leonzn Opublikowano 31 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2019 Witam, nigdy nie warzyłem tego stylu i mam problem z receptura Ogólnie chciałbym osiągnąć ok 22 blg, zacieranie 65C - 90 min 72C - 20 min gotowanie 90min Ze słodów chciałem użyć jako bazowego pale ale, nie wiem jakie dać dodatkowe. Na te chwile posiadam: -cristal malt -caraaroma -monachijski -wiedenski -spelt (orkiszowy) Czy moge je wykorzystać czy lepiej dokupić cos innego? Jakie proporcje mam zapodać? dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 31 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2019 Jaki Cristal masz? Osobiście poszedłbym do tematu jak najbardziej ortodoksyjnie, tj. pale + crystal kilka-kilkanaście procent. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 31 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2019 41 minut temu, zasada napisał: Jaki Cristal masz? fawcett 150ebc - 1kg jakbym wrzucił 1 kg to miałbym kilkanaście procent. to starczy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 31 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2019 (edytowane) Imo za dużo. Chyba, że piszesz na znacznie więcej niż standardowa warka (19-25 litra). Ale ja mam minimalne doświadczenie - 2 warki w stylu, bez sukcesu w konkursach etc. Zobacz co proponuje BYO: https://byo.com/article/barleywine/ Poczytaj. Jak znajdę coś Jamila o BW to Ci podeślę/ wkleję. edit: Jamil w Brewing Classic Styles pisze tak: 9,75kg brytyjskiego słodu pale 284 g CaraMunich (60 °L) 284 g Crystal (120 °L) dla ok. 26 litrów po wysładzaniu Czyli ok. pół kilo karmelowych do takiego monstrum. Edytowane 31 Maja 2019 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 31 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2019 22 minuty temu, zasada napisał: edit: Jamil w Brewing Classic Styles pisze tak: 9,75kg brytyjskiego słodu pale 284 g CaraMunich (60 °L) 284 g Crystal (120 °L) dla ok. 26 litrów po wysładzaniu Czyli ok. pół kilo karmelowych do takiego monstrum. dzieki. z powodu mojego gara automatycznego przy takim blg mogę zrobic ok 14l zastosuje sie do tego co wyzej i uloze recepturę z % udziałem cristala jak dla powyższych CaraMunich + Crystal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SynMojegoStarego Opublikowano 31 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2019 Ja bym w ogóle zrezygnował z przerwy w 72, a przerwę 65-69 stopni do 90 minut. Karmelu nie przekraczał bym jednak >10% w zasypie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 31 Maja 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2019 3 godziny temu, SynMojegoStarego napisał: Ja bym w ogóle zrezygnował z przerwy w 72, a przerwę 65-69 stopni do 90 minut. Karmelu nie przekraczał bym jednak >10% w zasypie. zeby miec jakakolwiek wydajność na moim sprzęcie musze zrobic te przerwę. czy bw nie powinno sie zacierać bardziej na wytrawnie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SynMojegoStarego Opublikowano 1 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2019 Owszem, powinno się zacierać bardziej na wytrawnie, bo w zależności jakich drożdży użyjesz możesz otrzymać słodki ulepek, a to już trochę mało smaczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 1 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2019 ostatecznie poszło tak: zacieranie 65C - 90 min 72C - 20 min gotowanie 90min pale ale 92% cristal malt 60L - 8% dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SynMojegoStarego Opublikowano 1 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2019 Jakich drożdży użyjesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 1 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2019 13 minut temu, SynMojegoStarego napisał: Jakich drożdży użyjesz? Warka rozbita na 2 części: 1. Amalgamation 2. FM54 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się