zgoda Opublikowano 26 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2012 Ja nie wiem co ona pod tym pojęciem rozumie. Ja mam takie pojęcie "produktywności" i nic na to nie poradzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 26 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2012 no popatrz każdy mógłby to inaczej rozumieć. Iiny facet mógłby pójść w 'tango, po mieście, a tu okazuje się, że piwowarzy domowi to idealni mężowie - wolą stać przy garach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaL Opublikowano 26 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2012 Dlatego Kobiety, to apel do Was - mówcie do nich konkretnie! Jak uważacie, że efektywne wykorzystanie czasu oznacza koszenie trawnika, to powiedzcie mu to! Jak ma kupić pomidory, to napiszcie na karteczce, że 2 kg, bo inaczej kupi 2 sztuki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 26 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2012 Oj tam oj tam. Moja po powrocie sprawdza tylko, czy mieszkanie całe, czy psy i rybki żyją. I czy ja jestem w miarę ok, czy też wyglądam jak po tygodniowej libacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 26 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2012 Dlatego Kobiety, to apel do Was - mówcie do nich konkretnie! Jak uważacie, że efektywne wykorzystanie czasu oznacza koszenie trawnika, to powiedzcie mu to! Jak ma kupić pomidory, to napiszcie na karteczce, że 2 kg, bo inaczej kupi 2 sztuki A na czorta miałyby mówić? Jakby wszystko jasno przedstawiły nie miałyby powodów do wyrażania swego niezadowolenia. Oczywiście w sposób taki, by się biedny chłop nagłówkował o co chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2012 #71 BB przelane na krótką cichą przy 3°Blg, liczę że jeszcze z 0.5°Blg uda się drożdżętom urwać. Podczas przelewania miało temperaturę ok. 26°C, więc nawet nie próbowałem go ani wąchać, ni smakować. Gęstwa była w pierwszym pokoleniu po płukaniu w ClO2 i wyglądała normalnie. Chyba nie taki diabeł straszny i będę to praktykował częściej. Mam nadzieję, że w dobrej kondycji te drożdże przefermentują mi jeszcze ze 2-3 piwa (to jest 4-te). A potem je znowu przepłuczę w ClO2 i... zobaczymy co dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2012 #70 PA przelane na cichą przy ~2.8°Blg. Ładny zapach, kolor trafiony, czyli złoto. Drożdże (US-05) po 3 warkach poszły do kanalizacji, jak na suche to i tak dobry wynik. Nieco ponad roczny Propagator WY3068 napuchł ładnie w 4 dni i wlałem go wczoraj do startera. W sobotę pierwsza pszenica w tym roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 6 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2012 Drożdże (US-05) po 3 warkach poszły do kanalizacji, jak na suche to i tak dobry wynik. Wydaje mi się, że nie ma tu wielkiej różnicy. Nawet, jeżeli stan wyjściowy (z szaszetki, torebki) drożdży plynnych jest jest lepszy niż suchych (czystość mikrobiologiczna) to pewnie po pierwszym zbiorze i tak się wyrównuje - w końcu na ile sterylnie jesteśmy to w stanie zrobić w domu. Jak do tego dodać jeszcze starter przy płynnych, to się zastanawiam, czy do brzeczki trafiają one czystsze, niż suche po rehydratacji. Ciekawe, czy są jakieś aktualne badania w tym zakresie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 6 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2012 Może kwestią są same szczepy drożdży? Gdyby tak suszyć np. 3068 mielibyśmy porównanie, a tak można sobie gdybać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2012 Myślę wyłącznie o stronie finansowej. 3 warki przefermentowane za 10zł to dla mnie wystarczająco dobry wynik. Ostatnio muszę na to zwracać większą uwagę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2012 Kto dostał w Żywcu mojego Ambrożego, to już może się wziąć do próbowania. Po 2 miesiącach leżakowania dotarł wreszcie do swojej szczytowej formy, a ja właśnie wypiłem ostatnią butelkę z piwnicy. Czas machnąć nas†ępne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 7 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2012 Kto dostał w Żywcu mojego Ambrożego, to już może się wziąć do próbowania. Po 2 miesiącach leżakowania dotarł wreszcie do swojej szczytowej formy, a ja właśnie wypiłem ostatnią butelkę z piwnicy. Czas machnąć nas†ępne. Wychyliłem w połowie tygodnia, nic mu nie brakuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2012 No tera to już nic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2012 Robota z soboty, ale jakoś tak się zeszło, że nie miałem kiedy wpisać. #72 Pszeniczne Jasne z dnia 07.07.2012 Zasyp: słód pszeniczny (Weyermann) 2.40kg słód pilzneński (DMGP/Strzegom) 1.50kg słód karmelowy ~25 EBC (Weyermann Carahell) 0.20kg słód pszeniczny karmelowy (Weyermann Carawheat) 0.10kg Chmiele: Lubelski gran. 2011 3.9% a-k 20g Drożdże: Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen I pokolenie (starter 1.5l z 14-miesięcznego Propagatora) Zacieranie (14l wody): 45-43°C - 35' 65-62°C - 20' 73-70°C - 60' (+4l wody) 76°C - 5' Wysładzanie i filtracja: 3x4.5l do obj. ok. 26l Gotowanie: 90' Chmielenie: 60' - Lubelski 20g Wybicie 23l 12.5°Blg, rozcieńczone do 12.5°Blg. Zadane drożdżami 08.07.2012 rano w temp. 24°C, fermentacja w temp. 20°C. W wiadrze mam 22l. W weekend powtórka z porteru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 12 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2012 #71 BB wlane do kega z 84g cukru białego (planowane nagazowanie 2v/v). Wylicza mi, że ma 4.8% alkoholu, ładny kolor, bardzo klarowne. Na porter przyjdzie jeszcze czas, jutro jadę ze strong bitterem do kega, 12.5°Blg i tak pod 40 IBU (Challenger na goryczkę i Goldings na aromat). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 14 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2012 Świeżynka, ledwo co fermentacja ruszyła. #73 SBA z dnia 13.07.2012 Zasyp: słód pale (Castle Malting) 3.60kg słód karmelowy bursztynowy (Weyermann Caraamber) 0.20kg pszenica prażona (Warminster) 0.20kg słód czekoladowy (Weyermann Carafa I Special) 0.04kg Chmiele: Challenger gran. 2011 6.0% a-k 44g Goldings (East Kent) gran. 2011 5.1% 16g Drożdże: Wyeast 1028 London Ale (gęstwa, V pokolenie) Dodatki: gips 4g mech irlandzki 3g Zacieranie (11.5l wody, 4g gipsu): 68-64°C - 90' 75°C - 10' (+5l wody) Wysładzanie i filtracja: 3x4.5l do obj ok. 24.5l Gotowanie: 70' Chmielenie: 60' - Challenger 44g 10' - Goldings 16g 10' - mech irlandzki 3g Wybicie 21l 12.5°Blg. Zadane drożdżami 14.07.2012 rano w temp. 23°C. Fermentacja w temp. 20°C. W wiadrze 19.5l. Chyba znowu gdzieś zrobiłem błąd z liczeniem wody, bo podczas wysładzania musiałem dolać 0.5l wody żeby dociągnąć do założonej objętości. Takie zwykłe ESB do kega na zakończenie sezonu. Przełom badziewny, brzeczka mętna jak diabli. Drożdże po tym piwie przejdą drugie mycie w ClO2, bo przed nimi 2 poważne piwa, na koniec kariery: porter i old ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 18 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 W weekend po roku leżakowania wypita została ostatnia butelka Siekiera, który wywalczył mi pierwszy sukces w konkursie piwowarskim, czyli III miejsce w Katowicach. Choć może "wypita" to za duże słowo, bo żeśmy złapali po łyku i reszta poszła do zlewu. Pięknie klarowne, ani trochę nie przegazowane, ale jednak w smaku winno-cydrowe, lekko kwaśne, okropne. Bez kartonu, więc nie wiem czy to utlenienie, czy infekcja. Kiszka, panie dzieju. Wstyd na całą dzielnię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 18 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2012 #70 PA poszło dziś do butelek z syropem ze 126g cukru białego, celuję w nagazowanie około 2.4v/v. Nic już nie drgnęło podczas klarowania, skończyło fermentację na 2.8°Blg, co mu obecnie daje 5.2% alkoholu. Wygląda i pachnie nieźle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 20 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2012 #72 Przeniczne Jasne poszło do butelek. Jakoś słabo odfermentowało, tylko do 3.5°Blg, ale i tak ma 5% alkoholu. Jest ciut bardziej pełne niż moje dotychczasowe wajzeny, ale bez tragedii. Kolor ładny, w kierunku pomarańczowego. I banany, wreszcie jest ten zapach, na który czekałem cały rok. Nagazowanie ~2.8v/v - 170g cukru białego w syropie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2012 W sobotę wieczorem robione. Miało być drugie jasne, ale coś mi się odwidziało. #74 Pszeniczne Ciemne z dnia 21.07.2012 Zasyp: słód pszeniczny (Weyermann) 2.20kg słód monachijski jasny (Weyermann) 1.80kg słód pszeniczny karmelowy (Weyermann Carawheat) 0.30kg słód karmelowy ciemny (Weyeramnn Caraaroma) 0.20kg słód czekoladowy (Weyermann Carafa II Special) 0.05kg Chmiele: Lubelski gran. 2011 3.9% a-k 30g Drożdże: WY3068 II pokolenie (gęstwa) Zacieranie (14l wody): 45-43°C - 35' 63-61°C - 30 73-71°C - 45' (+4l wody) 76°C - 10' Wysładzanie i filtracja: 3x4.5l do obj. ok. 27l Gotowanie: 90' Chmielenie: 60' - Lubelski 30g Wybicie 21.5l 15°Blg, rozcieńczone do 13.2°Blg. Drożdże zadane 22.07.2012 rano w temp. 20°C, fermentacja w temp. 20°C. W wiadrze mam 23l. Brzeczka pachnie przepięknie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 25 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2012 #73 SBA przelane do klarowania przy 3°Blg. Przyda się ze 2 tygodnie cichej, bo w piwie pływały wielkie białawe gluty drożdży, czegoś takiego jeszcze nie widziałem. Nie ma pośpiechu, bo piwo jest przeznaczone do wypicia dopiero na zakończenie sezonu we wrześniu. Jako że nie byłem szczególnie zadowolony z drożdży Wyeast 1028 London Ale, to po 5-tym przefermentowanym piwie zwolniłem je do kanalizacji. Dwa pozostałe brytyjskie piwa, jakie mam do zrobienia w tym roku (porter i old ale) przefermentuję pewnie S-04. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2012 #74 Pszeniczne Ciemne poszło do butelek, FG 3.8°Blg, co mu daje 5.3% alkoholu. Do refermentacji 186g cukru białego na ok. 23l piwa. To może być całkiem niezłe piwo, szkoda że pod koniec sierpnia nie ma żadnego konkursu z kategorią dunkelweizen. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Warka #75 to miała być następna jasna pszenica, ale wszystko wskazuje na to, że nie będzie. Uciekła mi temperatura, i to wcale nie mało, żadne tam 4-5°C, pojechało do 35°C. Minęło 6 godzin aktywnej fermentacji, zanim udało mi się schłodzić do rozsądnych 21°C. Jeżeli coś z tego wyjdzie, to na pewno dam znać. Na razie nie wpisuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 mi teraz przez 24h podbiło o 5 stopni. ale wywaliłem węża przez okno puściłem wodę i zaraz doprowadzę tałatajstwo do porządku. Jeszcze trochę i by się samospasteryzowało, jako prawdziwy browarnik powinieneś pilnować żeby tak się nie stało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2012 #73 SBA poszło do kega z 90g cukru białego na sypko (~2.0v/v). Skończyło fermentację na 3°Blg, co mu daje 5.2% alkoholu. Pachnie fantastycznie, ale już wiem, że nie ma co się jarać, bo za 2 tygodnie ten zapach zniknie bez śladu. Takie te drożdże 1028 London Ale jakieś nie tentego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się