rafi123 Posted June 7, 2019 Share Posted June 7, 2019 Cześć, Chyba sobie zepsułem śrutownik. Po każdym śrutowaniu myłem go wodą, wycierałem i zostawiałem w pokoju na dzień do wyschnięcia. Dzisiaj zauważyłem, że na tarczy korpusu pojawiła się rdza (tak mi się wydaje, może to resztki słodu z poprzedniej warki, ale nie wydaje mi się). Czy można nim dalej śrutować? Czy może to skutkować pojawieniem się żelaza w gotowym piwie? Od teraz będę śrutownik wycierał suchą szmatką po śrutowaniu Dzięki za pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
anmar Posted June 7, 2019 Share Posted June 7, 2019 Weź drucianą szczotkę i wyczyść. Nie myj śrutownika, wystarczy wyczyścić na sucho na koniec sezonu. rafi123 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szakal75 Posted June 7, 2019 Share Posted June 7, 2019 (edited) Co Wy wszyscy w jakąś paranoję popadacie trochę rdzy to jeszcze nie koniec świata zwłaszcza na śrutowniku Po co w ogóle czyścisz śrutownik ? Co najwyżej możesz go przedmuchać sprężonym powietrzem jak masz sprężarkę ja zostawiam go do następnego śrutowania bez niczego i jakoś infekcji i żelaza nie mam w piwie Edited June 7, 2019 by Szakal75 rafi123 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafi123 Posted June 7, 2019 Author Share Posted June 7, 2019 24 minuty temu, anmar napisał: Weź drucianą szczotkę i wyczyść. Nie myj śrutownika, wystarczy wyczyścić na sucho na koniec sezonu. Dzięki ! 14 minut temu, Szakal75 napisał: Co Wy wszyscy w jakąś paranoję popadacie trochę rdzy to jeszcze nie koniec świata zwłaszcza na śrutowniku Po co w ogóle czyścisz śrutownik ? Co najwyżej możesz go przedmuchać sprężonym powietrzem jak masz sprężarkę ja zostawiam go do następnego śrutowania bez niczego i jakoś infekcji i żelaza nie mam w piwie Odnośnie żelaza chodzi mi o to czy nie pojawi sie z powodu tej rdzy Link to comment Share on other sites More sharing options...
leonzn Posted June 7, 2019 Share Posted June 7, 2019 5 minut temu, rafi123 napisał: Odnośnie żelaza chodzi mi o to czy nie pojawi sie z powodu tej rdzy kiedyś używałem taki śrutownik, pomimo rdzy nigdy nie miałem żelaza w gotowym piwie rafi123 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafi123 Posted June 7, 2019 Author Share Posted June 7, 2019 Dzięki wszystkim za odpowiedź, uspokoiliście mnie I już żadnego mycia śrutownika Link to comment Share on other sites More sharing options...
rkkr Posted June 7, 2019 Share Posted June 7, 2019 Ja kiedyś też umyłem po śrutowaniu i o nim zapomniałem... lekko wyczyściłem i używałem dalej... nic złego się nie stało... teraz w ogóle go nie czyszczę... Link to comment Share on other sites More sharing options...
zielony07 Posted June 8, 2019 Share Posted June 8, 2019 21 godzin temu, rkkr napisał: teraz w ogóle go nie czyszczę I tak mamy czyszczenia od cholery, eech Robert87 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts