zgoda Opublikowano 6 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 10 warek później niż chciałem, ale w końcu zrobię to piwo, na które nastawiałem się już od dłuższego czasu. Sięmię lniane, lukrecja, słód owsiany i barwnik karmelowy - ledwo się wczoraj powstrzymałem przed dorzuceniem jeszcze pół kilo kukurydzy (ale nie wszystko stracone). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 6 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 Nie bałbym się dać więcej lukrecji, zwłaszcza że długo gotujesz, ot taka sugestia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 Na eksperymenty przyjdzie czas przy kolejnej warce tego cuda - na początek postaram się trzymać możliwie blisko historycznej receptury. Stąd moje wahanie z kukurydzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 #109 SKOT przelane na cichą przy 3°Blg. Mętne i jasne, ale może ściemnieje jak mu drożdże opadną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2013 2 litry L'IPA pojechały do Poznania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 9 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2013 O 10 warek później niż planowałem, ale w końcu jest. #110 Lou warzone 08.11.2013 Surowce fermentowalne: słód pale (DMGP/Strzegom) 3.20kg słód owsiany (Steinbach) 1.00kg słód czarny (Castle Malting) 0.50kg słód monachijski ciemny (Castle Malting) 0.30kg słód amber (Warminster) 0.20kg syrop inwertowany No.2 0.45kg Chmiele: Challenger gran. 2012 6.5% a-k 50g Sybilla gran. 2012 6.5% a-k 10g Drożdże: WY1728 Scottish Ale II pok. Dodatki inne: mech irlandzki 3g siemię lniane 25g (gotowanie 75') korzeń lukrecji 15g (gotowanie 75') barwnik karmelowy E150 100g (gotowanie 10') Schemat zacierania: 67-66°C - 90' (13.5l wody) 75°C - 15' (+5l wody) Wysładzanie i filtracja: 3x4.5l do obj. ok. 26.5l Czas gotowania: 80 Schemat chmielenia: 60' - 50g Challenger 30' - 10g Sybilla Receptura inspirowana Maclay's Oatmalt Stout z 1909 roku. Nazwa na cześć Lou Reeda, który zmarł 27.10.2013. Wybicie 23l 15.5°Blg. Zadane drożdżami 09.11.2013 rano w temp. 18°C, fermentacja w temp. 18°C (otoczenie 15°C). W wiadrze 20.5l - mało co udało się odzyskać z osadów. Lepkość brzeczki daleka od spodziewanej, powiedziałbym że nieledwie trochę podwyższona. Zapowiada się, że piana będzie marna - przy napowietrzaniu z trudem udało się uzyskać rzadki kożuszek, który dodatkowo okazał się bardzo nietrwały. Gdy będę powtarzał tę warkę, to dla większego efektu dam 800g płatków żytnich, powinno to dać odpowiednią oleistość. Być może użycie bezłuskowego słodu owsianego Steinbach również wpłynęło negatywnie na lepkość. http://brewlog.zgodowie.org/brew/19 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 16 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 Moja pierwsza amerykańska IPA. 100 warek potrzebowałem na to, żeby dojrzeć. #107 L'IPA warzone 28.09.2013 V miejsce w Poznaniu na 45 zgłoszeń, nie ma tragedii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 16 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 Gratulację, ładne miejsce jak na pierwszą AIPĘ Nie ma lipy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 16 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 Straciłem 2 litry piwa, zyskałem potwierdzenie że umiem robić piwo. Nie jestem pewien, czy się opłacało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 17 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 Straciłem 2 litry piwa, zyskałem potwierdzenie że umiem robić piwo. Nie jestem pewien, czy się opłacało. "Blaszka" na pewno się przyda A że taki chytrus jesteś to nie wiedziałem, czterech flaszek mózgotrzepa Ci żal? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 17 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 Dziś początek piwowarskiego tygodnia - mycie butelek, jutro rozlew SKOT-a, we środę przelewam Lou i zbieram drożdże, we czwartek mielenie słodu, a w piątek double stout. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 18 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 #109 SKOT poszło do butelek z syropem ze 108g glukozy (2v/v). Skończyło na 2.8°Blg, co mu daje 4.3% alkoholu. Idealnie. Kolor bursztynowy, fajna ziołowa goryczka, ani śladu ziemistego charakteru, który do tej pory kojarzyłem z Fuggle. Piwo jest rześkie i jeżeli nie będę miał problemów z przegazowaniem, to może się przeproszę ze Scottish Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 20 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 #110 Lou przelane na cichą przy 5°Blg. Nie powiem, spodziewałem się że będzie mniej. Drożdży też było dużo, namnożyły się jak głupie. Przez ten tłuszcz z siemienia lnianego? Jutro mielenie, w piątek warzenie - kolejne czarne piwo, tym razem double stout. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 #111 Export Stout warzone 22.11.2013 Surowce fermentowalne: słód pale (DMGP/Strzegom) 5.00kg słód amber (Warminster) 0.50kg słód monachijski ciemny (Castle Malting) 0.30kg słód barwiący (DMGP/Strzegom) 0.30kg jęczmień palony (Castle Malting) 0.10kg Chmiele: Savinski Goldings gran. 2012 3.7% a-k 50g Fuggle gran. 2012 5.0% a-k 30g Goldings gran. 2012 6.0% a-k 10g Sybilla gran. 2012 6.5% a-k 5g Drożdże: Wyeast 1728 Scottish Ale III pok. Dodatki inne: mech irlandzki 3g Schemat zacierania: 67-66°C - 90' (14l wody) 75°C - 15' (+5.5l wody) Wysładzanie i filtracja: 3x4.5l do obj. ok. 27.5l Czas gotowania: 90 Schemat chmielenia: 60' - 30g Savinski Goldings + 30g Fuggle + 10g Goldings + 5g Sybilla 20' - 20g Savinski Goldings Miał być stout eksportowy, wyszedł zwykły - prawdopodobnie pomyliłem się przy odmierzaniu wody i przy ważeniu słodu. Wynik wskazuje, że pomyłka przy odmierzaniu wody wyniosła 1 litr (za dużo), a przy ważeniu słodu 1 kg (za mało). Wybicie 24.5l 13°Blg. Zadane drożdżami 23.11.2013 rano w temp. 17°C, fermentacja w temp. 16°C. W wiadrze 23.5l. No nic, piwa na Żywiec nie mam, ale to się też wypije. Powtórki nie będzie, bo nie mam już słodu palonego, no i nie chce mi się warzyć trzeciego czarnego piwa pod rząd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2013 Porter się zrobił nieprzyjemnie wytrawny, prawdopodobnie jakaś infekcja. Pójdzie do kibla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalczyka Opublikowano 25 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 przepraszam za małe zaśmiecanie wątku, ale chciałbym w tym tygodniu zatrzeć warkę wg Twojego przepisu #67 Inna Blondynka. mały problem w tym, że nie mam chmielu perle. mam magnum, sybilla, cascade, jakieś 10 gr challanger i 20 gr lubelskiego. będę bardzo wdzięczny za sugestię czym mógłbym zastąpić perle. z góry dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 25 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 Różne blondynki robiłem, z Sybillą będzie dobra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 26 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2013 Różne blondynki robiłem A żona na to co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 26 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2013 "Niemożliwe!". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 26 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2013 Zła żona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 26 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2013 Wie, jak ukąsić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 2 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 #110 Lou poszło do butelek. Skończyło fermentować na 4.5°Blg, co mu daje 6% alkoholu. Nagazowanie 2 vol. CO2 (96g glukozy w syropie). Ma potencjał, i już jest przezajebiste. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2013 #111 Single Stout przelane na cichą przy 4.2°Blg. Podoba mi się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2013 coś słabo odfermentowało jak na 1728, jak dla mnie to one do 2blg powinny zejść Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2013 Nie panuję ostatnio nad fermentowalnością. W poprzednim też nie zaszalały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się