zgoda Opublikowano 4 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2011 (edytowane) Dzieło z wczoraj. #34 Belgijskie Pełne Wyborowe Piwo w stylu 16B Belgian Pale Ale. Warzone dnia 3 czerwca 2011. Słody, ekstrakty i dodatki niesłodowane * słód pale (Castle Malting) 2.50kg * słód monachijski jasny (Weyermann) 1.00kg * słód abbey (Weyermann) 0.30kg * słód karmelowy jasny (Weyermann Caraamber) 0.20kg Chmiele * Iunga gran. 2010 8.8% a-k 16g (141 GPH) * Styrian Goldings gran. 2010 4.1% a-k 20g (82 GPH) Dodatki * mech irlandzki 3g Drożdże: Zymoferm Z039 Belgische Klosterbiere u. Ales 1 pokolenie/starter Zacieranie * 66-63?C 20' * 73-71?C 50' * 76?C 5' Wysładzanie: 3x4.5l do objętości ok. 27l, nie zmierzyłem ekstraktu brzeczki przed gotowaniem Gotowanie / chmielenie * gotowanie 90' * 60' Iunga 16g * 15' Styrian Goldings 20g * 10' mech irlandzki 3g Wybicie 24.5l 12°Blg. Wydajność ponownie 77%, pomimo grubszego (jak mi się zdawało) śrutowania. Przełom drobny i kłaczkowaty, ale po słodach "ze zachodu" nie spodziewałem się niczego innego. Drożdże zadane o godz. 9:30 4 czerwca w temp. 24°C i wiadro zostało od razu wyniesione do piwnicy, gdzie obecnie jest 18°C, zapach fermentacji było czuć już około 11. W wiadrze mam 22.5l brzeczki. Brzeczka ma kolor ciemnozłoty (miodowy), choć celowałem w jasną miedź. Goryczka też nie z tych specjalnie dużych. Mam nadzieję, że się będzie dobrze piło w letnie wieczory, bo "do kosy" raczej się nie nada. Kolejna obserwacja związana z drożdżami Zymoferm - gdy są świeże (wg. producenta można je zadawać bez startera), wtedy wyrabiają się w 24h w starterze. Już wczoraj wieczorem było widać, że przestały się mnożyć i zaczęły fermentować. Edytowane 4 Czerwca 2011 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porter Opublikowano 4 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2011 (edytowane) Właśnie wczoraj zabutelkowałem swoje Belgijskie Pale Ale (prawie identyczny zasyp, inny chmiel) na drożdżach THG, które - jak zauważyłem po kolejnej, fermentowanej na nich warce - mocno determinują smak i słody, chyba nie ma znaczenia, jakie byśmy dali, nie mają na niego aż tak wielkiego wpływu Uzyskałem kolor bursztynowy. Celowałem w górną granicę stylu 13°Blg. Wyszło dość mocne, z 6% ma jak nic I muszę się z Tobą zgodzić, to nie jest piwko "do kosy". Po robocie będzie w sam raz. Co by se siąść pod lipą i z dumą popatrzeć na dzieło rąk ludzkich. Na zdrowie, Zgoda! Edytowane 4 Czerwca 2011 przez Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2011 No właśnie dlatego celowałem w niższy ekstrakt. W przyrodzie nie istnieje coś takiego jak "belgijskie piwo sesyjne", niestety. Dlatego jakoś długo się opierałem przed belgami i chyba na tym (następnym dubblu) poprzestanę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 4 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2011 W przyrodzie nie istnieje coś takiego jak "belgijskie piwo sesyjne", niestety. A witbier ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2011 W przyrodzie nie istnieje coś takiego jak "belgijskie piwo sesyjne"' date=' niestety.[/quote']A witbier ? No fakt. Ale prawdę mówiąc to nikt u mnie w domu nie przepada za tym wynalazkiem, więc go nawet nie brałem pod uwagę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 4 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2011 a po grand cru mlaskałeś :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2011 W moich planach warzelniczych muszę uwzględniać upodobania małżonki i teścia. Ja w tym mieszkaniu nawet nie jestem zameldowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 5 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2011 Spróbowałem #31 Przaśne po paru dniach... I odszczekuję wszystko złe, co powiedziałem o słodzie owsianym! Piwo jest świetne, rustykalne - choć nie do końca trafiłem w to co chciałem, pachnie pięknie (coś z tych 40g Perle trafiło jednak do aromatu...) i ogólnie mogę je nazwać udanym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2011 (edytowane) #32 Nadreńskie Dawne poszło do butelek po odfermentowaniu do 2.5blg. Do refermentacji użyłem 144g cukru białego (2.5v/v). Wyszło 34x0.5l + 13x0.33l. Wychodzi na to, że ma 5.1% alko - dobrze, tak celowałem. Piwo ma bardzo intensywny zapach melanoidynowy, pewnie zaniknie z czasem, tak jak kiedyś w marcowym. Goryczka potężna i jakby trochę się skiepściła, ale na razie nie przesądzam, ma jeszcze trochę czasu i na pewno złagodnieje. Z Kolońskim się źle dzieje, jakieś takie kwaskowate się zrobiło. Albo mi się tylko tak zdaje, ale jak mi się nie zdaje, to infekcja jak nic. Jutro i pojutrze mycie butelek na Włościańskie. Edytowane 8 Czerwca 2011 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 #33 Włościańskie poszło do butelek (1x1l + 34x0.5l + 10x0.33l) ze 186g cukru białego (nagazowanie do 2.9v/v). Odfermentowało do 2.5°Blg, co na dzień dzisiejszy daje mu 5.4% alko. I tyle by było suchych faktów. Pierwsze piwo na drożdżach Zymoferm Z041 Weissbier III "Bestfrau" - z czystym sumieniem mogę je polecić jeżeli ktoś ma ochotę na trochę innego wajzena niż wszystkie, bo czuć że to coś innego niż Stefany. Dosłownie jeszcze dziś rano byłem niemal pewien, że jak na wajzena to wyszło badziewnie, bo zapach był taki... czysty. Ale jak się ogrzało do 23°C to i zapachy jak trzeba się pojawiły. Trochę bananów, trochę brzoskwiń, w pytę goździków, po prostu zawrót głowy. Smak dość słodki, ale mam nadzieję że wysokie nagazowanie poprawi jego pijalność. Czekałem na to piwo 8 miesięcy i się doczekałem, o jak mi tego brakowało! No, prawie się doczekałem, bo jeszcze musi się tylko nagazować. Kolor jasno-słomkowy, więc następna jasna pszenica będzie ciut podkolorowana, bo jednak wolę piwa złote. A jutro gęstwa po nich pójdzie do roboty przy dunkelu, ziarno już zmielone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 12 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2011 Numerek 35. #35 Hefe Weissbier Dunkel Piwo w stylu 15B Dunkelweizen. Warzone dnia 11 czerwca 2011. Słody, ekstrakty i dodatki niesłodowane * słód pszeniczny (Weyermann) 2.00kg * słód pilzneński (Optima via BogutynMłyn) 1.60kg * słód karmelowy monachijski (Weyermann Caramunich II) 0.30kg * słód pszeniczny czekoladowy (Weyermann) 0.10kg Chmiele * Lubelski gran. 2009 3.6% a-k 30g Drożdże: Zymoferm Z041 Weissbier III (typ "Bestfrau") 2 pokolenie Zacieranie * 44-41?C: 50' * 54-50?C: 10' * 64-61?C: 20' * 73-70?C: 50' * 76?C: 5' Wysładzanie: 3x4.5l do objętości ok. 27l, nie zmierzyłem ekstraktu brzeczki przed gotowaniem Gotowanie / chmielenie * gotowanie 90' * 60' Lubelski 30g (108 GPH) Brzeczka nastawna i fermentacja burzliwa * wybicie (litrów): 23.50 * gęstość brzeczki (Blg): 12.50 * ilość brzeczki (litrów): 22.50 Wydajność 77%. Drożdże zadane w temperaturze 23?C, fermentacja w temperaturze 19?C. Około 8:30 wyniosłem wiadro do piwnicy, a ok. 20 poszedłem na kontrolę... I dobrze że poszedłem! Piana waliła z rurki jak z wulkanu. Podreptałem na górę po ścierkę i miskę z wodą, zszedłem i okazało się że w tym czasie musiała się zatkać rurka, bo dekiel był wypchany jak balon. OMG! Ogólnie zacierało się bezproblemowo, filtracja poszła migiem, bo słód jęczmienny ześrutowałem wyjątkowo grubo (pszeniczny jak zwykle na mąkę). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 14 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2011 Po tygodniu w butelkach #32 Nadreńskie Dawne świetnie rokuje. Zapach jest dokładnie taki jak chciałem, mocno słodowy ze śladową nutą kawy. W smaku jeszcze bardzo szorstkie, goryczka asertywna, do tego nieułożona palona gorzkość w dalszym posmaku. Wytrawne i w sumie dość lekkie, pijalność zapowiada się na najwyższym poziomie. Za miesiąc-półtora będzie boskie, idealne na letnie wieczory. Wnioski pokontrolne - nie zmieniać nic w zasypie i w schemacie chmielenia, celować w niższą goryczkę, można zatrzeć nieco bardziej na słodko żeby zrównoważyć chmiel. Do powtórzenia jesienią, również jako Sticke. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 15 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2011 #34 Belgijskie Pełne Wyborowe przelałem do klarowania, ma teraz 3°Blg i nie spodziewam się, żeby coś pod tym względem się zmieniło. Połowa gęstwy za tydzień pójdzie robić w dubblu, druga połowa wyruszy w daleką podróż do Poznania przez Żywiec. Pierwsza degustacja Włościańskiego (jasna pszenica, #33) wykazuje, że w temacie pszenic jest jeszcze spore pole do poprawy, mogłoby być bardziej słodko i tak mi się coś zdaje, że czuć trochę chmielu... No i drożdże (Zymoferm Z041) jednak mają pewną cechę, która niezbyt mi odpowiada - za mocno osiadają, na dnie butelek tworzą się brzydkie gluty i raczej nie wchodzi w grę wlewanie ich do szklanki. Na szczęście w lodówce mam jeszcze saszetkę Stefanów, więc odrobię te wszystkie wrażenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 19 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2011 Kegerator zmontowany. Zdjęć oczywiście nie ma, bo i po co? Zresztą, nie ma się czym chwalić, w porównaniu do wynalazków kolegów z forum to wygląda jak nalewak w chacie drwala. Nie chciało mi się czyścić mosiądzu na kolumnie i widać, że ma już co najmniej z 10 lat. Najważniejsze, że kran jest nowy i piwo się leje. Tak dobrze się lało w sobotę, że pół kega poszło w jeden wieczór. Dlatego nastąpiła zmiana planów i w sobotę zasuwam z jakimś lekkim bitterem, bo trzeba czymś szybko zapełnić następnego kega. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 22 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2011 Jako że brzydzę się fałszywą skromnością, to bez ogródek stwierdzam - Nadreńskie Dawne jest zaj*bistym altbierem. Zapach ma czysty, słodowy i melanoidowy, lekko opiekany. Smak to dwa uderzenia młota kowalskiego, najpierw mocna słodowość i w chwilę potem potężna goryczka (ciut za długo zostaje, ze Spaltera byłaby lepsza). Przy tym dość wytrawne i pije się całkiem lekko, jak przystało na piwo sesyjne. Jak ktoś chce spróbować, to zapraszam, do końca tego tygodnia jestem słomianym wdowcem i nie ma przeszkód żeby urządzić jakąś libację. Następna okazja na początku lipca, ale nie gwarantuję że piwo jeszcze będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2011 (edytowane) Wczorajsze dzieło. #36 Dubbel Wrześniowy Piwo w stylu 18B Belgian Dubbel. Warzone dnia 23 czerwca 2011. Słody, ekstrakty i dodatki niesłodowane * słód wiedeński (Weyermann) 4.50kg * słód abbey (Weyermann) 0.70kg * cukier kandyzowany 0.25kg * słód karmelowy ciemny (Weyermann Caraaroma) 0.05kg Chmiele * Challenger gran. 2010 6.3% a-k 24g * Styrian Goldings gran. 2010 4.1% a-k 16g Dodatki do gotowania * rodzynki 200g * figi 200g Drożdże: Zymoferm Z039 Belgische Klosterbiere u. Ales 2 pokolenie Zacieranie * 69-63?C: 90' * 76?C: 5' Wysładzanie: 3x4.5l do objętości ok. 26l, nie zmierzyłem ekstraktu brzeczki przed gotowaniem Gotowanie / chmielenie * gotowanie 90' * 60' Challenger 24g * 15' Styrian Goldings 16g * 10' cukier 250g * 10' rodzynki 200g * 10' figi 200g Brzeczka nastawna i fermentacja burzliwa * wybicie (litrów): 23.00 * gęstość brzeczki (Blg): 16.50 * ilość brzeczki (litrów): 20.00 Nie wiem jaka wydajność, bo nie chce mi się liczyć - jest tyle ile chciałem i nawet ciut mocniejsze. Kolor w normie, celowałem w dolną granicę dla stylu i chyba trafiłem. Brzeczka przeraźliwie słodka, ale z odrobiną fajnej goryczki. Przełom jak na słód ze zachodu całkiem konkretny. W trakcie warzenia umyłem także butelki na dzisiejszy rozlew ciemnej pszenicy i niestety w zamieszaniu zapomniałem dać mech do gotowania. Drobiazg, mnie to przeszkadzać nie będzie, a jak piwo będzie dobre, to może i takie wyślę na konkurs do Katowic. O ile dotrwa. Drożdże zadane około północy. Rano zajrzałem do wiadra i stwierdziłem że fermentacja zasuwa w najlepsze, więc fermentor powędrował do piwnicy. Edytowane 24 Czerwca 2011 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prezydent Opublikowano 24 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2011 Fermentujesz razem z rodzynkami czy je odcedziłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2011 Rodzynki i figi zostały z chmielinami w garze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 24 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2011 No to ładne piwo konkursowe wyjdzie. Wyślesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2011 Jak czegoś po drodze w nim nie spieprzę, a tu jeszcze tyle czasu i tyle możliwości żeby napsuć... Nie ukrywam, że po tym jak mi się koźlak na Parpary przegazował to dubbla robiłem z myślą o Katowicach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2011 #35 Hefe Weissbier Dunkel poszło do butelek (1x1l + 36x0.5l + 9x0.33l) z syropem ze 170g cukru białego, nagazowanie do 2.8 vol. CO2. Według obliczeń ma 5.3% alkoholu. Pachnie ciemno-monachijsko-słodowo i oczywiście banano-goździki oraz czekolada. Może nie będzie złe, ale i tak zrobię jeszcze jedną serię pszeniczniaków, tym razem na normalnych drożdżach (Weihenstephany czekają w lodówce). Saszetka z London Ale III w końcu ładnie napuchła i zrobiłem starter. Mam nadzieję, że do jutrzejszego wieczora skończą się mnożyć. W serii "anglików" planuję zrobić w kolejności bittera, milda (te 2 do kegów), premium bittera i porter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 25 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 (edytowane) Wykorzystując słomianowdowieństwo zmajstrowałem sobie dziś bittera. #37 Bitter Piwo w stylu 08A Standard/Ordinary Bitter. Warzone dnia 25 czerwca 2011. Słody, ekstrakty i dodatki niesłodowane * słód pale (Castle Malting) 3.00kg * słód karmelowy jasny (Weyermann Carared) 0.20kg * słód brown (Warminster) 0.10kg Chmiele * Challenger gran. 2010 6.3% a-k 28g * East Kent Goldings gran. 2010 5.5% a-k 10g * Bramling Cross gran. 2009 7.0% a-k 10g Dodatki do gotowania * mech irlandzki 3g Drożdże: WY1318 London Ale III 1 pokolenie/starter Zacieranie * 70-67?C: 90' * 76?C: 10' Wysładzanie: 3x4.5l do objętości ok. 27l, nie zmierzyłem ekstraktu brzeczki przed gotowaniem Gotowanie / chmielenie * gotowanie 90' * 60' Challenger 28g (176 GPH) * 10' East Kent Goldings 10g (55 GPH) * 10' mech irlandzki 3g * 0' Bramling Cross 10g do chłodzenia (70 GPH) Wybicie 23l, 10°Blg. Trochę sporo, bo ma pójść do kega, zostanie mi ze 2 litry i nie będę wiedział co z tym zrobić, tych 3 czy 4 butelek to mi się nie będzie chciało kapslować. Zadane drożdżami w temp. 24°C i paszło do piwnicy. Edytowane 27 Czerwca 2011 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 25 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 Kolejne Zomowce poszły na spacer - wpadłem na moment do piwnicy przed chwilą, a tam wulkan na wiadrze z dubblem. Co ciekawsze, siedziały cicho przez ok. 36 godzin, dopiero teraz dały czadu, bo jeszcze o 18 był spokój. Co jeszcze ciekawsze, temperatura nie wskazuje na to, żeby się coś tam poważnego działo, otoczenie ma 18°C a termometr na wiadrze pokazuje 19°C. Nauczony doświadczeniem z pszenicznymi Zomowcami nie bawiłem się w mycie i wymienianie rurek, tylko założyłem świeży dekiel, oczywiście po uprzednim zdezynfekowaniu izopropanolem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 1 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2011 #34 Belgijskie Pełne Wyborowe zostało rozlane do butelek (38x0.5 + 9x0.33). Odfermentowało do 2.5°Blg, co daje mu 5.3% alk. obj. Do refermentacji 144g cukru białego (nagazowanie 2.4v/v). Piwo ma kolor bursztynowy. W smaku czuć trochę chmielu i nieprzesadzoną goryczkę. W zapachu nie stwierdziłem feerii estrów - raczej delikatne owoce i to też raczej ciemne (porzeczki, jeżyny). Może jak się trochę ułoży, to straci ten problem z tożsamością, bo zapach zapowiada trochę cierpkości w smaku, a tu ni-chu-chu. W każdym razie - zapowiada się bardzo przyjemnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 2 Lipca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 (edytowane) #38 Hefe Weissbier Hell Piwo w stylu 15A Weizen/Weissbier. Warzone dnia 2 lipca 2011. Słody, ekstrakty i dodatki niesłodowane * słód pszeniczny (Weyermann) 1.90kg * słód pilzneński (Optima via BogutynMłyn) 0.80kg * słód wiedeński (Weyermann) 0.70kg * słód karmelowy jasny (Weyermann Carared) 0.30kg * słód pszeniczny karmelowy (Weyermann Carawheat) 0.10kg Chmiele * Lubelski gran. 2009 3.6% a-k 18g Drożdże: starter WY3068 Weihenstephan Weizen (1 pokolenie) Zacieranie (11l wody) * 44-41?C: 45' * 54-50?C: 10' (+2l wrzątku) * 64-61?C: 15' (+4l wrzątku) * 73-70?C: 45' * 76?C: 5' Wysładzanie: 3x4.5l do objętości ok. 26l, nie zmierzyłem ekstraktu brzeczki przed gotowaniem Gotowanie / chmielenie * gotowanie 120' * 60' Lubelski 18g Wybicie 22.5l 12°Blg. Jest git, więc nie liczę wydajności. Drożdże już w nim siedzą. Edytowane 2 Lipca 2011 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się