SynMojegoStarego Opublikowano 15 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2019 Dziwna sprawa Panowie. Otwieram Dry Stout'a, smakuję i czuję wędzonkę. Piwo ma 3 miesiące i zostały 2 butelki. Jakiś czas temu osoba poczęstowana tym Stoutem stwierdziła, że jest wędzony, ale jak? W zasypie nie było wędzonego słodu? Pozostałe butelki nie wykazywały tych cech. Co to może być? Infekcja? Zasyp: Pale ale 40% Wiedeński 40% palony jęczmień Muntons 10% płatki jęczmienne 10% drożdże S-04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 15 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2019 Słody palone mają minimalnie wędzony charakter ale coś więcej niż na granicy percepcji to raczej infekcja (albo pomyłka w słodach). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SynMojegoStarego Opublikowano 15 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2019 Pomyłki nie ma, bo wędzonych nie kupuję, a Muntons'a stosowałem do innego Stout'a i tamten jest klawy . Jeśli to infekcja to czym zostało zarażone piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2019 Może trzymałeś butelki w lodowce w której była wędzona szynka kub kiełbasa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 15 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2019 Infekcja dzikimi drożdżami. Niektóre produkowane przez nie fenole mogą przyjmować akcenty wędzone, przeważnie bardziej kojarzące się z torfem niż klasyczną wędzonką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SynMojegoStarego Opublikowano 16 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2019 18 godzin temu, anteks napisał: Może trzymałeś butelki w lodowce w której była wędzona szynka kub kiełbasa? Nawet jakby, to co ma kiełbasa do zabutelkowanego piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SynMojegoStarego Opublikowano 16 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2019 16 godzin temu, Oskaliber napisał: Infekcja dzikimi drożdżami. Może być, ostatnimi czasy mam problem z dzikusami. Czy może być to spowodowane trzymaniem owoców w kuchni? Właśnie w kuchni warzę i robię rozlew. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 16 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2019 (edytowane) No generalnie skórki owoców często są nośnikami dzikich drożdży, więc jakoś to tam prawdopodobieństwo zakażenia zwiększa, ale nie pokusiłbym się o stwierdzenie, że to na pewno ich zasługa. Ja też często mam owoce w kuchni, w której warzę/butelkuję i nic mi się nigdy nie zakaziło. Chyba, że masz jakieś przejrzałe/nadgnite i latają Ci muszki, to mogą to wszystko roznosić. Edytowane 16 Lipca 2019 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SynMojegoStarego Opublikowano 17 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2019 21 godzin temu, Oskaliber napisał: Chyba, że masz jakieś przejrzałe/nadgnite i latają Ci muszki, to mogą to wszystko roznosić. Wykluczam, dbam o to by takie rzeczy nie miały miejsca w domu. Czyli pozostają drożdże z otwartych okien. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się