Juniorek Opublikowano 15 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2019 Portery bałtycki to moje ulubione style piwne, postanowiłem wiec warzyc głównie takie piwka. Napotkałem się na portera Warszawskiego w tym temacie Klik. Autorem jest @zasada czy ktoś z was próbował, testował jakie opinie? Ps. Chętnie przyjmę również wasze receptury na portery Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 16 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2019 Receptura powinna głównie być oparta o to czy zamierzasz taki porter leżakować czy w miarę szybko wypić. Im dłużej jesteś w stanie go starzeć tym bardziej możesz przegiąć np. z palonymi słodami, które po pewnym czasie dojrzeją i dadzą świetne nuty cherry czy czekolady. Duzo tez zależy od wody, na mojej bardzo bogatej w minerały, dobrze się sprawdzają mniejsze dawka bardzo ciemnych słodów. Odwrotnie, czyli większy dodatek jaśniejszych słodów palonych, to z reguły kwaśne piwo z nieprzyjemnym posmakiem, który bardzo długo się utrzymuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2019 (edytowane) Generalnie @zasada bawi się już długi czas w piwowarstwo więc myślę że można polegać na jego recepturze. Możesz poszukać jeszcze w zapiskach @Undeath @Dr2 . Pytanie tylko czy masz warunki na fermentację portera bałtyckiego Edytowane 17 Września 2019 przez Gość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 17 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2019 Jezeli chodzi o portera to będzie to mój już 3. Ostatni na konkursie niestety odpadł z powodu zbyt wytrawność i estrów. Jednak dostałem miłe słowo ze wyczuwalne nuty porządane dla portera chlebowiec, palonosc, słodycz, czekolada, oraz ze kierunek dobry ale wyeliminować mam wady. Porter na konkurs ledwo leżakowały 4miesiace wiec uważam ze złe nie było. Warunki jaki takie mogę zapewnić temperaturę mogę sterować lodówka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 18 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2019 To nie jest receptura Zasady, on ją tylko cytował. Ciekawa, choć moim zdaniem trochę skomplikowany schemat zacierania. Zimą postaram się ją wypróbować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 18 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2019 Skoro są konkretne wytyczne do poprawy tego piwa w postaci konkursowej metryczki, ja bym robił wg tej samej receptury modyfikując tylko poszczególne elementy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 18 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2019 Receptura bardzo rozmaicona we słody bo w sumie jest ich aż 8 rodzajów, może tak jak mówisz szukać coś w tym kierunku, chociaż nie wiem jak będzie smakował po upływie czasu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2019 Po co wyważ(rz)ać zamknięte drzwi? https://www.wiki.piwo.org/Kategoria:Receptury_ze_słodów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 18 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2019 Recepturę chce mieć głównie z samych słodów bez ekstraktów, oraz jako ze skala produkcji jest mala można pozwolić sobie na eksperymentowanie i tworzenie własnych receptur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 19 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 20 godzin temu, Juniorek napisał: Receptura bardzo rozmaicona we słody bo w sumie jest ich aż 8 rodzajów, może tak jak mówisz szukać coś w tym kierunku, chociaż nie wiem jak będzie smakował po upływie czasu Ja widzę tylko trzy rodzaje słodów. Może źle się link zagnieździł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 19 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 @koholet dokładnie są tylko 3 słody, jednak ja pisałem o recepturze mojej która odpadła z konkursu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się