anmar Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 <br />Z tego co czytam to "nie używamy" butelek bez zwrotnych <br /> Dla czego? Mamy ich w browarze 3 albo 4 setki, służą dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Z tego co czytam to "nie używamy" butelek bez zwrotnych, takich to mógłbym nanieść z osiedlowych pojemników na szkło. Używam butelki bezzwrotne po Pincie, Alebrowarze, łomży, Corneliusie itp. Są one tak samo dobre jak i zwrotne, do tej pory żadna mi nie wybuchła, nie pękła. Wystrzegam się tylko butelek po Krajanie bo są masakrycznie cienkie i też radzę je omijać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Oczywiście, że takich używamy! Ja zwrotne to staram się jednak oddawać czasem - nie dla kasy, ale dla szeroko pojętej ekologii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Kapslujecie je również ręczną czy stołową ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Stołową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Ręczną. Butelka to butelka, grubość ścianek nie wpływa na kapslowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Butelki nie zwrotne bynajmniej te które wcześniej nazbierałem mają tak malutki rant kołnierza od dołu że się zastanawiam jak ta kapslownica to załapie i to na forum wyczytałem, że te bezzwrotne kiepsko się nadają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Prościej kapsluje się butelki jakich używa Pinta czy Alebrowar, ale ze zwrotnymi nawet kapslownicą ręczną daje radę, tylko trzeba więcej wyczucia:) A i http://sjp.pl/bynajmniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Bezzwrotne mają często cieńsze szkło, ale z powodzeniem można ich używać, u mnie połowa butelek to bezzwrotne (Pinta, AleBrowar, Sulimar, Obołoń itp.) Co do kapslownicy to warto zainwestować w Grifo HD, duży komfort w porównaniu z Gretą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Albo wydać niewiele więcej niż na gretę i kupić Eternę. Komfort pracy murowany, wykonanie solidne, zero problemów! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Butelki nie zwrotne bynajmniej te które wcześniej nazbierałem. Litości! bynajmniej ≠ przynajmniej Butelki z PINTY, AleBrowaru, czy Corneliusów jak na razie sprawdzają się bardzo dobrze i dotychczas nie miałem z nimi żadnych problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scovron Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 (edytowane) Dokładnie, tylko i wyłącznie wysoki kołnierz, tyle że taki kołnierz mają zazwyczaj niezwrotne NRW. Na pewno zwrotne bączki 0,33 mają taki kołnierz No nie wiem, różnie to z Gretą bywa - moja bardzo kiepsko sobie radziła z wysokim kołnierzem. EDIT: moim zdaniem NRW to zdecydowanie najładniejsze butelki z półlitrowych Edytowane 17 Kwietnia 2013 przez Scovron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Witam. Wlasnie zlalem do bezwrotnych (roznych) zakapslowalo sie niezle. Tak na oko te z zywca (z wytlaczanym wzorem)wg.mnie wygladaja najsolidniej. Tylko ten pieprzony brak skrzynek, bo pokale 0.6 na allegro juz znalazlem. quhcik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Jedź do supermarketu, real, tesco, weź 5 skrzynek, po 1 piwie w skrzynce i zapłać za nie kaucję. I tak kilka razy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 W Kauflandzie kup se batonik ... (cokolwiek) i parę pustych skrzynek. (samych skrzynek nie kupisz) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 A i http://sjp.pl/bynajmniej Litości! bynajmniej ≠ przynajmniej A Co wy tacy nadgorliwi, skoro się ktoś pomylił ale wiecie o co chodzi to poco zwracacie uwagę ? Nie możecie pominąć ? Aż tak to boli , co to forum literackie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_P Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 (edytowane) Literackie może nie, trzynastozgłoskowcem nikt Ci pisać nie każe, ale jak każdy będzie pisał losowo wybrane słowa zamiast właściwych to daleko ten kraj nie zajedzie Już zbyt wielu rzeczy nie da czytać - no ale widocznie autorom nikt uwagi nie zwracał bo 'mniej więcej' można było zrozumieć i tak zostało... Edytowane 17 Kwietnia 2013 przez Marcin_P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banita12 Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 To jest portal poetycko - literacki ze szczególnym uwzględnieniem pasji picia i wyrobu piwa !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Nie możecie pominąć ? Nie Aż tak to boli Tak co to forum literackie ? Bynajmniej A Co wy tacy nadgorliwi, skoro się ktoś pomylił ale wiecie o co chodzi to poco zwracacie uwagę ? Równie dobrze można by nie zwracać uwagi gdy ktoś pisze "ważyć" zamiast "warzyć, czy "brzęczka" zamiast "brzeczka"... Na razie wiadomo o co chodzi, ale jeśli każdy będzie stosował językowy freestyle to wcale tak łatwo nie będzie. W końcu warząc piwo też nie chodzi tylko o to by było wiadomo o co chodzi i piwo dało się wypić, lecz by było jak najlepsze. Fidel 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Z tego co czytam to "nie używamy" butelek bez zwrotnych, takich to mógłbym nanieść z osiedlowych pojemników na szkło. O tym czy butelka jest zwrotna czy bezwrotna często decydują względy handlowe - czasami pewne piwa są w butelce bezzwrotnej, a inne piwo, w takiej samej butelce, jest z kaucją. Ja używam wszystkich oprócz butelek twist-off (choć mam kilka takich - da się je zakapslować kapslownicą stołową ) i butelek przezroczystych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Część butelek bezzwrotnych ma bardzo cienkie szkło a do tego krótki kołnierz o bardzo malutkim rancie. Choć fakt część bezzwrotnych jest całkiem ok np po Łomży (NRW) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Część butelek bezzwrotnych ma bardzo cienkie szkło a do tego krótki kołnierz o bardzo malutkim rancie. Choć fakt część bezzwrotnych jest całkiem ok np po Łomży (NRW) Jak nie przegazujesz piwa to i cienkie szkło wytrzyma. Jak przegazujesz to i grube rozerwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Miałem tu na myśli obcięcie szyjki przez kapslownicę lub brak "zaparcia" kapslownicy o znikomy rant kołnierza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Dobra kapslownica nie będzie miała z tym problemów. Mi greta zaczęła urywać po kilkunastu warkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2013 Kapslownica GRETA nie zakapsluje tych butelek. Jedyne wyjscie to zakrecenie ich oryginalnymi kapslami. Bzdura. Wystarczy być ostrożnym, z powodzeniem kapsluję butelki po Carlsbergu Gretą. Co do samej Grety - Nie mogę na nią narzekać, u mnie radzi sobie ze wszystkimi butelkami bez najmniejszego problemu. Sądzę, że Greta Grecie nierówna, jak już ktoś w tym temacie napisał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi