Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 21 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2019 Jak w temacie. Przekopałem kilka wątków o tym ale nic sensownego nie wyniosłem Specyfikacji mojego projektu wymiary zewnętrzne a60xb55xh60 styropian grubość 5 centymetrów. Wygląd z zewnątrz jak na zdjęciu poniżej. Dlaczego tak? Bo nie podobało mi wyciąganie wiadra by włożyć pety jak inni prezentowali. W efekcie mogę tych petów włożyć dużo więcej. Na pierwsza próbę włożyłem butelkę zamrożoną do pustej "lodówki" Temp spadła o 10 stopni w porównaniu z tym co na zewnątrz. no to radocha. Radocha dziś padła kiedy na próbę włożyłem do niej wiadro fermentacyjne napełniłem wodą o temperaturze 26 stopni czyli taką jaką temperature miałem w kuchni. Po 8 godzinach temperatura spadła do 23.4. I dalej była różna przez ten cały czas o 1 do 2 stopni z temp zewnętrzną. Czy macie jakieś patenty ile jedna butelka zbija temperatury? Gdzieś na browamatorze widziałem odnośnie torby do chłodzenia taką rozpiskę. Przykładowa skuteczność chłodzenia: 1 butelka zmrożonej wody o poj. 1 l obniża temp. wewnątrz fermentora o 1,5°C poniżej temp. otoczenia, 1 butelka zmrożonej wody o poj. 2 l obniża temp. wewnątrz fermentora o 3°C poniżej temp. otoczenia, 2 butelki zmrożonej wody o poj. 2 l każda obniża temp. wewnątrz fermentora o 6°C poniżej temp. otoczenia, 3 butelki zmrożonej wody o poj. 2 l każda obniża temp. wewnątrz fermentora o 9°C poniżej temp. otoczenia, Założenia: wymiana butelek co 24-36 godzin, temp. otoczenia 20°C. Czy można się do tego jakoś się odnosić? Cóż jak by nie było na półtorej litrowa butelka, którą tam włożyłem zbiła temperaturę w tych okolicach jak podaje powyższy przykład. Bo teraz jeśli chcę zrobić tego Coopersa Irish staut dajmy na to w wtorek. Zacząć fermentacje w 18 stopniach. To co ja względem temperatury muszę dodawać i ujmować butelek? Drugie pytanie: z czasem mam puszczać temperaturę wgórę. To czy w okolicy 5 dnia od zadania drożdży może ona mieć te 24 stopnie plus minus? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 22 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2019 Tabelka z browamatora, a rzeczywistość to dwie różne rzeczy Na eksperyment wrzuciłeś jedną butelkę i długo to trwało. Jeśli nie możesz brzeczki schłodzić poniżej tych 26st C to obowiązkowo 4 butelki 1,5 litra. Później pewnie dwie co 12 godzin wystarczą. Ale 24st C po 5 dniach to zdecydowanie za gorąco. 5 dzień od zadania to będzie jakiś 4 dzień fermentacji. Dalej w 18 (wewnątrz fermentora) bym trzymał, gdzieś po 6 dniach do 20, a po 10-12 do tych 24. Ravage Trzy Baryłki 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 22 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2019 1. Pięć centymetrów to tak skromnie, ale już jest więc trzeba z tym żyć. 2. Pudło musi być bardzo szczelne na każdym łączeniu 3. Temperatura PETów musi być jak najniższa - jeśli pamięta ja ustawiałem zamrażarkę na -24°C i dawaj PETów ile się zmieści. Mi udawało się zbijać temperaturę do poziomu blisko zera, przy zewnętrznej w okolicach 12-14°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogoun Opublikowano 22 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2019 Nie znajdziesz takiej rozpiski z wielu powodów, m.in. różne współczynniki przewodzenia ciepła użytego styropianu, różna szczelność skrzyń, różna bezwładność układu, czy różna ilość energii wydzielanej przez fermentującą brzeczkę. Na szczęście bez większych problemów daje się zbić o te 10-12°C w stosunku do temperatury otoczenia, co wystarcza dla większości górniaków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 22 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2019 1 godzinę temu, Henx napisał: Tabelka z browamatora, a rzeczywistość to dwie różne rzeczy Na eksperyment wrzuciłeś jedną butelkę i długo to trwało. Jeśli nie możesz brzeczki schłodzić poniżej tych 26st C to obowiązkowo 4 butelki 1,5 litra. Później pewnie dwie co 12 godzin wystarczą. Ale 24st C po 5 dniach to zdecydowanie za gorąco. 5 dzień od zadania to będzie jakiś 4 dzień fermentacji. Dalej w 18 (wewnątrz fermentora) bym trzymał, gdzieś po 6 dniach do 20, a po 10-12 do tych 24. Takiej informacji mi było trzeba 1 godzinę temu, korzen16 napisał: 1. Pięć centymetrów to tak skromnie, ale już jest więc trzeba z tym żyć. Masz race, ale wymogi stancyjne + dziewczyna mnie ograniczają XD ale moge rzucać co prawda ograniczoną liczbę kocy ale mogę rzucać, a to też to zblokuje sporo moim zdaniem. Zagwozdka zaczyna sie dla mnie w tym momencie ze jak zjadę do tych 18 stopni to co wtedy ująć tych butelek czy jak robic by utrzymać stałą temperaturę. Wiem oczywiście że drozdze bedą grzały. Najwiekszą temperaturę drożdże mi wyciągnęły to 35 stopni. Dużo za dużo poza progiem ich przezywalności teoretycznie. naokoło fermentatora było 13 stopni - nie dało sie tej temperatury zbić przez 4 dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 22 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2019 Fermentor do pełna to duża bezwładność termiczna - nie przypominam sobie jakiś drastycznych skoków temperatury. Jak ogarniesz swój układ, to będziesz dokładnie wiedział ile petów w jakim czasie wsadzić, żeby osiągnąć wymagane warunku fermentacji/leżakowania. Ale do tego musisz się "nauczyć" własnego pudła, nie ma innej rady. Okrycie kocem, w brew pozorom, da bardzo dużo. Wokół pudła nie będzie krążyło powietrze, a to już jest duży zysk na stratach chłodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 22 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2019 Pytanie odnośnie dodawania drożdży do nastawu schłodzonego do 18 stopni. Mam te drożdże uwodnić w temperaturze 25 stopni i włożyć do tej lodówki zeby sie schładzały podczas uwodniania. Czy normalnie w pokoju uwodnić i potem na hura dodać do bania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 22 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2019 Różnica temperatur nie powinna przekraczać 5°C i tego pilnuj Ravage Trzy Baryłki 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 22 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2019 Pamiętaj też żeby nie przekraczać 20 minut (no max 30) czasu uwadniania. Bo drożdże zaczną zdychać z głodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kochan Opublikowano 22 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2019 A ja zadam inne pytanie Panowie podejrzewam, że ktoś już przerabiał temat i pomoże w określeniu sensu stosowania w pudle koca termicznego. Wyłożenie kocem tak aby złota strona skierowana była w stronę fermentora. Jest sens się bawić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 22 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2019 (edytowane) Nie odbiegając od tematu. bo brzeczką juz prawie schłodzona do 30 stopni wiec od zadania drożdży dzieli mnie jeszcze jakieś 15 stopni. Co mam wrzucić do tego Irish stauta Coopersa te drożdże no name z Coopersa pisze ze fermentować w 21 stopniach. Czy jednak zastosować drożdże które mam kupione do ALE i Stouta Fermentis Safale S-04 Parametry: * kłaczkowanie i osiadanie: silne, * odfermentowanie: średnie, * zalecana temperatura fermentacji: 18-22°C, * dozowanie: zazwyczaj 11.5 g na 20 litrów piwa. Saszetka 11,5 g netto. Producent: Fermentis 24 minuty temu, Kochan napisał: A ja zadam inne pytanie Panowie podejrzewam, że ktoś już przerabiał temat i pomoże w określeniu sensu stosowania w pudle koca termicznego. Wyłożenie kocem tak aby złota strona skierowana była w stronę fermentora. Jest sens się bawić? No forum widziałem już zdanie za to metodą i mówione było również ze to bez sensu. Na pewno plusem tej metody będzie uszczelnienie całego układu. Jedyna szansa na ostateczne stwierdzenie czy to dobry sposób będzie zrobienie pewnego doświadczenia. Potrzebujesz minimum 10 identycznych lodówek styropianowych. I podzielisz je na 2 grupy. 5 wyłożysz folią złotym do środka lodówki, drugie pięć pozostawisz bez zmian. Do każdej lodówki wsadzisz identyczne wiadro fermetacyjne, wypełnisz je wodą na 20 - 23 litry. Woda w temperaturze pomieszczenia. Do każdej lodówki włożysz ponadto np 2 pety z zamrożoną wodą z tej samej lodówki (różnie mogą one mrozić może ma to znaczenie nie jestem fizykiem). Masz 10 tych samych urządzeń mierzących temperaturę i w każdym są one zamontowane identycznie. Pomiary wykonujesz codziennie przez tydzień lub dwa. Wkłady zmieniasz raz na dwa dni czy tam co dziennie zależy jak szybko będą się rozmrażać. ale jeśli po dobie połowa wszystkich butli będzie już rozmrożona to może będzie trzeba wymieniać butle częściej. Pomiary dokonujesz wewnątrz i na zewnątrz oraz może różnice temperatur między Każdą lodówką. Wyniki z dwóch grup wrzucasz w program statistica i liczysz chyba odchylenie standardowe, albo anova jednoczynnikowa? Kiedy to ja miałem tą statystykę zaraza. Zaraz czy ja komuś sprzedałem temat na inżynierkę? kto mi wisi kratę domowego piwa Edytowane 22 Lipca 2019 przez Ravage miodosytnik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 22 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2019 Godzinę temu, Kochan napisał: A ja zadam inne pytanie Panowie podejrzewam, że ktoś już przerabiał temat i pomoże w określeniu sensu stosowania w pudle koca termicznego. Wyłożenie kocem tak aby złota strona skierowana była w stronę fermentora. Jest sens się bawić? Zamiast NRCety polecam prędzej ekran zagrzejnikowy. 52 minuty temu, Ravage miodosytnik napisał: Nie odbiegając od tematu. bo brzeczką juz prawie schłodzona do 30 stopni wiec od zadania drożdży dzieli mnie jeszcze jakieś 15 stopni. Co mam wrzucić do tego Irish stauta Coopersa te drożdże no name z Coopersa pisze ze fermentować w 21 stopniach. Czy jednak zastosować drożdże które mam kupione do ALE i Stouta Fermentis Safale S-04 (...) Osobiście brałbym S-04, przynajmniej wiesz, jakiego dokładnie szczepu używasz. Plus (przynajmniej teoretycznie) powinny były być przechowywane w lepszych warunkach. Ravage Trzy Baryłki 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 22 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2019 2 minuty temu, punix napisał: Zamiast NRCety polecam prędzej ekran zagrzejnikowy. Świetny pomysł 2 minuty temu, punix napisał: Osobiście brałbym S-04, przynajmniej wiesz, jakiego dokładnie szczepu używasz. Plus (przynajmniej teoretycznie) powinny były być przechowywane w lepszych warunkach. I tak zrobię. Pytanie odnośnie tej lodóweczki mojej bo utrzymać te 18 będzie pewnie trudno. Jak temperatura zejdzie do 17 czy 16 stopni to będzie bardzo źle? Teraz jak wyciąłem wszystkie wkłady z niej a były 4 to przez 6 godzin temperatura z 17 podniosła się na 18 stopni a na zewnątrz było 24 - 26 stopni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 22 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2019 Zadaj drożdże przy temperaturze brzeczki 16-17 st. Nie spiesz się, zacznij uwadnianie jak temp brzeczki będzie już odpowiednia. Ja często zadaję drożdże na drugi dzień rano jak temp spadnie do idealnej. I pamiętaj, że podczas fermentacji (zwłaszcza na początku) temperatura wewnątrz wiadra jest wyższa o 2-3 st niż na zewnątrz. Ravage Trzy Baryłki 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 22 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2019 Dodałem 30 minut temu drożdże i rurka nie pracuje Dróżdże dodane, co prawda ciągle mieszałem je żeby je schłodzić, ale mam nadzieje ze im to nie zaszkodziło. W razie co to mam drugie takie same. Temperaturę mi na baniaku pokazuje 19, ale jest o stopień niższa. A na opakowaniu pisze ze mają tolerancje od 12-25, a ideał jest miedzy 15, a 20. Ciekaw jestem kiedy zaczną one pracować i tak burzliwie. Pytanie moi drodzy bo tak nisko jeszcze nie fermentowałem. Kiedy to zacznie pracować - po dobie? Czy wcześniej. Czy nastaw jakoś mieszać w tym fermentatorze (ruszając wiadrem)? Z tego co się zorientowałem, kiedy na baniaku pokazuje mi 19 to w środku jest 18. Czy ja w takiej sytuacji powinienem trzymać teraz tam butelkę lodu, która będzie obniżać tą temperaturę do 17, czy ją wyjąć, zdaje sobie również sprawę z tego ze jak to ruszy ta temperatura będzie rosnąć, czy ją wtedy też zbijać mocniej żeby mi pokazywało te 18 - 19 stopni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 22 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2019 36 minut temu, Ravage miodosytnik napisał: Dodałem 30 minut temu drożdże i rurka nie pracuje Dróżdże dodane, co prawda ciągle mieszałem je żeby je schłodzić, ale mam nadzieje ze im to nie zaszkodziło. W razie co to mam drugie takie same. Temperaturę mi na baniaku pokazuje 19, ale jest o stopień niższa. A na opakowaniu pisze ze mają tolerancje od 12-25, a ideał jest miedzy 15, a 20. Ciekaw jestem kiedy zaczną one pracować i tak burzliwie. Pytanie moi drodzy bo tak nisko jeszcze nie fermentowałem. Kiedy to zacznie pracować - po dobie? Czy wcześniej. Czy nastaw jakoś mieszać w tym fermentatorze (ruszając wiadrem)? Z tego co się zorientowałem, kiedy na baniaku pokazuje mi 19 to w środku jest 18. Czy ja w takiej sytuacji powinienem trzymać teraz tam butelkę lodu, która będzie obniżać tą temperaturę do 17, czy ją wyjąć, zdaje sobie również sprawę z tego ze jak to ruszy ta temperatura będzie rosnąć, czy ją wtedy też zbijać mocniej żeby mi pokazywało te 18 - 19 stopni? Na spokojnie, nie jestem w temacie co dokładnie warzysz, ale "bulganie" zobaczysz po kilku godzinach. I nie musi nigdy bulkać, wystarczy, że wieko będzie nieszczelnie zamknięte. Ja ostatnio przez upały nie mam dobrej temperatury do fermentacji, lecz kilka warek poszło w 23-25stC i US-05 dają sobie radę. Wiadomo więcej estrów, lecz przy moim stylu piwa to nie przeszkadza. Im wyższa temperatura tym szybciej drożdże ruszają i są żwawsze. Więc spokojnie, rano będziesz widział ich pracę jeśli wszystko jest ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 22 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2019 (edytowane) Z tym bulkaniem to się zawsze z kumplem droczę. Raz mi rurka zaczeła pracować po 15 minutach dlatego zawsze jak nastawie miod pitnych to jak nie pracuje po godzinie dla beki panika. Coopers IRish Staut do tego S-04 Ciemny ekstrakt plan temperaturowy 18 (wewnątrz fermentora) bym trzymał, gdzieś do 6 dni, potem po tym okresie do 20 stopni, a po 10-12 do tych 24. Chciałem tylko nadmienić ze to już 2 godziny jak nastawiłem a rurka dalej nie rusza się (?) Ciekaw jestem po prostu przebiegu pracy fermentacji w takiej temperaturze. Edytowane 22 Lipca 2019 przez Ravage miodosytnik poprawka temperatury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 22 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2019 2 minuty temu, Ravage miodosytnik napisał: plan temperaturowy 8 (wewnątrz fermentora) Rozumiem, że chodzi o 18stC? Od wielu czynników to zależy. Ilość powietrza w fermentorze, ilość brzeczki itp. Im niższa temp tym dłużej im zejdzie by ruszyć. Idź spać i się nie przejmuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomi23 Opublikowano 23 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2019 11 godzin temu, Ravage miodosytnik napisał: Pytanie odnośnie dodawania drożdży do nastawu schłodzonego do 18 stopni. Mam te drożdże uwodnić w temperaturze 25 stopni i włożyć do tej lodówki zeby sie schładzały podczas uwodniania. Czy normalnie w pokoju uwodnić i potem na hura dodać do bania? Tak na przyszłość to jeśli masz duza różnicę temperatur pomiędzy uwodnionymi drożdżami a brzeczka, to dolewaj niewielkie ilości brzeczki do drożdży, aż uzyskasz odpowiednia temperaturę - zbliżoną do brzeczki. Ravage Trzy Baryłki 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 23 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2019 Cierpliwość to ważna cecha piwowara. Może zacząć ci bulkać nawet po 36h. Najważniejsze to nie zaglądaj do fermentora bo coś z powietrza wleci i zainfekuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 23 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2019 2 godziny temu, Henx napisał: Cierpliwość to ważna cecha piwowara. Może zacząć ci bulkać nawet po 36h. Najważniejsze to nie zaglądaj do fermentora bo coś z powietrza wleci i zainfekuje. Pracuje już pracuje i w cale nie z gorsza, Piany może jakiejś bardzo nie ma, jest mała. Ale frapuje mnie inna rzecz. Jak już wiem w fermentorze temp jest około stopnia niża niż mi termometr pokazuje, chodź przypuszczam ze jak fermentacja ruszy to temperatura mi ruszy też w górę. Obecnie mi pokazuje 17,1-17,5 stopnia na jednym pecie niby plan był jechać w 18. Czy w sumie mogę się zatrzymać na tej temperaturze? Co potem robić lać po pół peta i wstawiać w lodówkę jak temperaturę będę chciał mieć na 20? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 23 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2019 Nie wymieniaj PETów jak już rozpuście się lód i obserwuj co się dzieje i jak stabilizuje się temperatura. Może trzeba będzie wstawiać małe butelki (0,5L) zamiast dużych - sam wyczujesz jak ustabilizować układ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 23 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2019 A jak masz usytuowany termometr? Z mojego doświadczenia najlepiej jest nakleić sondę na fermentor i zaizolować ją od zewnątrz korkiem/podkładem pod panele/kartonem takim około 10x10cm lub większym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 23 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2019 Mam z tyłu fermentatora daleko od butli po przeciwnej stronie gdzieś na 10-15 cm od dołu. przyciśnięte styropianem gdzie ma on grubość około 1 cm, taki kwadracik jest wolny w środku i to jest ściśle przełożone do wiadra. 17,4 pokazuje obecnie. Więc chyba nie warto nic kombinować z temperaturą. Skoro ma się podnieść temperatura fermentora samoczynnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 23 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2019 To spoko. Różnica pomiędzy tym a faktyczną temp wewnątrz jest poniżej 1st. Gra i buczy Ravage Trzy Baryłki 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się