Kozmo Opublikowano 16 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2019 Czesc, Chce zrobic Stouta. Jako ze bedzie to moja 2 warka, wole to zrobic znów na brewkitcie - myślałem nad Coopersem http://www.thehomebrewcompany.ie/coopers-stout-ingredient-pack-p-1145.html (wiem że drogo) w tej ofercie z dodatkowym 1kg ekstraktu słodowego. Chciałbym, żeby to piwo było maksymalnie treściwe, kawowe i czekoladowe. Co muszę do tego dokupić (ile dodatkowych ektraktów, moze jakis jeczmień palony, dodatki)? Drożdże wezme s-04. Zacierać na razie nie chce. Może macie jakieś inne pomysły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 16 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2019 drożdże chyba są w zestawie dedykowane do stylu, ekstrakt oczywiście ciemny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kozmo Opublikowano 16 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2019 (edytowane) Tak sa, ale nie wiadomo jakiej jakosci. Pytanie ile dodać tych ekstraktów płynnych do tego zestawu 1,7+1kg, żeby uzyskać to 20+ blg? Czy tylko i wyłącznie ciemny ekstrakt? Czy jakąś laktoze/brew enchancer'y dodawać albo inne dodatki na moc? Jak przeliczać receptury w których są słody w ziarnie na ilości w ekstrakcie? np 3 kg pale ale - ile to ekstraktu np płynnego? Tak wiele pytań, tak mało odpowiedzi XD Edytowane 16 Września 2019 przez Kozmo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 16 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2019 37 minut temu, Kozmo napisał: Tak wiele pytań, tak mało odpowiedzi XD Tak wiele pisania, tak mało czytania Hanys93, dirk gently i Kaniutek 2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kozmo Opublikowano 17 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2019 13 hours ago, zasada said: Tak wiele pisania, tak mało czytania Szczerze mowiac. Chcialbym poczytac ale chociazby na takiej piaskownicy wiekszosc przypietych postow malo wnosza, a jesli wnosza to trzeba szukac na xx stronie w komentarzach. Moze polecisz skad sie edukowac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 17 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2019 (edytowane) 8 godzin temu, Kozmo napisał: Szczerze mowiac. Chcialbym poczytac ale chociazby na takiej piaskownicy wiekszosc przypietych postow malo wnosza, a jesli wnosza to trzeba szukac na xx stronie w komentarzach. Moze polecisz skad sie edukowac? Wiki i wyszukiwarka dadzą Ci odpowiedź na 90% pytań. Jak nie więcej Edytowane 17 Września 2019 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vmario Opublikowano 17 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2019 6 hours ago, Kozmo said: Moze polecisz skad sie edukowac? Polecam 7 zasad dla początkującego piwowara. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 17 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2019 (edytowane) 8 godzin temu, Kozmo napisał: Moze polecisz skad sie edukowac? Forum, tutejsza Wiki to da dwa źródła od których zaczynałem. Mimo pozoru, że nic nie można znaleźć to nie przejesz tych informacji. Trochę samozaparcia, wyszukiwania frazami, czasu na czytanie en masse. Potem Domowe warzenie piwa Lehr'a. Portal i pdf'owe wydania BYO, pdf'owe wydania Zymurgy, książki kradzione z sieci a potem kupowane na Bookdepository (jest wątek o piwnych książkach). Ostatnie po co sięgnąłem to blogi i portale (też jest wątek o źródłach w Internecie). Powodzenia, cierpliwości, dobrego piwa! PS. 20 BLG na drugie piwo to nie jest najszczęśliwszy wybór. Edytowane 17 Września 2019 przez zasada x1d 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kozmo Opublikowano 17 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2019 Dzięki za rady i literaturę. Czemu to nie dobry wybór? Jednym z kryteriów jest, żeby to był górniak, no i uwielbiam ciemne piwa. Na co uważać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 17 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2019 23 minuty temu, Kozmo napisał: Czemu to nie dobry wybór? Piwa mocne stwarzają więcej problemów. Pierwszy z brzegu: ilość i stan drożdży (bo o gęstym zacierze, przypalaniu zacieru, problemach z filtracją, malejąca wydajnością w wypadku brewkitu nie ma co mówić), trudność w utrzymaniu temperatury, utknięcie fermentacji. Nawet w Piwowarze był dobry tekst o tym. Zrób 16BLG np. Tropical Stout. Kozmo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogoun Opublikowano 18 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2019 Ten Coopers to ma być dry stout a nie RIS. W zestawie jest puszka Coopersa 1,7 kg + 1 kg suchego ekstraktu, więc jest komplet aby wyszło 10-11°Blg. To będzie dobry wybór na start, bo raz że lekkie, dwa - palony charakter piwa przykryje drobne wady fermentacji. Nie dorzucaj żadnych dodatkowych ekstraktów, narobisz sobie trudności. Kozmo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się