Skocz do zawartości

Clair de Lune


zgoda

Rekomendowane odpowiedzi

#122 Daggett

warzone 23.04.2014

 

Surowce fermentowalne:

  • słód pilzneński (DMGP/Strzegom) 3.80kg
  • słód monachijski jasny (DMGP/Strzegom) 0.60kg
  • słód karmelowy 50 EBC (DMGP/Strzegom) 0.20kg

Chmiele:

  • Iunga gran. 2013 11.0% a-k 10g
  • Simcoe gran. 2013 13.2% a-k 40g
  • El Dorado gran. 2013 14.3% a-k 60g

Drożdże:

  • Safale US-05 I pok. (1 saszetka, uwodnione)

Dodatki inne:

  • mech irlandzki 3g (gotowanie 10')

Schemat zacierania:

  • 67-66°C - 90' (12l wody)
  • 75°C - 15' (+6l wody)

Wysładzanie i filtracja: 3x4.5l do obj. ok. 26.5l

 

Czas gotowania: 75

 

Schemat chmielenia:

  • 60' - 10g Iunga
  • 10' - 20g Simcoe + 20g El Dorado
  • 0' - 20g El Dorado
  • 5d - 20g Simcoe + 20g El Dorado na zimno

 

Wybicie 23.5l 12°Blg. Drożdże zadane 24.04.2014 rano w temp. 20°C, fermentacja w temp. 18°C (otoczenie 16°C). W wiadrze 21.5 litra.

 

Piękny przełom, niska wydajność.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#123 Piute

warzone 25.04.2014

 

Surowce fermentowalne:

  • słód pilzneński (DMGP/Strzegom) 3.50kg
  • słód monachijski jasny (DMGP/Strzegom) 0.40kg

Chmiele:

  • Iunga gran. 2013 11.0% a-k 8g
  • El Dorado gran. 2013 15.8% a-k 40g
  • Simcoe gran. 2013 12.0% a-k 20g

Drożdże:

  • FM26 Belgijskie Pagórki I pok. (cała fiolka, bez startera)

Dodatki inne:

  • mech irlandzki 3g (gotowanie 10')
  • gips piwowarski 3g (do zacieru)

Schemat zacierania:

  • 67-66°C - 90' (11l wody)
  • 75°C - 15' (+6l wody)

Wysładzanie i filtracja: 3x4.5l do obj. ok. 26l

 

Czas gotowania: 75

 

Schemat chmielenia:

  • 60' - 8g Iunga
  • 10' - 20g El Dorado + 10g Simcoe
  • 5d - 20g El Dorado + 10g Simcoe na zimno

 

Wybicie 22 litry 10.5°Blg. Drożdże zadane 26.04.2014 rano w temp. 19°C, fermentacja w temp. 18-19°C (otoczenie 16°C). W wiadrze 20 litrów.

 

Ponownie bardzo niska wydajność. Założoną gęstość udało się uzyskać tylko dzięki bardziej intensywnemu gotowaniu i kosztem większego odparowania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#121 rozlane w butelki z syropem ze 117g cukru białego (2.2v/v). Odpuściłem chmielenie na zimno, bo i tak będzie musiało poleżeć, cały aromat by znikł.

 

Kolor ciemny bursztyn, zapach słodki i delikatnie karmelowy. Goryczka na razie ciut za wysoka, ale się ułoży.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zobaczymy, czy będzie tak dobre jak Jacka. ;)

 

#124 Morgan

warzone 09.05.2014

 

Surowce fermentowalne:

  • słód pilzneński (DMGP/Strzegom) 3.60kg
  • słód monachijski jasny (DMGP/Strzegom) 1.00kg
  • słód karmelowy 150 EBC (DMGP/Strzegom) 0.30kg
  • słód karmelowy 350 EBC (Castle Malting) 0.20kg

Chmiele:

  • Iunga gran. 2013 11.0% a-k 16g
  • Citra gran. 2013 13.6% a-k 30g
  • Simcoe gran. 2013 12.0% a-k 40g

Drożdże:

  • Safale US-05 II pok. (gęstwa)

Dodatki inne:

  • mech irlandzki 3g (gotowanie 10')

Schemat zacierania:

  • 67-66°C - 90' (12.5l wody)
  • 75°C - 15' (+6l wody)

Wysładzanie i filtracja: 3x4.5l do obj. ok. 26.5l

 

Czas gotowania: 80

 

Schemat chmielenia:

  • 60' - 16g Iunga
  • 10' - 15g Citra + 15g Simcoe
  • 0' - 10g Simcoe
  • 5d - 15g Citra + 15g Simcoe na zimno

Wybicie 23 litry 12.7°Blg. Drożdże zadane 10.05.2014 rano w temp. 19°C, fermentacja w temp. 18-19°C (otoczenie 16°C). W wiadrze prawie 22 litry (wlałem całe pół litra gęstwy ze #122).

 

Trochę za mało odparowało, tak gdzieś z pół litra.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#125 Wayne

warzone 23.05.2014

 

Surowce fermentowalne:

  • słód pilzneński (DMGP/Strzegom) 4.40kg
  • słód karmelowy 50 EBC (DMGP/Strzegom) 0.20kg

Chmiele:

  • Iunga gran. 2013 11.0% a-k 14g
  • Galaxy gran. 2013 14.2% a-k 50g

Drożdże:

  • FM-26 Belgijskie Pagórki (II pok., gęstwa)

Dodatki inne:

  • mech irlandzki 3g (gotowanie 10')
  • gips 4g (do zacieru)
  • chlorek wapnia 33% 6g (do zacieru)

Schemat zacierania:

  • 67-66°C - 90' (11.5l wody)
  • 75°C - 15' (+6l wody)

Wysładzanie i filtracja: 3x4.5l do obj. ok. 26l

 

Czas gotowania: 80

 

Schemat chmielenia:

  • 60' - 14g Iunga
  • 10' - 20g Galaxy
  • 5d - 30g Galaxy na zimno

 

Wybicie 22.5 litra 11.2°Blg. Drożdże zadane 24.05.2014 rano w temp. 19°C, fermentacja w temp. 20-21°C (otoczenie 17°C). W wiadrze mam 21 litrów.

 

Niech się już ten pilzneński ze Strzegomia skończy, bo ilość śrutowania a potem młóta mnie dobija.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z niewielkim opóźnieniem. To jest powtórka (mniej-więcej) z ubiegłorocznego IPA, wszystkim smakowało, więc jeszcze raz.

 

#126 Garfield

warzone 06.06.2014

 

Surowce fermentowalne:

  • słód pilzneński (DMGP/Strzegom) 5.60kg
  • słód monachijski jasny (DMGP/Strzegom) 0.60kg
  • słód karmelowy 150 EBC (DMGP/Strzegom) 0.20kg

Chmiele:

  • Iunga gran. 2013 11.0% a-k 30g
  • Mosaic gran. 2013 12.0% a-k 80g
  • Centennial gran. 2013 10.2% a-k 50g

Drożdże:

  • Safale US-05 gęstwa, 3 pok.

Dodatki inne:

  • mech irlandzki 3g (gotowanie 10')
  • gips piwowarski 6g (do zacieru)
  • chlorek wapnia 33% 6g (do zacieru)

Schemat zacierania:

  • 66-65°C - 90' (15 litrów wody)
  • 74°C - 15' (+6 litrów wody)

Wysładzanie i filtracja: 3x4.5l do obj. ok. 26.5l

 

Czas gotowania: 80

 

Schemat chmielenia:

  • FWH - 30g Iunga
  • 10' - 30g Mosaic
  • 0' - 20g Mosaic + 20g Centennial
  • 5d - 30g Mosaic + 30g Centennial na zimno

 

Wybicie 24 litry 15°Blg. Drożdże zadane 07.06.2014 rano w temp. 18°C. Fermentacja w temp. 19°C (otoczenie 16-17°C). W wiadrze mam 21 litrów. Ilość wody i słodu monstrualna, na szczęście słód strzegomski już mi się skończył.

 

Jak zwykle przy dodatku chlorku wapnia przełom ogromny i ilość osadów również potężna.

 

Piwo uwarzone w piątek, w sobotę dostało drożdże, w niedzielę wyszły zwiedzać piwnicę, a dziś już chyba jest po imprezie, ale nie mam czasu się nim zająć, po powrocie z Katowic pewnie się nim zajmę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.