Rafał z Łodzi Posted September 17, 2019 Share Posted September 17, 2019 (edited) Moja 3 warka. Z gotowego zestawu. Chmielu bylo tylko 15g Marynki, dodana podczas gotowania. Chciałbym cos dorzucic na cichą Nie mam jeszcze duzego doswiadczenia i nie wiem jak łaczyc chmiele. W zalaczniku podsyłam zdjecie przepisu. Prosze o pomoc w dobraniu chmielu ktory bedzie pasowal do tego stylu. Dzieki i pozdrawiam Edited September 17, 2019 by Rafał z Łodzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert87 Posted September 17, 2019 Share Posted September 17, 2019 Do hefeweizena nie daje się na cichą nic:) to piwo ma praktycznie nie mieć goryczki, stąd taka ilość chmielu. Pozdrawiam:) Jak dobierać chmiele? Patrz na Alfa kwasy - im więcej % tym więcej goryczki. Chmiele aromatyczne mają niższe wartości około 4-7% powyżej tego są chmiele goryczkowe i super goryczkowe np 13% Link to comment Share on other sites More sharing options...
leonzn Posted September 17, 2019 Share Posted September 17, 2019 https://www.wiki.piwo.org/Weizen/Weissbier Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert87 Posted September 17, 2019 Share Posted September 17, 2019 PSZenica tak btw Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafał z Łodzi Posted September 17, 2019 Author Share Posted September 17, 2019 Ok. Dzieki chłopaki. Macie jakies lektury gdzie moge wiecej poczytac o łaczeniu chmieli podczas gotowania i chmielenie na cicha oraz jakie rodzaje piwa mozna chmielic na cichej ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
SynMojegoStarego Posted September 17, 2019 Share Posted September 17, 2019 https://www.wiki.piwo.org/Chmielenie Wszystko czego potrzebujesz masz na piwo.org Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted September 17, 2019 Share Posted September 17, 2019 3 godziny temu, Rafał z Łodzi napisał: Ok. Dzieki chłopaki. Macie jakies lektury gdzie moge wiecej poczytac o łaczeniu chmieli podczas gotowania i chmielenie na cicha oraz jakie rodzaje piwa mozna chmielic na cichej ? W piwowarstwie można generalnie wszystko. Piłem komercyjne weizeny chmielone na zimno, raz sam takiego robiłem i jest to jak najbardziej ciekawe połączenie. Ale trzeba mieć na uwadze, że wtedy przestaje to już być stylowy weizen. Na konkursie na przykład takim piwem nic już nie ugrasz. Jak chcesz mieć prawdziwego weizena to tak jak mówią przedmówcy, odpuść całkiem chmielenie poza goryczkowym, ale jak chcesz eksperymentować i się bawić to czemu nie. Pasować będzie w zasadzie każdy chmiel, który nadaje się do chmielenia na zimno. Jak chcesz widzieć jakie piwa można/trzeba chmielić na zimno to sobie poczytaj opisy stylów, masz np. na tutejszej wiki. Rafał z Łodzi 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafał z Łodzi Posted September 18, 2019 Author Share Posted September 18, 2019 Na konkurs sie nie wybieram wiec korci mnie aby cos dorzucić. A mogli byście wyrazić swoją opinie, jakie aromaty by pasowały do weizen ? Ja w tym temacie nie mam w ogóle doświadczenia, nawet nie wiem ile gram tego wrzucić Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted September 18, 2019 Share Posted September 18, 2019 22 minuty temu, Rafał z Łodzi napisał: A mogli byście wyrazić swoją opinie, jakie aromaty by pasowały do weizen ? Aromaty pszeniczno-zbożowe... Do tego goździk / banan Może po prostu zrób weizena po bożemu a następnie uwarz coś w stylu IPA, APA, AIPA gdzie będziesz mógł poszaleć z chmieleniem na zimno Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robert87 Posted September 18, 2019 Share Posted September 18, 2019 A jak chcesz na zimno to ja citre bym dorzucił, ze 30g Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted September 18, 2019 Share Posted September 18, 2019 2 godziny temu, Robert87 napisał: A jak chcesz na zimno to ja citre bym dorzucił, ze 30g Wyszło średnio - nie polecam za bardzo. Takie połączenie to raczej z amerykańską pszenicą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted September 18, 2019 Share Posted September 18, 2019 3 godziny temu, Rafał z Łodzi napisał: Na konkurs sie nie wybieram wiec korci mnie aby cos dorzucić. A mogli byście wyrazić swoją opinie, jakie aromaty by pasowały do weizen ? Ja w tym temacie nie mam w ogóle doświadczenia, nawet nie wiem ile gram tego wrzucić Ja chmieliłem tradycyjnymi niemieckimi odmianami. Hellertau Tradition i Tettnanger bodajże. Po 30g każdego na 20 litrów. Podobnie jest chmielony z tego co pamiętam Schneider Weisse Tap 5 Meine Hopfen-Weisse. To jest co prawda weizenbock, ale pokazuje, że aromaty weizenowe można bardzo ciekawie połączyć z klasycznym chmieleniem. Polecam sobie spróbować jak ktoś będzie miał okazję. Nowofalowe chmielenie też pewnie by zagrało dobrze. Jakaś Citra, Mosaic czy Galaxy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now