Jump to content

Rdza na śrutowniku

Recommended Posts

Cześć,

Chyba sobie zepsułem śrutownik. Po każdym śrutowaniu myłem go wodą, wycierałem i zostawiałem w pokoju na dzień do wyschnięcia.

Dzisiaj zauważyłem, że na tarczy korpusu pojawiła się rdza (tak mi się wydaje, może to resztki słodu z poprzedniej warki, ale nie wydaje mi się).

Czy można nim dalej śrutować? Czy może to skutkować pojawieniem się żelaza w gotowym piwie?

Od teraz będę śrutownik wycierał suchą szmatką po śrutowaniu

Dzięki za pomoc :)

srutownik.thumb.jpg.f1ee50eeb3ffbe08a6a1ab12788aa4ad.jpg

Co Wy wszyscy w jakąś paranoję popadacie trochę rdzy to jeszcze nie koniec świata zwłaszcza na śrutowniku Po co w ogóle czyścisz śrutownik ? Co najwyżej możesz go przedmuchać sprężonym powietrzem jak masz sprężarkę ja zostawiam go do następnego śrutowania bez niczego i jakoś infekcji i żelaza nie mam w piwie

Edited by Szakal75

24 minuty temu, anmar napisał:

Weź drucianą szczotkę i wyczyść.  Nie myj śrutownika, wystarczy wyczyścić na sucho na koniec sezonu.

Dzięki !

14 minut temu, Szakal75 napisał:

Co Wy wszyscy w jakąś paranoję popadacie trochę rdzy to jeszcze nie koniec świata zwłaszcza na śrutowniku Po co w ogóle czyścisz śrutownik ? Co najwyżej możesz go przedmuchać sprężonym powietrzem jak masz sprężarkę ja zostawiam go do następnego śrutowania bez niczego i jakoś infekcji i żelaza nie mam w piwie

Odnośnie żelaza chodzi mi o to czy nie pojawi sie z powodu tej rdzy :D

5 minut temu, rafi123 napisał:

Odnośnie żelaza chodzi mi o to czy nie pojawi sie z powodu tej rdzy :D

kiedyś używałem taki śrutownik, pomimo rdzy nigdy nie miałem żelaza w gotowym piwie

Ja kiedyś też umyłem po śrutowaniu i o nim zapomniałem... lekko wyczyściłem i używałem dalej... nic złego się nie stało... teraz w ogóle go nie czyszczę...