taaniel Opublikowano 26 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2019 Witam serdecznie, chwiałbym się dowiedzieć ponieważ jakoś nie mogłem znaleźć w internecie, czy pompka np w tym: https://www.electronic-star.pl/Gospodarstwo-domowe/Wyposazenie-kuchenne/Kotly-warzelne/Mundschenk-kociol-zacierowy-zestaw-do-warzenia-piwa-2500W-30l-stal-nierdzewna.html ma służyć tylko i wyłacznie do mieszania? Bo zastanawiam się jescze nad tym: https://allegro.pl/oferta/kociol-warzelny-25l-8329052418 budżet 1200 zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 26 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2019 22 minuty temu, taaniel napisał: Witam serdecznie, chwiałbym się dowiedzieć ponieważ jakoś nie mogłem znaleźć w internecie, czy pompka np w tym: https://www.electronic-star.pl/Gospodarstwo-domowe/Wyposazenie-kuchenne/Kotly-warzelne/Mundschenk-kociol-zacierowy-zestaw-do-warzenia-piwa-2500W-30l-stal-nierdzewna.html ma służyć tylko i wyłacznie do mieszania? Bo zastanawiam się jescze nad tym: https://allegro.pl/oferta/kociol-warzelny-25l-8329052418 budżet 1200 zł Cześć, budżet 1200 a wysyłasz link za 1850zł. Ogólnie sytuacja wygląda tak, że pompa jest do cyrkulacji brzeczki. Słód masz w koszu zaciernym i pompa "zbiera" brzeczkę spod kosza i transportuje ją do góry kotła i rozlewana jest na młóto od góry. Zazwyczaj nie bezpośrednio, by zacier był ułożony, często na górze jest sito na które spływa brzeczka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 26 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2019 A ja zadam dodatkowe pytanie objaśnieniające: - czy mieszadło eliminuje potrzebę pompki zraszającej słód?I ogólnie, jakie są wady i zalety jednego i drugiego?Rozumiem, że mieszadło zabezpiecza przed przypaleniem słodu o dno naczynia (gdzie najczęściej jest ukryta grzałka sporej mocy). Ale z kolei, pompka chyba lepiej zapewnia równomierne zacieranie? Mieszadło jest chyba droższe, ale pompka lubi się zapychać i wymaga jakiegoś filtra. Dobrze rozumiem, coś jeszcze?Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 26 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2019 Godzinę temu, Muchor napisał: A ja zadam dodatkowe pytanie objaśnieniające: - czy mieszadło eliminuje potrzebę pompki zraszającej słód? I ogólnie, jakie są wady i zalety jednego i drugiego? Rozumiem, że mieszadło zabezpiecza przed przypaleniem słodu o dno naczynia (gdzie najczęściej jest ukryta grzałka sporej mocy). Ale z kolei, pompka chyba lepiej zapewnia równomierne zacieranie? Mieszadło jest chyba droższe, ale pompka lubi się zapychać i wymaga jakiegoś filtra. Dobrze rozumiem, coś jeszcze? Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka Powiem tak. Ja używam Coobra CB3 - z kosza zawsze coś się przedostanie. Pompa się nie zatka ponieważ wkręcona jest bazooka na dnie w kran - ona się często zapycha i wtedy pompa nie ma czego pompować. Akurat wszystkie piwa robiłem z pszenicą/płatki owsiane/płatki pszeniczne. Teraz planuje na samym Pale Ale i pilznenskim zrobić i zobacze czy coś się zmieni. Jak wiadomo płatki owsiane po zalaniu wody pęcznieją strasznie i czuje że ma to wpływ na mój problem z filtracją. Mieszadło pewnie też jest spoko, ale uważam, że nie trzeba mieć ciągłego mieszania słodu podczas zacierania. Chyba ze jest wszystko bardzo zbite. Z tego co widziałem to warzący w garnku, słód często jest rozluźniony. W takim koszu ma mniej miejsca i muszę czasami zamieszać łychą, co tez powoduje problem z filtracją brzeczki przez kosz, ponieważ nieułozony słód cięzko to przepuszcza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomi23 Opublikowano 27 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2019 Pompa recyrkulacyjna to, tak jak Suchejroo napisał, zabiera brzeczkę spod kosza zaciernego przy dnie gara, gdzie temperatura jest najwyższa i pompuje ją na gore kosza zaciernego utrzymując m.in równomierną temperaturę w garze - tak to wygląda w automatycznych koszach zaciernych. Mieszając zacier mieszadłem podczas zacierania, również utrzymujesz równą temperaturę w całej jego objętości, co wpływa na większą wydajność zacierania. Jeśli mieszadło wrzucisz do gara bez kosza zaciernego to pewnie pompa już będzie zbędna? Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 27 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2019 (edytowane) Dodatkowo cyrkulacja brzeczki przez zloże powoduje, ze do gotowania otrzymujemy ja klarowniejszą. Polecam ten kociol z Klarsteina za 790zl z pierwszego postu, z zamowieniem chlodnicy z karbownki (oryginalna jest malowydajna) i uzupelnieniem jej o pompke Edytowane 27 Lipca 2019 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 27 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2019 W linku masz tanszy o pare stowek zamiennik ktory sam posiadam : https://www.electronic-star.pl/Gospodarstwo-domowe/Wyposazenie-kuchenne/Kotly-warzelne/Hopfengott-kociol-zacierny-30-litrow-30-140-C-pompa-obiegowa-stal-nierdzewna-30-Ltr.html?userInput=one concept hopfen&ignoreForCache[]=userInput&queryFromSuggest=true&ignoreForCache[]=queryFromSuggest Zasada dzialania tych kociolkow ta sama, pompa cyrkulacyjna sterowanie itd.; model od One Concept rozni sie od Mundschenka tylko tym ze ma mniej krokow do zaprogramowania. Jesli sie nie myle to Mundschenk ma ich 8 a One Concept ma 4. I te 4 w zupelnosci wystarczaja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się