Skocz do zawartości

Pomoc przy english barley wine


leonzn

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

nigdy nie warzyłem tego stylu i mam problem z receptura

 

Ogólnie chciałbym osiągnąć ok 22 blg,

 

zacieranie

65C - 90 min

72C - 20 min

gotowanie 90min

 

Ze słodów chciałem użyć jako bazowego pale ale, nie wiem jakie dać dodatkowe. Na te chwile posiadam:

-cristal malt

-caraaroma

-monachijski

-wiedenski

-spelt (orkiszowy)

 

Czy moge je wykorzystać czy lepiej dokupić cos innego?

Jakie proporcje mam zapodać?

dzieki

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Imo za dużo. Chyba, że piszesz na znacznie więcej niż standardowa warka (19-25 litra).

Ale ja mam minimalne doświadczenie - 2 warki w stylu, bez sukcesu w konkursach etc.

Zobacz co proponuje BYO: https://byo.com/article/barleywine/

Poczytaj. Jak znajdę coś Jamila o BW to Ci podeślę/ wkleję.

 

edit:

Jamil w Brewing Classic Styles pisze tak:

9,75kg brytyjskiego słodu pale

284 g CaraMunich (60 °L)
284 g Crystal (120 °L)

dla ok. 26 litrów po wysładzaniu

Czyli ok. pół kilo karmelowych do takiego monstrum.
 

 

 

Edytowane przez zasada
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

22 minuty temu, zasada napisał:

edit:

Jamil w Brewing Classic Styles pisze tak:

9,75kg brytyjskiego słodu pale

284 g CaraMunich (60 °L)
284 g Crystal (120 °L)

dla ok. 26 litrów po wysładzaniu

Czyli ok. pół kilo karmelowych do takiego monstrum.

 

dzieki.

z powodu mojego gara automatycznego przy takim blg mogę zrobic ok 14l

zastosuje sie do tego co wyzej i uloze recepturę z % udziałem cristala jak dla powyższych CaraMunich  + Crystal

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, SynMojegoStarego napisał:

Ja bym w ogóle zrezygnował z przerwy w 72, a przerwę 65-69 stopni do 90 minut. Karmelu nie przekraczał bym jednak >10% w zasypie.

 

zeby miec jakakolwiek wydajność na moim sprzęcie musze zrobic te przerwę.

czy bw nie powinno sie zacierać bardziej na wytrawnie ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.