zgoda Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 #122 Daggett warzone 23.04.2014 Surowce fermentowalne: słód pilzneński (DMGP/Strzegom) 3.80kg słód monachijski jasny (DMGP/Strzegom) 0.60kg słód karmelowy 50 EBC (DMGP/Strzegom) 0.20kg Chmiele: Iunga gran. 2013 11.0% a-k 10g Simcoe gran. 2013 13.2% a-k 40g El Dorado gran. 2013 14.3% a-k 60g Drożdże: Safale US-05 I pok. (1 saszetka, uwodnione) Dodatki inne: mech irlandzki 3g (gotowanie 10') Schemat zacierania: 67-66°C - 90' (12l wody) 75°C - 15' (+6l wody) Wysładzanie i filtracja: 3x4.5l do obj. ok. 26.5l Czas gotowania: 75 Schemat chmielenia: 60' - 10g Iunga 10' - 20g Simcoe + 20g El Dorado 0' - 20g El Dorado 5d - 20g Simcoe + 20g El Dorado na zimno Wybicie 23.5l 12°Blg. Drożdże zadane 24.04.2014 rano w temp. 20°C, fermentacja w temp. 18°C (otoczenie 16°C). W wiadrze 21.5 litra. Piękny przełom, niska wydajność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2014 #123 Piute warzone 25.04.2014 Surowce fermentowalne: słód pilzneński (DMGP/Strzegom) 3.50kg słód monachijski jasny (DMGP/Strzegom) 0.40kg Chmiele: Iunga gran. 2013 11.0% a-k 8g El Dorado gran. 2013 15.8% a-k 40g Simcoe gran. 2013 12.0% a-k 20g Drożdże: FM26 Belgijskie Pagórki I pok. (cała fiolka, bez startera) Dodatki inne: mech irlandzki 3g (gotowanie 10') gips piwowarski 3g (do zacieru) Schemat zacierania: 67-66°C - 90' (11l wody) 75°C - 15' (+6l wody) Wysładzanie i filtracja: 3x4.5l do obj. ok. 26l Czas gotowania: 75 Schemat chmielenia: 60' - 8g Iunga 10' - 20g El Dorado + 10g Simcoe 5d - 20g El Dorado + 10g Simcoe na zimno Wybicie 22 litry 10.5°Blg. Drożdże zadane 26.04.2014 rano w temp. 19°C, fermentacja w temp. 18-19°C (otoczenie 16°C). W wiadrze 20 litrów. Ponownie bardzo niska wydajność. Założoną gęstość udało się uzyskać tylko dzięki bardziej intensywnemu gotowaniu i kosztem większego odparowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Po 24 godzinach w wiadrze cisza, piany nie ma, temperatura 19°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Nie strasz, właśnie zadałem swoje. Wyszła mi tragiczna wydajność to może ruszą w miarę rozsądnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2014 czy producent rekomenduje zadanie tych drożdży bez startera? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Nie, zaleca starter ale jak test to test Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Na stronie "zaleca do piw powyżej 14 Plato", na fiolce zaleca "w ogóle". Czego się nie robi dla nauki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2014 30 godzin od zaszczepienia pojawiła się delikatna piana. Temperatura nadal 19°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2014 Szybko przeleciało te 6h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 #120 poszło do butelek z syropem ze 124g cukru białego (2.3v/v). Skończyło na 3°Blg, co mu daje 4.5% alko. Takie normalne piwo do picia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 5 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2014 #122 Daggett przelane na cichą przy 2.8°Blg. Za parę dni dostanie trochę chmielu na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 8 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 #121 rozlane w butelki z syropem ze 117g cukru białego (2.2v/v). Odpuściłem chmielenie na zimno, bo i tak będzie musiało poleżeć, cały aromat by znikł. Kolor ciemny bursztyn, zapach słodki i delikatnie karmelowy. Goryczka na razie ciut za wysoka, ale się ułoży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2014 Zobaczymy, czy będzie tak dobre jak Jacka. #124 Morgan warzone 09.05.2014 Surowce fermentowalne: słód pilzneński (DMGP/Strzegom) 3.60kg słód monachijski jasny (DMGP/Strzegom) 1.00kg słód karmelowy 150 EBC (DMGP/Strzegom) 0.30kg słód karmelowy 350 EBC (Castle Malting) 0.20kg Chmiele: Iunga gran. 2013 11.0% a-k 16g Citra gran. 2013 13.6% a-k 30g Simcoe gran. 2013 12.0% a-k 40g Drożdże: Safale US-05 II pok. (gęstwa) Dodatki inne: mech irlandzki 3g (gotowanie 10') Schemat zacierania: 67-66°C - 90' (12.5l wody) 75°C - 15' (+6l wody) Wysładzanie i filtracja: 3x4.5l do obj. ok. 26.5l Czas gotowania: 80 Schemat chmielenia: 60' - 16g Iunga 10' - 15g Citra + 15g Simcoe 0' - 10g Simcoe 5d - 15g Citra + 15g Simcoe na zimno Wybicie 23 litry 12.7°Blg. Drożdże zadane 10.05.2014 rano w temp. 19°C, fermentacja w temp. 18-19°C (otoczenie 16°C). W wiadrze prawie 22 litry (wlałem całe pół litra gęstwy ze #122). Trochę za mało odparowało, tak gdzieś z pół litra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 10 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2014 Zobaczymy, czy będzie tak dobre jak Jacka. To nie jest możliwe vettis 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 #122 dostało po 20g Simcoe i El Dorado na zimno. W poniedziałek rozlew, tym razem wypróbuję filtrowanie przez pończochę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 19 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2014 #122 poszło do butelek z syropem ze 126g cukru białego (2.4v/v). Skończyło na 2.8°Blg, co mu daje 5.1% alk obj. Przyjemne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 21 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2014 #123 Piute przelane na krótką cichą od razu z chmielem na zimno: 10g Simcoe i 18g El Dorado. Ma teraz coś koło 2.2°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2014 #125 Wayne warzone 23.05.2014 Surowce fermentowalne: słód pilzneński (DMGP/Strzegom) 4.40kg słód karmelowy 50 EBC (DMGP/Strzegom) 0.20kg Chmiele: Iunga gran. 2013 11.0% a-k 14g Galaxy gran. 2013 14.2% a-k 50g Drożdże: FM-26 Belgijskie Pagórki (II pok., gęstwa) Dodatki inne: mech irlandzki 3g (gotowanie 10') gips 4g (do zacieru) chlorek wapnia 33% 6g (do zacieru) Schemat zacierania: 67-66°C - 90' (11.5l wody) 75°C - 15' (+6l wody) Wysładzanie i filtracja: 3x4.5l do obj. ok. 26l Czas gotowania: 80 Schemat chmielenia: 60' - 14g Iunga 10' - 20g Galaxy 5d - 30g Galaxy na zimno Wybicie 22.5 litra 11.2°Blg. Drożdże zadane 24.05.2014 rano w temp. 19°C, fermentacja w temp. 20-21°C (otoczenie 17°C). W wiadrze mam 21 litrów. Niech się już ten pilzneński ze Strzegomia skończy, bo ilość śrutowania a potem młóta mnie dobija. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 25 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 Wreszcie zdechł spawacz, więc jakoś trzeba to będzie uczcić. Myślę że następne piwo będzie się nazywać "Buziaczek dla Kiszczaka". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 26 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 #123 Piute poszło do kega ze 100g cukru białego i strzałem 2 bary do zaryglowania kega. 4.6% alkoholu. Zapach przezajebisty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 26 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 Cosik rzadziutkie te piwka, na długo wyczekiwaną okoliczność trza by dobrze z procentami przyp..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 27 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2014 Mocniejsze spoczywają w piwnicy. Nie ma na nie za bardzo chętnych, więc kolejnych nie robię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2014 (edytowane) #124 Morgan przelane do chmielenia na zimno przy 2.5°Blg. Od razu wsypałem po 15g granulatu Simcoe i Citry, w poniedziałek rozlew. Edytowane 3 Czerwca 2014 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 3 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2014 (edytowane) #124 Morgan poszło do butelek z syropem ze 130g cukru białego. Skończyło na 2.5°Blg, co mu daje 5.6% alko. Nie robi jakiegoś wielkiego wrażenia. Edytowane 3 Czerwca 2014 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2014 Z niewielkim opóźnieniem. To jest powtórka (mniej-więcej) z ubiegłorocznego IPA, wszystkim smakowało, więc jeszcze raz. #126 Garfield warzone 06.06.2014 Surowce fermentowalne: słód pilzneński (DMGP/Strzegom) 5.60kg słód monachijski jasny (DMGP/Strzegom) 0.60kg słód karmelowy 150 EBC (DMGP/Strzegom) 0.20kg Chmiele: Iunga gran. 2013 11.0% a-k 30g Mosaic gran. 2013 12.0% a-k 80g Centennial gran. 2013 10.2% a-k 50g Drożdże: Safale US-05 gęstwa, 3 pok. Dodatki inne: mech irlandzki 3g (gotowanie 10') gips piwowarski 6g (do zacieru) chlorek wapnia 33% 6g (do zacieru) Schemat zacierania: 66-65°C - 90' (15 litrów wody) 74°C - 15' (+6 litrów wody) Wysładzanie i filtracja: 3x4.5l do obj. ok. 26.5l Czas gotowania: 80 Schemat chmielenia: FWH - 30g Iunga 10' - 30g Mosaic 0' - 20g Mosaic + 20g Centennial 5d - 30g Mosaic + 30g Centennial na zimno Wybicie 24 litry 15°Blg. Drożdże zadane 07.06.2014 rano w temp. 18°C. Fermentacja w temp. 19°C (otoczenie 16-17°C). W wiadrze mam 21 litrów. Ilość wody i słodu monstrualna, na szczęście słód strzegomski już mi się skończył. Jak zwykle przy dodatku chlorku wapnia przełom ogromny i ilość osadów również potężna. Piwo uwarzone w piątek, w sobotę dostało drożdże, w niedzielę wyszły zwiedzać piwnicę, a dziś już chyba jest po imprezie, ale nie mam czasu się nim zająć, po powrocie z Katowic pewnie się nim zajmę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się