korzen16 Opublikowano 25 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2019 Spoko, może masz i rację. Ja zacząłem od razu od zacierania i chyba miałem to szczęście, że nigdy nie miałem problemu z filtracją - jedynie przy grodziskim i piwie żytnim trwało to dłużej niż zwykle, dlatego nie widzę w tym etapie jakieś trudności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał z Łodzi Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2019 No i jestem po pierwszym warzeniu. Mam watpliwosci co do kilku rzeczy ktore zrobiłem ale to zachwile. Najpier chciałem o obawach ANalfabeta co do filtracji i wysładzania. U mnie nie było rzadnych problemow, ładnie wszystko leciało, nawet byłem zaskoczony ze tak szybko. Mam tez kilka pytan ktore pojawiły sie podczas warzenia. Z tego co wyczytałem to wysładzanie nalezy przerwac gdy grzeczka ktora leci przez rurkę ma blg 2-2,5. Ja juz gdy miałem w garnku odfiltrowane 25L to leciala jeszcze brzeczka z 6blg. Przerwałem wysładzanie i reszta poszła do zlewu. (zestaw surowcow na 20L). Czy to marnotractwo ? Na przyszłosc wysładzac dalej dopoki blg nie bedzie okolo 2 ? Wspomne ze chmielu mialem tylko 30g czyli to co bylo w zestawie. Kolejna zagwostke miałem z drozdzami ( suche ). Nie wiedzialem kiedy je rozrobic. Zrobilem tak ze do przegotowanej wystudzonej wody (27 stopni ) wsypalem drozdze, wymieszalem i zostawilem w szklance ktora zakryłem talerzykiem od gory na 30 min potem wlalem do wystudzonej i napowietrzonej juz brzeczki, miala 22-23 stopnie. Dobrze zrobilem ? Kolejny problem to filtracja/odcedzanie. Teraz juz wiem ze nie powinienem przecedzac po wystudzeniu tylko po fermentacji burzliwej czy przed butelkowaniem a ja po wystudzeniu brzeczki, napowietrzylem ja i potem przecedzilem przez gaze + drobne sito potem dodalem drozdze, zamknalem wieko, wlozylen rurke fermentacyjna i wlorzylem do pudla styropianowego w ktorym utrzymuje sie temperatura 15-17 stopni. Wyjdzie cos z tego, mozna w ogole ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2019 (edytowane) 10 godzin temu, Rafał z Łodzi napisał: No i jestem po pierwszym warzeniu. Mam watpliwosci co do kilku rzeczy ktore zrobiłem ale to zachwile. Najpier chciałem o obawach ANalfabeta co do filtracji i wysładzania. U mnie nie było rzadnych problemow, ładnie wszystko leciało, nawet byłem zaskoczony ze tak szybko. Mam tez kilka pytan ktore pojawiły sie podczas warzenia. Z tego co wyczytałem to wysładzanie nalezy przerwac gdy grzeczka ktora leci przez rurkę ma blg 2-2,5. Ja juz gdy miałem w garnku odfiltrowane 25L to leciala jeszcze brzeczka z 6blg. Przerwałem wysładzanie i reszta poszła do zlewu. (zestaw surowcow na 20L). Czy to marnotractwo ? Na przyszłosc wysładzac dalej dopoki blg nie bedzie okolo 2 ? Wspomne ze chmielu mialem tylko 30g czyli to co bylo w zestawie. Kolejna zagwostke miałem z drozdzami ( suche ). Nie wiedzialem kiedy je rozrobic. Zrobilem tak ze do przegotowanej wystudzonej wody (27 stopni ) wsypalem drozdze, wymieszalem i zostawilem w szklance ktora zakryłem talerzykiem od gory na 30 min potem wlalem do wystudzonej i napowietrzonej juz brzeczki, miala 22-23 stopnie. Dobrze zrobilem ? Kolejny problem to filtracja/odcedzanie. Teraz juz wiem ze nie powinienem przecedzac po wystudzeniu tylko po fermentacji burzliwej czy przed butelkowaniem a ja po wystudzeniu brzeczki, napowietrzylem ja i potem przecedzilem przez gaze + drobne sito potem dodalem drozdze, zamknalem wieko, wlozylen rurke fermentacyjna i wlorzylem do pudla styropianowego w ktorym utrzymuje sie temperatura 15-17 stopni. Wyjdzie cos z tego, mozna w ogole ? Pozdrawiam Ogólnie z drożdzami zasada jest taka - uwodnione powinny mieć taką samą temperaturę co brzeczka. To raz. Dwa - troche spora temperatura wody do rehydratacji (27st). Powyżej 30st drożdże mogą pozdychać. Ale powinno być ok. Ja po kilku warkach nauczyłem się tego co jest tu na forum wałkowane - dbaj o drożdże i temperaturę fermentacji. Szczególnie burzliwej. Temperatura fermentacji zależy od tego jakie piwo robisz. Jeśli pierwsza warka domyślam się, że nie jest to Brett. Piwa górnej fermentacji na "zwykłych" drożdżach piwowarskich najlepiej przeprowadzać w temperaturze 18-20stC. Jeśli masz pudło styropianowe o temp. 15-17stC możesz następnym razem brzeczkę wrzucić tam na kilka godzin i dopiero jak brzeczka się schłodzi to zadać drożdże. Nawadnianie drożdży to najlepiej około 20-30min przed zadaniem. A i nie rozumiem informacji o filtrację. Najpierw nie miałeś problemu z filtracją, a na koniec filtracja/odcedzanie(?). O co chodzi? Co to za druga filtracja? Edytowane 7 Sierpnia 2019 przez Suchejroo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2019 (edytowane) 20 minut temu, Suchejroo napisał: To raz. Dwa - troche spora temperatura wody do rehydratacji (27st). Powyżej 30st drożdże mogą pozdychać. A i nie rozumiem informacji o filtrację. Najpierw nie miałeś problemu z filtracją, a na koniec filtracja/odcedzanie(?). O co chodzi? Co to za druga filtracja? Ad1 Niekoniecznie - postąpiłem ostatnio zgodnie z tym opracowaniem. Ad2 Chodzi o przelanie z kotła do fermentora - Rafał z Łodzi poczytaj o whiropoolu. Edytowane 7 Sierpnia 2019 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał z Łodzi Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2019 (edytowane) 1 hour ago, Suchejroo said: A i nie rozumiem informacji o filtrację. Najpierw nie miałeś problemu z filtracją, a na koniec filtracja/odcedzanie(?). O co chodzi? Co to za druga filtracja? Nie wiem jak to sie dokładnie nazywa ale postaram sie wytlumaczyc swoimi słowami. Pierwsza filtracja po gotowaniu oddzielenie słodu od brzeczki. Tu poszło super. 2 filtracja ktora zrobilem to ta ktora powinno robic sie przed butelkowaniem co niektorzy robia przez skarpete/ponczoche. Teraz wiem ze niepotrzebnie. Nie wiem czy to ma wplyw na efekt koncowy i czy pozniej bede musiał jeszcze raz to zrobic przed butelkowaniem czy po prostu piwo bedzie juz czyste ? Edytowane 7 Sierpnia 2019 przez Rafał z Łodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2019 46 minut temu, Rafał z Łodzi napisał: Nie wiem jak to sie dokładnie nazywa ale postaram sie wytlumaczyc swoimi słowami. Pierwsza filtracja po gotowaniu oddzielenie słodu od brzeczki. Tu poszło super. 2 filtracja ktora zrobilem to ta ktora powinno robic sie przed butelkowaniem co niektorzy robia przez skarpete/ponczoche. Teraz wiem ze niepotrzebnie. Nie wiem czy to ma wplyw na efekt koncowy i czy pozniej bede musiał jeszcze raz to zrobic przed butelkowaniem czy po prostu piwo bedzie juz czyste ? Przed butelkowaniem filtrujesz wtedy, kiedy chmieliłeś piwo na zimno. W pozostałych przypadkach wystarczy dekantować piwo od góry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2019 2 godziny temu, korzen16 napisał: Ad1 Niekoniecznie - postąpiłem ostatnio zgodnie z tym opracowaniem. Ad2 Chodzi o przelanie z kotła do fermentora - Rafał z Łodzi poczytaj o whiropoolu. Właśnie tak myślałem, że właśnie robił coś czego nie musiał. Tak jak napisał punix, filtrował drugi raz zbędnie, bo własnie tak filtrują przy chmieleniu. 1 godzinę temu, Rafał z Łodzi napisał: Nie wiem jak to sie dokładnie nazywa ale postaram sie wytlumaczyc swoimi słowami. Pierwsza filtracja po gotowaniu oddzielenie słodu od brzeczki. Tu poszło super. 2 filtracja ktora zrobilem to ta ktora powinno robic sie przed butelkowaniem co niektorzy robia przez skarpete/ponczoche. Teraz wiem ze niepotrzebnie. Nie wiem czy to ma wplyw na efekt koncowy i czy pozniej bede musiał jeszcze raz to zrobic przed butelkowaniem czy po prostu piwo bedzie juz czyste ? tak jak zostało już napisane - druga filtracja, którą zobaczyłeś pewnie na YT to filtracja po chmieleniu na zimno w celu zabutelkowania bez chmielin, które po przedostaniu się do butelek mogą powodować pieczenie w gardle. Z tego co kojarzę masz tylko 30g według przepisu chmielu więc pewnie dałeś to na gotowanie, czyli już nie musisz więcej filtrować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2019 2 godziny temu, korzen16 napisał: Ad1 Niekoniecznie - postąpiłem ostatnio zgodnie z tym opracowaniem. ciekawy artykuł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2019 (edytowane) Strasznie mu w głowie mieszacie. Drugie filtrowanie,które zrobił to oddzielenie osadów gorących i chmielu po gotowaniu. I dobrze,że to zrobil o ile użył zdezynfekowanego sprzetu. @Rafał z Łodzi Jak pisał @korzen16 poczytaj o whirpoolu. Edytowane 8 Sierpnia 2019 przez Mibor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał z Łodzi Opublikowano 8 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2019 (edytowane) 4 hours ago, Mibor said: Strasznie mu w głowie mieszacie. Drugie filtrowanie,które zrobił to oddzielenie osadów gorących i chmielu po gotowaniu. I dobrze,że to zrobil o ile użył zdezynfekowanego sprzetu. @Rafał z Łodzi Jak pisał @korzen16 poczytaj o whirpoolu. Dokladnie o to mi chodziło ! Dzieki. Uzyłem drobnego sitka na ktore nałożyłem czysta dopiero co wyjeta z orginalnego opakowania gaze. Wczesniej dobrze wyparzyłem sito i gaze we wrzatku. Niewiem czy to wystarczy. Zobwczymy za jakis tydzien. Na razie slysze jak bulgota w moim pudle styropianowym. Juz troche przeczytałem o whirpoolu, fajny i chyba przydatny sposob. Edytowane 8 Sierpnia 2019 przez Rafał z Łodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się