Maciu Opublikowano 24 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2019 Co myślicie o takiej recepturze? Wracam do garów po dłuższej przerwie i chętnie posłucham doświadczonych. Double IPA - Imperial IPA (14C) Bestmalz - Pale Ale 6,000 kg Bestmalz - Caramel Munich I 250,000 g Bestmalz - Wheatmalt 250,000 g Chmiele ================================================================================ Simcoe 13,0% 60,000 g 1,000 hr Cascade 6,0% 25,000 g 30,000 min Citra 12,0% 20,000 g 1,000 min Galaxy 13,0% 50,000 g Chmielenie na zimno Mosaic 12,0% 50,000 g Chmielenie na zimno Drożdze ================================================================================ Safale US-05 Ale Suche 11,00 mL Fermentacja burzliwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 25 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2019 6 godzin temu, Maciu napisał: Co myślicie o takiej recepturze? Wracam do garów po dłuższej przerwie i chętnie posłucham doświadczonych. Double IPA - Imperial IPA (14C) Bestmalz - Pale Ale 6,000 kg Bestmalz - Caramel Munich I 250,000 g Bestmalz - Wheatmalt 250,000 g Chmiele ================================================================================ Simcoe 13,0% 60,000 g 1,000 hr Cascade 6,0% 25,000 g 30,000 min Citra 12,0% 20,000 g 1,000 min Galaxy 13,0% 50,000 g Chmielenie na zimno Mosaic 12,0% 50,000 g Chmielenie na zimno Drożdze ================================================================================ Safale US-05 Ale Suche 11,00 mL Fermentacja burzliwa Pytanie najwazniejsze, ile tego ma byc litrow i blg? Bo tak na standardowa warke to wyglada raczej na IPA niz IIPA. Chyba ze kolega warzy mniejsze lub ma kosmiczna wydajnosc. Maciu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 25 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2019 Dla mnie karmel do wywalenia. Słodowość w IIPA jest wystarczająca na zwykłym Pale Ale już od samego ekstraktu. Ja lubię nawet cukru trochę dodać, żeby to uwytrawnić. Ale jak preferujesz karmelowe IPA to możesz zrobić i tak. Dałbym też więcej chmielu na koniec gotowania, ten Cascade w zasadzie cały do przesunięcia bo na 30min to marnotrawstwo. Sprawdziłeś ile z tego IBU wychodzi? Oblicz i tę dawkę Simcoe dobierz sobie odpowiednio do ekstraktu początkowego i preferencji, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś. No i piwa o tym ekstrakcie to dla mnie tylko na gęstwie, a nie żadnych sucharach. Uwaga przedmówcy też całkowicie słuszna. Maciu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciu Opublikowano 25 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2019 6 godzin temu, Lasek napisał: Pytanie najwazniejsze, ile tego ma byc litrow i blg? Bo tak na standardowa warke to wyglada raczej na IPA niz IIPA. Chyba ze kolega warzy mniejsze lub ma kosmiczna wydajnosc. Warka klasycznie 20L Wydajność założyłem 80% (taka wychodziła mi poprzednio ze słodów Bestmalz) 4 godziny temu, Oskaliber napisał: Dałbym też więcej chmielu na koniec gotowania, ten Cascade w zasadzie cały do przesunięcia bo na 30min to marnotrawstwo. Sprawdziłeś ile z tego IBU wychodzi? Co masz na myśli pisząc "marnotrawstwo"? Dlaczego? IBU wyszło 90 co uważam za ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 25 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2019 11 minut temu, Maciu napisał: Co masz na myśli pisząc "marnotrawstwo"? Dlaczego? Jeśli chce otrzymać z tego goryczkę to daj na 60 min, jeśli smak lub aromat to daj na 15 lub 0 minut. Maciu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 25 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2019 (edytowane) Godzinę temu, Maciu napisał: Warka klasycznie 20L Wydajność założyłem 80% (taka wychodziła mi poprzednio ze słodów Bestmalz) I jaki ekstrakt początkowy to daje? Godzinę temu, Maciu napisał: Co masz na myśli pisząc "marnotrawstwo"? Dlaczego? Bo nie wnosisz żadnego aromatu i nie wykorzystujesz w pełni potencjału goryczkowego. Co prawda istnieje hipoteza, że krótsze czasy chmielenia na goryczkę podnoszą jej jakość, ale i tak dajesz solidną dawkę Simcoe na 60, więc ta metoda nie ma tutaj zastosowania. Edytowane 25 Września 2019 przez Oskaliber Maciu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciu Opublikowano 25 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2019 Godzinę temu, Oskaliber napisał: I jaki ekstrakt początkowy to daje? Bo nie wnosisz żadnego aromatu i nie wykorzystujesz w pełni potencjału goryczkowego. Co prawda istnieje hipoteza, że krótsze czasy chmielenia na goryczkę podnoszą jej jakość, ale i tak dajesz solidną dawkę Simcoe na 60, więc ta metoda nie ma tutaj zastosowania. 18,5 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 25 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2019 3 godziny temu, Maciu napisał: Warka klasycznie 20L 55 minut temu, Maciu napisał: 18,5 Blg i paczka sucharów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciu Opublikowano 29 Września 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2019 W dniu 25.09.2019 o 17:29, Mibor napisał: W dniu 25.09.2019 o 16:33, Maciu napisał: 18,5 Blg i paczka sucharów? Oczywiście, da radę bez problemu. majlosz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 29 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2019 (edytowane) 3 minuty temu, Maciu napisał: Oczywiście, da radę bez problemu. Pewnie da, ale drożdży z 50% za mało, przy założeniu ze paczka w miarę świeża, tj ok miesiąc od produkcji. http://www.mrmalty.com/calc/calc.html Edytowane 29 Września 2019 przez Mibor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogoun Opublikowano 30 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2019 9 godzin temu, Maciu napisał: Oczywiście, da radę bez problemu. Może tak, może nie. US-05 z paczki bywają ospałe i humorzaste, o czym zresztą świadczy liczba wpisów typu "fermentacja nie ruszyła" itp. Za to z gęstwy startują w kilka godzin, jedzą wszystko jak leci i proszą o dokładkę. Podejrzewam również, że w tych 20 litrach 18,5°Blg z 6,5 kg słodów przy założeniu 80% wydajności zaniżyłeś straty z gotowania i fermentacji - coś tam zawsze się w osadach i chmielinach jednak straci. Chyba, że rzeczywiście masz taką efektywność, to szczerze gratuluję, bo mi zawsze gdzieś litr czy półtora znika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 30 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2019 18 minut temu, ogoun napisał: Podejrzewam również, że w tych 20 litrach 18,5°Blg z 6,5 kg słodów przy założeniu 80% wydajności zaniżyłeś straty z gotowania i fermentacji - coś tam zawsze się w osadach i chmielinach jednak straci. Chyba, że rzeczywiście masz taką efektywność, to szczerze gratuluję, bo mi zawsze gdzieś litr czy półtora znika. Pomijając straty z gara i i wszystkie osady po burzliwej dochodzi jeszcze sama fermentacja. Zacząłem zakładać kolejne 0,5L na pracę drożdży. Zawsze "znika" około pół litra piwa w trakcie fermentacji burzliwe. Nie wiem czy idzie to na CO2 i energię dla drożdży czy coś innego. Faktem jest u mnie że po burzliwej mam około 0,5L mniej niż na jej początku, przy wielkości warki ok.25-27L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się