Skocz do zawartości

Clair de Lune


zgoda

Rekomendowane odpowiedzi

Wszyscy coś tam dziś warzą' date=' a ja tylko kupiłem sobie garnek 10 litrów.[/quote']

ja nie warze :)

Bo się szkolisz na sędziego, hehe. :)

 

Garnek poleży jednak 2 tygodnie. W fermentowni uparcie trzyma się 13°C i za nic nie chce spaść, więc za tydzień będzie Ręczajskie Jasne na German Ale, czyli powtórka piwa z płatkami żytnimi - poprzednie jakieś badziewne wyszło.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#50 Kolońskie v2.2 poszło do butelek, 36x0.5l + 9x0.33l. Refermentacja: 128g cukru białego w syropie, 2.4v/v. Skończyło fermentować na 3°Blg, co mu daje 5.1% alkoholu - i bardzo mi się to podoba.

 

Za miesiąc pierwsza degustacja, na razie smakuje fajnie, tylko goryczka mało przekonywująca, trochę ostra i kłująca. "Jedwabistości" nie stwierdziłem, niestety.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mozna też na to spojrzeć inaczej:

10 dni na nagazowanie,

no i tu już można np sprawdzić czy nagazowane. :P

10 dni na zebranie motywacji żeby wynieść skrzynki do piwnicy,

ale co tak o suchym pysku dźwigać... trzeba spróbować - no i trochę lżej będzie. :)

10 dni czekania. Wychodzi miesiąc. :)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć ;)

 

można spojrzeć jeszcze inaczej:

-rozlanie do kega 10 minut.

-nagazowanie 4 bary + 5 minut bujania,

-2 minut podłączenie do schładzarki i nalanie :)

Wiktor jesteś parszywym minimalistą tak jak i ja :):P

 

Oczywiście dla młodych piwowarów: sztuczne nagazowanie nie zastępuje leżakowania :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

eee tam, czasem piwo jest tak wyborne, że nie trzeba go psuć gazem...

podczas rozlewania do butelek parę kufelków potrafi wyparować :)

 

Uwaga dla młodych piwowarów: tylko i wyłącznie gdy piwo jest wyborne :P:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiktor jesteś parszywym minimalistą tak jak i ja :):P

 

Oczywiście dla młodych piwowarów: sztuczne nagazowanie nie zastępuje leżakowania :)

Widzisz moje są wyleżakowane bo przez 2 miesiące nie mogę się zebrać żeby je rozlać ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#53 Ur-Hell

Warzone dnia 25 listopada 2011.

 

Słody, ekstrakty i dodatki niesłodowane:

* słód pilzneński (Optima via BogutynMłyn) 4.40kg

 

Chmiele

* Sybilla gran. 2011 6.2% a-k 44g

 

Dodatki do gotowania

* mech irlandzki 4g

 

Drożdże: WY1007 German Ale III pokolenie

 

Zacieranie

* 52?C: 0'

* 63-61?C: 5'

-> dekokcja 6.5l

-> 73-71?C: 15'

-> gotowanie: 10'

<- powrót dekoktu

* 73-71?C: 50'

* 75?C: 10'

 

Wysładzanie: 2x6.5l do objętości ok. 26.5l, nie zmierzyłem ekstraktu brzeczki przed gotowaniem

 

Gotowanie / chmielenie

* gotowanie 70'

* 60' Sybilla 24g

* 15' Sybilla 20g

* 10' mech irlandzki 4g

 

Brzeczka nastawna

* wybicie (litrów): 24.00

* gęstość brzeczki (Blg): 13.00

* ilość brzeczki (litrów): 22.00

* początek fermentacji: 26 listopada 2011

 

Pierwsze piwo zacierane dekokcyjnie. Poza niewielkim sralnkiem w kuchni nie stwierdziłem, żeby było to jakoś skomplikowane. Nie stwierdziłem również wyższej wydajności, bo była zwykła. Miał być lager, ale temperatura w fermentowni uparcie nie chce spaść do bezpiecznego poziomu, coś ciepła ta jesień tego roku.

 

HGW co z tego wyjdzie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#53 Ur-Hell

Miał być lager, ale temperatura w fermentowni uparcie nie chce spaść do bezpiecznego poziomu, coś ciepła ta jesień tego roku.

 

HGW co z tego wyjdzie.

Wszystko zależy od tego gdzie kto ma fermentownie. W mojej muszę zacząć myśleć o podgrzewaniu fermentorów :) Ale rzeczywiście zimy w tym roku jakoś nie widać

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie w fermentowni uparcie trzyma się 13°C i spaść od kilku tygodni nie chce. Cierpliwie czekam no może coraz mniej cierpliwie :) Za to w w drugim pomieszczeniu fermentacyjnym mam 16-18°C i chyba strzelę znowu RIS.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#53 obudziło się po ponad 8-godzinnym lagu i fermentuje niespiesznie. Tak leniwych German Ale jeszcze nie miałem.

 

Jeżeli za 2 tygodnie temperatura nie zejdzie do 12C, to machnę jeszcze sticke alta i może coś z "extinct German top fermenting beers".

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.