sebpa Opublikowano 3 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2010 a duzo tego jeszcze masz? bo wiesz, jakbys mial nie zdazyc przed wylaniem to moge pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2010 Żona i teść wypiją w postaci grzańców z goździkami. Ale jak lubisz pić zainfekowane piwo, to ci przyniosę parę sztuk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebpa Opublikowano 4 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2010 jeszcze nie wiem czy lubie, jedno dla testu mozesz przy okazji przytargac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2010 W wyniku kompromisu ustaliliśmy z małżonką, że będzie jedno warzenie w tygodniu, co weekend. Na razie ogarniam wyniki szaleństwa z września. Efekt jest taki, że w sobotę uwarzyłem jedno, w niedzielę zabutelkowałem drugie, dziś odmaczałem butelki na trzecie, jutro będę je mył, pojutrze rozlew, we czwartek przelewam czwarte na cichą, w piątek zacieranie kolejnego. OMG! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebpa Opublikowano 4 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2010 40 butli tygodniowo? albo bedziesz duzo pil, albo masz duuza piwnice Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plx Opublikowano 4 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2010 Ja taki przemiał będę miał po rozwodzie. Koleżance małżonce zacier śmierdzi mniejsza o to czym. Tak czy siak gratuluje produktywności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 5 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 Na mnie wypada może z 1/4 - 1/3 tego co zrobię. Resztę załatwia rodzina i koledzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dentharg Opublikowano 5 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 Dajcie pokój.. Przecież to praktycznie poza pracą tylko się piwo zaciera.. gdzie czas na jego picie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 5 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 Raz w tygodniu zacieranie. Raz przelewanie na cichą. 2 dni kołomyi z butelkami (odmaczanie i mycie). Raz rozlew. To daje 5 dni roboty i 2 dni picia - szabas i niedzielę. Wszyscy zadowoleni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dentharg Opublikowano 5 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 To jeszcze trochę i w kegi będziesz robił... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 Temperatura w piwnicy: 16°C. Trzeba zrobić ostatnią pszenicę w tym roku, bo cieplej już nie będzie. Po tej warce Weihenstephany (V pokolenie) pójdą już chyba na zasłużony odpoczynek. Ale to dopiero w piątek, bo dziś rozlewam w butelki #11 Kalifornische Morgen, jutro przelewam #13 Gryczane v1.0 na cichą. Na sezon lagerowy wziąłem drożdże Bohemian Lager - planowałem Munich Lager, ale wyszło że wyszły. Trudno. Może i lepiej, że na początek będę miał te wybaczające więcej błędów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 6 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 Na sezon lagerowy wziąłem drożdże Bohemian Lager Bardzo dobrze, nie ma lepszych, 95% piw na świecie powstaje na nich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2010 Wiesz, 95% piwa ze sklepu nie daje się pić, więc dla mnie to żadna rekomendacja. A tymczasem rozlałem do butelek #11 Kalifornische Morgen z syropem ze 146g cukru białego (planowane nagazowanie 2.6 vol. CO2). Zeszło do 2.5°Blg, co daje wyliczeniowe 5.3% ABV, ale ile jest naprawdę, to HGW. Mam 40x0.5l + 4x0.33l. Jutro etykietowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2010 A w piwnicy shocka - na termometrze 15°C. German Ale niemrawie fermentują Tragiczną Pomyłkę. Temperatura niebezpiecznie zbliża się do granicy dla California Lager i zastanawiam się, co mam jutro zatrzeć? Dla Weihenstephanów będzie już chyba za zimno, więc pszenica (chyba) odpada. Dziś mam zamiar zebrać gęstwę California Lager z Gryczanego v1.0 i może jakiegoś jasnego bezstylowca na tym machnąć? Co za dylemat! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 7 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2010 Myslisz, że California Lager nie będą pracować w 15*? Nie znam tych drozdzy, ale w ciemno mogę powiedzieć, że będą. Nawet sporo drożdży górnej fermentacji dałoby radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2010 Myślę że California Lager i German Ale dadzą radę. Obawiam się o Weihenstephany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 7 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2010 No tak, muszę zacząć troche wolniej czytać te posty 3086 nie dadzą rady - kiedyś próbowałem fermentować w 15*; działały, ale przez tydzień zjadły raptem jakieś 3 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2010 (edytowane) No to pszenicy już w tym roku nie będzie, w piwnicy nie ma warunków do fermentowania a żona jedzie na granicy wytrzymałości nerwowej z moim browarem i nie ma mowy o fermentowaniu w mieszkaniu. Jakimś tam rozwiązaniem byłoby pozbycie się żony, ale z pewnych względów tego nie zrobię. W piątek dla zrównoważenia ciemnicy w piwnicy machnę jakiegoś jasnego bezstylowca na California Lager - pewnie jakąś wariację na temat zasypu do Kölscha, a do "prawdziwego Kölscha" przymierzę się za 2 tygodnie. O ile oczywiście temperatura w piwnicy nie spadnie za bardzo... Bo wtedy zacznie się sezon lagerowy! Edytowane 7 Października 2010 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 7 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2010 Zainwestuj ~25 zł w 15W kabel grzejny do terrarium: http://allegro.pl/terra-zoo-przewod-grzewczy-silikonowy-15w-kabel-i1257412441.html i może jeszcze drugie tyle w sterownik RT-2 (tylko do ejli) http://allegro.pl/rt-2-termoregulator-termostat-nowy-i1250749969.html i masz swobodę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2010 To by wymagało pewnych przeróbek w instalacji elektrycznej w piwnicy - co może być kłopotliwe w bloku. Ale pomysł jest wart sprawdzenia, może uda się gdzieś wyprowadzić kabelek do gniazdka. Ten kabel to do wykorzystania jak "brew belt" (grzać fermentor z zewnątrz)? Jakoś wolałbym nie topić żadnego kabla w moim piwie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 7 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2010 To by wymagało pewnych przeróbek w instalacji elektrycznej w piwnicy - co może być kłopotliwe w bloku. Ale pomysł jest wart sprawdzenia, może uda się gdzieś wyprowadzić kabelek do gniazdka. No tak, to jest problem. Czy masz oświetlenie w piwnicy? Są takie patenty - gniazdko z gwintem do żarówki itp. A kabel - oczywiście wokół fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 8 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2010 #13 Gryczane v1.0 odfermentowało sobie do 3°Blg i zostało przelane na cichą. Gdzieś zaginął piękny czerwony kolor, jaki miała brzeczka, ale i tak wygląda nieźle. Gęstwa zebrana, stoi w lodówce. Dziś zacieranie "zapchajdziury" - Kölsch, który będzie fermentowany drożdżami "z braku laku" California Lager, bo German Ale jeszcze są zajęte. Drugi Kölsch, też eksperymentalny (wiedeński zamiast pszenicznego i w ogóle rewolucja), w przyszły weekend. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 8 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2010 #10 na 100% ma tę samą infekcję, co #8. Mocno goryczkowy, wciąż jeszcze pijalny, bez przyjemności, niestety. Najchętniej bym go wylał, ale nie mam co pić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 9 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2010 (edytowane) Wczoraj zrobiłem #15 Jasne Niepełne v1.0 -> http://zgodowie.org/2010/10/09/15-jasne-niepelne-v10/ Mam bardzo złe przeczucia co do tego piwa. Co prawda fermentacja ruszyła w tempie ekspresowym, ale brzeczka którą zlałem znad chmielin przypominała mleko, taka była mętna. Nie wiem co mam o tym sądzić. Edytowane 10 Października 2010 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2010 #15 pokazuje co to znaczy burzliwa fermentacja - pierwszy raz trafiło mi się coś takiego, żeby z rurki fermentacyjnej wychlapywała się piana. Wydawało mi się, że dolniaki pod tym względem są bardziej stateczne? Moje przeczucia co do wątpliwej natury tego piwa potęgują się z dnia na dzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi