JacekKocurek Opublikowano 28 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 Jaki format daty powstania browaru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 A nie podpowiada? Jak nie, to ISO. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 29 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2013 Nie podpowiada. ISO czyli YYYY-MM-DD tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2013 W rzeczy samej. Pod Chrome to pole rozwija się w kalendarz do wyboru daty, ale przeglądarka w moim telefonie tego nie robi. Jak mam chwilę czasu to coś tam dopisuję kodu, dziś wrzuciłem listy warek, pewnie coś jeszcze będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 29 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2013 Jarku, może Ci wydzielić z wątku posty związane z aplikacją? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2013 (edytowane) Myślę że nie ma potrzeby, założę zaraz temat gdzieś z boku, to się tam dyskusja rozwinie. Na razie nie ma co przenosić. Sprawy związane z aplikacją BrewLog proszę omawiać tu -> http://www.piwo.org/topic/9911-brewlog/ Edytowane 29 Maja 2013 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2013 Wczoraj wlałem do butelek #97 Albion Gold, refermentacja 114g glukozy, co powinno dać ok. 2.1v/v. Skończyło na 2.8°Blg, co mu daje 4.6% alkoholu. Wszystko ma ok, z wyjątkiem zapachu. Aromat chmielowy nie występuje - Boadicea to jednak nie jest chmiel na aromat. Ale kolor i smak jest dokładnie taki, jak sobie wymyśliłem, więc zasyp będzie powtarzany z innym chmielem, no i pewnie z innymi drożdżami, bo mimo początkowych zachwytów fermentacja w dolnym zakresie dała mało wyrazisty profil estrowy, muszę znaleźć drożdże lepiej dopasowane do moich warunków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 5 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2013 #98 Porter przelany na cichą przy 4°Blg. Mam nadzieję, że zejdzie jeszcze z 1°Blg, ale się nie upieram. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 9 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2013 #99 Dzik z dnia 07.06.2013 Zasyp: słód pale (DMGP/Strzegom) 3.70kg słód karmelowy 150 EBC (DMGP/Strzegom) 0.30kg słód amber (Th. Fawcett) 0.20kg słód barwiący 1000 EBC (Weyermann) 0.02kg syrop inwertowany No.2 (własny) 0.35kg Chmiele: Goldings gran. 2012 6% a-k 40g Fuggle gran. 2012 5% a-k 30g Challenger gran. 2012 6.5% a-k 20g Drożdże: WLP022 Essex Ale III pok. Dodatki: mech irlandzki 3g Zacieranie (11l wody): 68-65°C - 100' 75°C - 15' Wysładzanie i filtracja: 3x4.5l do obj ok. 27l Gotowanie: 75' Chmielenie: 60' - 30g Fuggle + 20g Challenger 10' - 20g Goldings 10' - mech irlandzki 3g 0' - 20g Goldings Wybicie 23l 13.2°Blg. Zadane drożdżami 08.06.2013 rano w temp. 21°C, fermentacja w temp. 20°C (otoczenie 17°C). W wiadrze mam 21.5l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 19 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2013 Wczoraj do butelek poszedł #98 Porter. Skończył na 4°Blg, co mu daje ciut ponad 5% alkoholu. Do refermentacji 120g glukozy w syropie (2.2v/v). Smakuje jak młody porter, ale wydobrzeje. Zapach zapowiada bardzo dobre piwko. Pierwsze większe spożycie jest zaplanowane na koniec września, na urodziny mojej żony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 20 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2013 #99 Dzik przelany na cichą przy 3°Blg, cukier zrobił swoje, to będzie mocne piwko. Jakichś specjałów nie zauważyłem względem zwykłego strong bittera tylko na ziarnie, wygląda i pachnie zwyczajnie. W piątek #100, jasna pszenica. Z odwróconą dekokcją, trzeba spróbować czegoś nowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moria Opublikowano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2013 Planuję "przywłaszczyć" sobie przepis na blondynkę, mam nadzieję, że nie masz nic przciwko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 20 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2013 Przecież to bardzo generyczna receptura, ani ona moja, ani czyja inna. Jak chcesz ją podkręcić, to na aromat użyj jakiegoś amerykańskiego chmielu, byle się IBU zgadzało. Taki mam plan na następne podejście do tego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2013 (edytowane) Ta odwrócona dekokcja to wpływ najnowszego Piwowara?:-):-):-) Edytowane 20 Czerwca 2013 przez marcin_l85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 20 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2013 Tak sądzę. Czytałem o tym wcześniej, ale teraz się zdecydowałem, jest okazja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2013 Aż muszę sprawdzić co piszą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2013 #99 Dzik przelany na cichą przy 3°Blg, cukier zrobił swoje, to będzie mocne piwko. Przy 5,69% ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 20 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2013 Dla mnie mocne zaczyna się od 5%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 21 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2013 W piątek #100, jasna pszenica. Z odwróconą dekokcją, trzeba spróbować czegoś nowego. Ja w sobotę robię dunkela z odwróconą dekokcją, ciekawe o której się położę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 21 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2013 Z opisu wygląda, że będzie krócej niż przy zwykłej dekokcji. Mam nadzieję zmieścić się w 7 godzinach, może 7.5 z chłodzeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 21 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2013 A to dzisiaj będzie warzone -> http://brewlog.zgodowie.org/brew/9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moria Opublikowano 21 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2013 Uuuuuu, na konkurs? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 21 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2013 Jak będzie dobre, to czemu nie? :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moria Opublikowano 21 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2013 Ja właśnie też planuję, ale temperatura mnie nieco przeraża... może jutro będzie chłodniej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 21 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2013 Kangury górą. Jarku nie zapomnij o dekokcji, a "będzie Pan zadowolony" Wysłane z tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się