damian511 Opublikowano 28 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2019 (edytowane) Witajcie za mną już 5 warek piwa i mam pytanie czy zamiast przelewania piwa do butelek w celu refermentacji mógłbym przelać je do takiego party Kega i dodać cukru: https://browamator.pl/partykeg-5-l-bez-zintegrowanego-kranika-sr,3,17,1211 a potem jak piwo się nagazuje użyć ręcznej pompki do piwa w celu rozlania go do kufli? Edytowane 28 Października 2019 przez damian511 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 28 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2019 (edytowane) 52 minuty temu, damian511 napisał: Witajcie za mną już 5 warek piwa i mam pytanie czy zamiast przelewania piwa do butelek w celu refermentacji mógłbym przelać je do takiego 20/30 litrowego kega i dodać cukru: https://allegro.pl/oferta/keg-20l-beczka-balon-fermentator-wino-piwo-7474418411 a potem jak piwo się nagazuje użyć ręcznej pompki do piwa w celu rozlania go do kufli? To trochę zależy. Jeżeli chcesz keg petainer opróżnić podczas jednej sesji, powiedzmy spotkanie rodzinne lub z przyjaciółmi, to nie widzę problemu. Natomiast jak chcesz prowadzić wyszynk w długim okresie czasu to piwo szybko straci na jakości. Pompka ręczna tłoczy powietrze, czyli głównie azot i tlen. Azot bardzo słabo się rozpuszcza. W miarę opróżniania, będzie Ci się rozgazowywalo bo dwutlenek węgla będzie powoli uciekał do przestrzeni nad piwem. To jednak najmniejsze zmartwienie. Bo do piwa dostanie się tlen. Ten w kilkanaście godzin zacznie być odczuwalny, w miarę czasu coraz bardziej przykry. W przypadku mocno chmielonych piw zauważysz najpierw ściemnienie. Potem pojawią się aromaty. W najlepszym przypadku miodowy, z czasem coś w kierunku mokrej szmaty/kartonu. W przypadku mocno chmielonych i jasnych aromat nadgniłej cebuli (przynajmniej tak mi się to kojarzy). Tlen jest przyjacielem, poza kilkoma wyjątkami, w dwóch przypadkach: propagacji oraz przed zaszczepieniem, potem trzeba go unikać. Tak dygresyjnje. Petainery możesz dostać za darmo pod warunkiem, że masz jakiś bar oferujący dobre piwo w pobliżu. Wystarczy zapytać. Są dobre jako pojemniki fermentacyjne (po odgazowaniu i zdjęciu korka/głowicy). Lepiej chronią przed powietrzem w porównaniu do klasycznych wiader. Na minus, to ciężkie w myciu i bez uchwytu trudne w transporcie. Druga sprawa. Party keg to raczej mały keg, kilku litrowy, akurat na kilka osób na jeden wieczór. To do czego linkujesz to 'jednoraowe' petainery. W petainerwch są najczęściej dystrybuowane piwa rzemieślnicze. Edytowane 28 Października 2019 przez DanielN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian511 Opublikowano 28 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2019 Dzięki za odpowiedz właśnie w w tym problem naraz całego piwa nie wypije myślałem jeszcze o takiej opcji butelki pet 1 litr https://allegro.pl/oferta/butelka-na-piwo-domowe-wino-pet-1l-brazowa-25szt-7888269811 plus ręczna pompka z party kegów i pewnie na tym zostanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 28 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2019 Pompka do butelki 1l? Nie latwiej bedzie z niej po prostu nalać piwo bezpośrednio do szklanek? Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian511 Opublikowano 29 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 W sumie Masz racje 1 litr to jednak za mało, opcją są jeszcze butelki z Coli 2.5 litra i dorobienie jakiejś ładnej drewnianej obudowy i zamontowanie tej pompki ręcznej, ta opcja wydaje mi się najlepsza na początek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian511 Opublikowano 29 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 ok 40 minut roboty i pierwszy prototyp gotowy teraz dorobic zamkniecie w skrzyneczce i dystrybutor gotowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 29 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 Jak już chcesz tak się bawić to może kolanko na gwint plus kranik. Butelka do góry nogami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian511 Opublikowano 29 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 1 hour ago, INTseed said: Jak już chcesz tak się bawić to może kolanko na gwint plus kranik. Butelka do góry nogami. raczej zostane przy tej pompie mysle ze duzo lepiej to dziala niz jakby byl prosty kranik, mysle wlasnie o elastycznym podlaczeniu na wezykach 2 butelek do takiej pompki recznej co dalo by mi 5 litrow piwa czyli tyle co mala beczka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 29 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 Moim zdaniem pompka do butelki 1 czy nawet 2l to przesada ale jesli ktos chce Jak chcesz poszpanowac to może https://pl.aliexpress.com/item/32933498232.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.5bb221f5OwANug&algo_pvid=432a441e-f725-4c7d-a4e5-e459627a3c03&algo_expid=432a441e-f725-4c7d-a4e5-e459627a3c03-1&btsid=09c83695-715e-4952-8a1d-0942c645c32d&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_9,searchweb201603_55 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 29 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 16 godzin temu, damian511 napisał: Witajcie za mną już 5 warek piwa i mam pytanie czy zamiast przelewania piwa do butelek w celu refermentacji mógłbym przelać je do takiego party Kega i dodać cukru: https://browamator.pl/partykeg-5-l-bez-zintegrowanego-kranika-sr,3,17,1211 a potem jak piwo się nagazuje użyć ręcznej pompki do piwa w celu rozlania go do kufli? Kup sąsiedzie kanisterek turystyczny na wodę, tydzień przed balangą nalej do niego przefermentowane piwo i syrop cukrowy do refermentacji. Przez 6 dni w ciepłym sprawdzaj czy się nagazowało - napęczniało. Upuszczaj jeśli trzeba. Na dobę przed balangą schowaj go do lodówki. I wyszynk masz grawitacyjny jak ta lala, i nie zdąży się zepsuć a roboty milion mniej gdyż jak pisze Anteks: 1 godzinę temu, anteks napisał: pompka do butelki 1 czy nawet 2l to przesada Polecam. Żanet Kaleta. Więcej w wątku: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian511 Opublikowano 30 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 (edytowane) Dokładnie lepiej kanister turystyczny wykorzystać w tym celu zamowilem taki 5 litrow, znalazlem tez nakretki ktore sa juz przygotowane pod 2 wezyki https://allegro.pl/oferta/nakretka-co2-zakretka-co2-bimbrownia-7265994904 tylko nie wiem czy sa wykonane z materialu nadajacego sie do kontaktu z zywnoscia i czy nie lepiej zrobic taka nakretke samemu, co sądzicie? Edytowane 30 Października 2019 przez damian511 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 8 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2019 W dniu 28.10.2019 o 21:02, damian511 napisał: Witajcie za mną już 5 warek piwa i mam pytanie czy zamiast przelewania piwa do butelek w celu refermentacji mógłbym przelać je do takiego party Kega i dodać cukru: https://browamator.pl/partykeg-5-l-bez-zintegrowanego-kranika-sr,3,17,1211 a potem jak piwo się nagazuje użyć ręcznej pompki do piwa w celu rozlania go do kufli? Uzywam ich od dluzszego czasu i nie narzekam. Duzo mniej roboty przy rozlewie i lane piwo w lodowce na biezaco. Tak jak wspominal Daniel bedzie problem przy uzywaniu pompy recznej ze wzgledu na oksydacje. Ja uzywam kranu na naboje z Co2 i nie mam problemu z oksydacja oraz wyszynkiem nawet po kilku dniach ale musisz liczyc sie z kosztami : Za kran zaplacilem 40€ a naboje 16g to u mnie kosz ok. 80 centow za sztuke (sztuka starcza na 1 Kega). Moj znajomy kupil sobie kran z nierdzewki do podlaczenia pod butle Co2 ale kosztowal on ponad 120€ no i do tego butla. Wszystko zalezy od tego jaki masz budzet. Jesli chodzi o refermentacje to w niektorych stylach piwa sobie odpuszczam. Przelewam przy ok. 1 stopien do 1,5 stopnia Plato w zaleznosci od stylu piwa przed koncem fermentacji do kegow a potem lager. Ale to tylko opcja jesli pobierasz probke do mierzenia FG aby wiedziec czego oczekiwac. Sa tez dostepne specjalne zamkniecia nadcisnieniowe na 1,3 Bara, ktore w razie czego odpuszczaja Ci wyzsze cisnienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się