utlenione miesięczne. 

 

Choć akurat w tym przypadku dopiero teraz doczytałem, że nie było chmielenia na zimno, więc powód "nijakości" pewnie jest tutaj.

Link to comment
Share on other sites

Bardzo dziękuję za odpowiedzi, rzeczywiście utleni sie  podczas przelewania, zapomniałem o tym .Zostawie je na grila jednak;).

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.