rafi123 Opublikowano 25 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2019 Cześć, Mam butlę CO2 do kegów i mam pytanie czy istnieje możliwość wstrzyknięcia CO2 do fermentora np podczas fermentacji cichej albo zakwaszania? Chodzi mi na przykład o przelanie piwa do fermentora, wrzucenie chmielu, skierowanie węża z reduktora w kierunku fermentora i odkręcenie gazu. Da to coś? Wydaje mi się, że gaz powinien osiąść na powierzchni i piwo nie będzie miało kontaktu z powietrzem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marchelli Opublikowano 25 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2019 Teoretycznie powinno zmniejszycto utlenianie, ja tak czesto robie przy zlewaniu, tylko najpierw napuszczam co2 do drugiego fermentora, i pozniej powoli zlewamWysłane z mojego SGP621 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czeslaw Opublikowano 25 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2019 Coś to da - przedmuchuje się piwo w browarach dwutlenkiem węgla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiktorwiktor Opublikowano 3 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2020 Odgrzewam temat po rozmowie z kolegą chemikiem. Za pomocą sody oczyszczonej i octu można wytworzyć dużo taniego dwutlenku węgla. 100ml octu i 1g sody oczyszczonej daje 4 litry CO2. Jeżeli zadowoli nas zapełnienie 2/3 fermentora o pojemności 30 litrów to wystarczy pół butelki octu i łyżeczka sody oczyszczonej. Strasznie się wypieni, ale jeżeli włożymy dużą butelkę po wodzie lub duża miskę z octem do środka fermentora trzymając ją w rękach i będziemy stopniowo dosypywać sodę oczyszczoną, cały dwutlenek węgla jako cięższy powinien wypełnić fermentor wypierając wodę. Ponadto można zbierać CO2 w trakcie fermentacji wsadzając silikonowy wężyk w rurkę fermentacyjną, a drugi koniec do wolnego fermentora lub innego pojemnika, żeby potem „wylać” dwutlenek węgla do fermentora do przelania na cichą. Za darmo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawmir Opublikowano 4 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2020 Od dłuższego czasu zlewając na cichą napełniam fermentator co2 i zamiast rurki fermentacyjnej mam zawór w pokrywie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 4 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2020 13 godzin temu, wiktorwiktor napisał: Odgrzewam temat po rozmowie z kolegą chemikiem. Za pomocą sody oczyszczonej i octu można wytworzyć dużo taniego dwutlenku węgla. 100ml octu i 1g sody oczyszczonej daje 4 litry CO2. Jeżeli zadowoli nas zapełnienie 2/3 fermentora o pojemności 30 litrów to wystarczy pół butelki octu i łyżeczka sody oczyszczonej. Strasznie się wypieni, ale jeżeli włożymy dużą butelkę po wodzie lub duża miskę z octem do środka fermentora trzymając ją w rękach i będziemy stopniowo dosypywać sodę oczyszczoną, cały dwutlenek węgla jako cięższy powinien wypełnić fermentor wypierając wodę. Ponadto można zbierać CO2 w trakcie fermentacji wsadzając silikonowy wężyk w rurkę fermentacyjną, a drugi koniec do wolnego fermentora lub innego pojemnika, żeby potem „wylać” dwutlenek węgla do fermentora do przelania na cichą. Za darmo. Później zostaje tylko wietrzenie mieszkania po tym occie i modlenie się żeby jego zapach nie został w gotowym piwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 4 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2020 (edytowane) Godzinę temu, Hary86 napisał: Później zostaje tylko wietrzenie mieszkania po tym occie i modlenie się żeby jego zapach nie został w gotowym piwie @Hary86 nigdy nie korzystałem z octu. Serio zostaje aromat? @wiktorwiktor: zamiast octu roztwór kwasku cytrynowego. Potem z balonu wlewasz do fermentora i gotowe. Edytowane 4 Października 2020 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 4 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2020 Nie korzystałem z takiego sposobu, ale pierwsze co mi przyszło do głowy, to że takie zagrożenie może istnieć. Jeśli ktoś stosuje i nie ma takich problemów, to niech wyprowadzi mnie z błędu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 29 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2020 A może po prostu drożdże babuni, odrobina wody i cukier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się