Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Nie udało mi się znaleźć dokładnie takiego wątku - jeśli istnieje to proszę o link z łaski... Nie mam teraz czasu, warunków etc na zacieranie, wysładzanie itd a chciałbym jakieś lekkie piwko zrobić. Mogę zagotować wodę i "zatrzeć" zmielony jęczmień enzymami - upłynniającym i scukrzającym, które mam z tematu gorzelnictwa Czy ktoś z Was próbował może robić w ten sposób piwo? Co z tego wyszło? Zakładając proporcje 1kg jęczmienia i 3.5-4l wody, enzymy etc - jakich użyć drożdży żeby otrzymać coś na podobę prostego pilsa? Chmiel to będzie pewnie Target, którego paczkę mam... Ilość myślę 2g/l Z góry dzięki... Jakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Wydaje mi się, że taki enzym też potrzebuje czasu i odpowiedniej temperatury. Potem i tak trzeba filtrować, gotować... Nie spodziewam się byś jakkolwiek oszczędził czas w ten sposób. Z tego co kojarzę, to takie próby ktoś gdzieś robił, ale to bardziej oszczędność kasy niż czasu, choć i tu mam wątpliwości, pewnie też zmiana smaku. Jedyną znaną mi opcją na "szybko" jest użycie brewkitów, lub choć częściowe oszczędzenie czasu na gotowych ekstraktach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Jak nie masz czasu to kup sobie piwo w sklepie. Jak koniecznie chcesz robić eksperymenty to rób i napisz co Ci wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2019 9 godzin temu, pogo napisał: Wydaje mi się, że taki enzym też potrzebuje czasu i odpowiedniej temperatury. Potem i tak trzeba filtrować, gotować... Główny problem to taki, że nie mam miejsca na kolejne gary, wiadra etc. Sporo by pomogło gdyby nie trzeba było filtrować przez podwójne dno, tylko poczekać chwilę aż ziarno/słód opadnie na dno gara, zlać co się da, ew. dolać trochę wody, znowu poczekać, zlać. To co zostanie to już odżałować i do kibla Pomyślałem, żeby ześrutować ziarno trochę grubiej (mam młynek) żeby odfiltrowanie było łatwiejsze... Nic to, trzeba będzie chyba po prostu sprawdzić. Enzymy mam, pozostaje z koniem pogadać o jęczmieniu Jakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avasek Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2019 CześćJeśli szukasz szybkiego i prostego sposobu na zacieranie zerknij sobie ma metodę BIAB. Od siebie mogę jeszcze podrzucić link do http://brulosophy.com/projects/short-shoddy/ może się czymś zainspirujesz. Wysłane z mojego Redmi Note 5A przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Dzięki Właśnie zacząłem kombinować czy by słodu nie wsypać do jakiegoś wora, zawiązać i wór do jeziora Po chwili zastanowienia dochodzę do wniosku, że jednak łatwiej byłoby chyba filtrować z użyciem worków niż gotować w worze. Zacierać normalnie w garze czy jedno czy wielotemperaturowo co kto lubi, potem przelać zawartość gara do fermentora przez wór o większych oczkach - takich żeby go nie zamulało, a w worze został tylko słód. Pierwszy wór odkładamy na chwilę. Płuczemy gar i przelewamy z powrotem z fermentora do gara tym razem przez wór o większej gęstości - tak, żeby mętne się odfiltrowało... Sprawdzamy ile mamy litrów i wracamy do pierwszego wora ze słodem - przelewamy go odpowiednią ilością wody tak by uzyskać zamierzoną ilość brzeczki. W sumie poza garem i fermentorem, które mieć musimy dochodzą dwa worki, ew. jeden... Można słód zmielić trochę grubiej co powinno znacznie ułatwić filtrowanie.. Muszę poszukać sklepu z tkaninami Jakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Nie bardzo rozumiem w czym większa komplikacja procesu ma go usprawnić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msto Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2019 (edytowane) Rozumiem, że chodzi o słód jęczmienny a nie "surowe" ziarno? 21 godzin temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: jakich użyć drożdży żeby otrzymać coś na podobę prostego pilsa? Lagerowych drożdży o w miare czystym profilu, np Saflager W-34/70 lub Mangrove Jack's M84 i fermentowac w temperaturze 8-10 C Co do fitracji to zwykły fermentor z kranikiem i filtrator z oplotu (tzw. sraczwężyk) powinien się tobie sprawdzić - szybko i bez zbędnych kombinacji. Edytowane 23 Sierpnia 2019 przez msto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2019 (edytowane) 3 godziny temu, x1d napisał: Nie bardzo rozumiem w czym większa komplikacja procesu ma go usprawnić... Przypuszczam, że choćby mieszanie słodu w środku wora jest trudniejsze. Również równomierne grzanie... OK, doczytałem o filtrowaniu "oplotem" i wydaje się to mieć sens pomyślę więc o tym zamiast o workach... Teraz jakiś przepis na pierwsze piwo muszę znaleźć... Jakub Edytowane 23 Sierpnia 2019 przez Rolnik Sam w Dolinie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Chlopie kombinujesz jak kon pod gore. Jakies enzymy itd.. Jesli robisz swoje pierwsze piwo i nie masz do tego zbytnich warunkow i sprzetu, to uzyj ekstraktu. Zobacz, zasmakuj a jak Ci sie spodoba to zainwestuj w poczatkowy sprzet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Czytaj od początku do końca, a nie tylko pierwszy post. J. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2019 Polecam abys sam przeczytal wszystkie twoje posty po kolei a nastepnie zastanowil sie czy to sie trzyma calosci. Dlatego napisalem abys uzyl ekstraktow i zobaczyl czy to wgl. jest cos dla Ciebie a nastepnie zakupil sprzet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się