Jump to content

Tuborg Julebryg - jak zrobić?

Recommended Posts

Cześć wszystkim!

Bardzo lubię piwko Tuborg Julebryg - https://www.carlsberggroup.com/products/tuborg/tuborg-julebryg/

Chciałbym zrobić takie w domu jednak nie mam żadnej lodówki, żeby przeprowadzić dolną fermentację, więc tylko górna fermentacja wchodzi w grę.

Piwo będę fermentować w garażu, gdzie mam 19-20 stopni Celsiusza.

Czy ktoś mógłby mi pomóc dopasować składniki, żeby zrobić takie piwo w moich warunkach?

Z góry dziękuję za podpowiedzi!

Pozdrawiam

34 minuty temu, FilipPiwowar napisał:

Cześć wszystkim!

Bardzo lubię piwko Tuborg Julebryg - https://www.carlsberggroup.com/products/tuborg/tuborg-julebryg/

Chciałbym zrobić takie w domu jednak nie mam żadnej lodówki, żeby przeprowadzić dolną fermentację, więc tylko górna fermentacja wchodzi w grę.

Piwo będę fermentować w garażu, gdzie mam 19-20 stopni Celsiusza.

Czy ktoś mógłby mi pomóc dopasować składniki, żeby zrobić takie piwo w moich warunkach?

Z góry dziękuję za podpowiedzi!

Pozdrawiam

Google podpowiada przykładowe receptury na to piwo. Niemniej 19-20 stopni otoczenia to nieco zbyt dużo nawet górną fermentację z w miarę czystym profilem. Jeśli nie lodówka, to może chociaż pudło styropianowe do fermentacji skombinujesz?

Wiem, takie receptury widziałem, ale z uwagi na to, że to jest dolna fermentacja, do której nie mam warunków, to chciałbym zapytać się bardziej doświadczonych piwowarów, czy i czym to można zastąpić, aby możliwie zbliżony efekt uzyskać w moich warunkach. Ja niestety nie znam się na drożdżach, robiłem zawsze na dwóch, a wiadomo, że jest ich cała masa...

A co miałoby dać to pudło styropianowe?

W dniu 2.10.2019 o 20:32, FilipPiwowar napisał:

czym to można zastąpić, aby możliwie zbliżony efekt uzyskać w moich warunkach

I jeszcze, żeby być nieco bardziej konstruktywnym.

Jeśli uda Ci się ogarnąć temperaturę fermentacji na poziomie kilkunastu stopni (14-16 powiedzmy) dzięki podlinkowanej wyżej skrzynce, to może dobrze będzie wykorzystać jeden z przepisów z sieci (sam producent podaje pilzneński, monachijski i karmelowy na swojej www), lekko nachmielić, dać lukrecji i użyć drożdży do kalifornijskich lagerów: Wyeast, WhiteLabs czy nawet Mangrove.

Ale piszę na czuja, bo tych szczepów nie używałem a opinie na forum są zdawkowe z tego co pamiętam.

3 godziny temu, FilipPiwowar napisał:

Dzięki za podpowiedzi. 14-16 to nie za dużo jak na lagery?

Za dużo dla większości drozdzy. Ale te podlinkowane szczepy są do takich temperatur zaprojektowane. Przeczytaj o piwie parowym, o kalifornijskich lagerach, co o tych szczepach pisza producenci, co znajdziesz na forum to zrozumiesz o co chodzi.