Skocz do zawartości

IPA Książęce


Piotr Ba

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry.

Panowie może pytanie niegrzeczne ale jak uważyć dokładnie takie piwo : http://ksiazece.pl/ipa/odkryj-ipa ??

 

Wg mojego skromnego doświadczenia chmielenie w schemacie jak w każdej IPA (potrójne w czasie gotowania + na zimno oczywiście) i chmiele Citra z Cascade wystarczą. Słody Pale Ale 4 kg + Pilzneński 1 kg, czy sam Pale Ale. Smak i aromat - gerjfrut i cytrusy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

19 minut temu, Piotr Ba napisał:

Dzień dobry.

Panowie może pytanie niegrzeczne ale jak uważyć dokładnie takie piwo : http://ksiazece.pl/ipa/odkryj-ipa ??

 

Wg mojego skromnego doświadczenia chmielenie w schemacie jak w każdej IPA (potrójne w czasie gotowania + na zimno oczywiście) i chmiele Citra z Cascade wystarczą. Słody Pale Ale 4 kg + Pilzneński 1 kg, czy sam Pale Ale. Smak i aromat - gerjfrut i cytrusy.

Niestety w domu to bardzo trudne. Ale mysle ze spokojnie mozesz uwarzyc lepsze. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dlaczego trudne ?? Skoro można uważyć w domu nawet czeskiego pilsa to można i to.

A więc proszę o ew. skorygowanie receptury

Piwo ma mieć EBC 5,5 , IBU 35 , ABV 5,4 % , 13 st Plato wyjściowo. (etykieta)

Słody pilzneński 3 kg, Pale ale 1,75 kg  (musi tak być ze względu na jasną barwę)

Zacieranie na 19 litrów wody 50 minut 62 st. 15 minut 72 stopnie

Chmielenie Citra 10 g 59'

Cascade 20 g 40'

Cascade 20 g 15 '

Resztę chmielu 50 - 100 g Citra z Cascade na zimno

Drozdże US05/S04 bez różnicy

 

Standardowa domowa wydajność z powolnym wysładzaniem.

 

Piwo jest grejfrutowo cytrynowe - nie ma chyba innych chmieli dających ten rezultat.

Edytowane przez Piotr Ba
ee
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Oskaliber napisał:

Na jednych i na drugich wyjdą Ci dwa wyraźnie różne piwa

Jak je puści w 15C to różnica nie będzie znaczącą jeśli w ogóle zauważalna tym bardziej że wrzuci tam wywrotke chmielu. 

Nie rozumiem za bardzo tylko tego czemu autor chce klonować Książęce IPA. Zrób po prostu jak najlepszą ipe jaką umiesz i tyle, a jak bardzo Ci smakuje książęca to kup ja w sklepie?Jest dostępna powszechnie i tania. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, anatom napisał:

Jak je puści w 15C to różnica nie będzie znaczącą jeśli w ogóle zauważalna tym bardziej że wrzuci tam wywrotke chmielu. 

No nie zgodziłbym się. Dla mnie piwa na tych drożdżach wychodzą zauważalnie różne, nawet w takich temperaturach. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

9 godzin temu, Piotr Ba napisał:

 

Drozdże US05/S04 bez różnicy

... chyba ty. :)

 

5 godzin temu, anatom napisał:

Jak je puści w 15C to różnica nie będzie znaczącą jeśli w ogóle zauważalna tym bardziej że wrzuci tam wywrotke chmielu. 

Zrób kiedyś sobie test, o ile masz możliwości. Zatrzyj warkę i podziel ją na trzy części. Do każdej części dodaj inny szczep drożdży i porównaj otrzymane piwka :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po pierwsze jasne że można kupić w sklepie, ale przyznam się że akurat ta IPA wyjątkowo mi podchodzi, warzyłem swoje inne w bardziej angielskim stylu - nie wyszła tak dobra.

Nie żadne 200 g chmielu tylko maks. 50 g do fermentora - nie ma co przesadzać z chmielem na zimno bo po 3 miesiącach nie ma już po tym śladu w smaku.

Nie wierzę że koncerny stosują inne drożdże niż Fermentisa - dyskusja czy S04 czy S05 w normalnej temperaturze fermentacji zgodną z instrukcją to już dyskusja gównoburza i nie na temat. Po to piwo jest chmielone żeby przykryć różne posmaki.

Ponadto potraktuj to jak wyzwanie - zrobić taką IPĘ.

Czy Państwa boli to że koncerniak wyszedł bardzo dobry ? Nie? Zrób takiego.

Po co stosować 7 chmieli skoro wiele aromatów się pokrywa ze sobą. 2 powinny tu wystarczyć.

Proszę o odniesienie się do powyższej receptury.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

13 godzin temu, anatom napisał:

Oczywiście że są to inne szczepy dające się wyczuć. Nie mniej jak autor wrzuci tam ponad 200g chmielu to wyczuwalność różnicy pomiędzy us05 a s04 dla autora będzie na ostatnim planie. 

Nieprawda. Gadanie o "chmielu przykrywającym wszystko" to mity. Wystarczy posędziować jakąkolwiek mocno chmieloną kategorię na konkursie. Efekty uboczne fermentacji przebijają się przez chmiel bez problemu. 

 

Swoją drogą Książęcę IPA ma całkiem sporo estrów w klimacie gumy balonowej jak na piwo w tym stylu, jednocześnie będąc pozbawionym innych wyraźnych estrów. Profil chmielowy też wyszedł dosyć unikalny i stosunkowo subtelny. Wbrew pozorom to jest bardzo trudne piwo do odtworzenia. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

6 godzin temu, Piotr Ba napisał:

dyskusja czy S04 czy S05 w normalnej temperaturze fermentacji zgodną z instrukcją to już dyskusja gównoburza i nie na temat. Po to piwo jest chmielone żeby przykryć różne posmaki.

Hmmm to po jakiego ch... ludzie dają do "amerykańskich" piw neutralne drożdże górnej fermentacji, a nie np. drożdże do saison czy weizen? Wszystkiego chmielem nie przykryjesz i nie po to się mocno chmieli piwa. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

8 godzin temu, Piotr Ba napisał:

Nie wierzę że koncerny stosują inne drożdże niż Fermentisa

 

To uwierz.

 

8 godzin temu, Piotr Ba napisał:

dyskusja czy S04 czy S05 w normalnej temperaturze fermentacji zgodną z instrukcją to już dyskusja gównoburza i nie na temat. Po to piwo jest chmielone żeby przykryć różne posmaki.

 

To nie jest gownoburza.  I jestes w bledzie ze chmiel jest po to aby przykryc rozne posmaki. To wlasnie drozdze uzupelniaja Ci bukiet chmielowy i ma duze znaczenie na koncowe odczucie chmielenia jakich drozdzy uzyjesz i w jakich temperaturach bedziesz fermentowal.

 

8 godzin temu, Piotr Ba napisał:

Ponadto potraktuj to jak wyzwanie - zrobić taką IPĘ.

Czy Państwa boli to że koncerniak wyszedł bardzo dobry ? Nie? Zrób takiego.

 

Jak najbardziej probuj zrobic kopie tego piwa, czemu nie. O gustach sie nie dyskutuje i jesli Ci to piwo smakuje to nikomu nic do tego.

Wiedz tylko ze bedzie to praktycznie niemozliwe.

 

8 godzin temu, Piotr Ba napisał:

Po co stosować 7 chmieli skoro wiele aromatów się pokrywa ze sobą. 2 powinny tu wystarczyć.

 

Kazdy chmiel wnosi do piwa cos od siebie. Zapewne w zamysle Tyskiego byl tu typowo chwyt marketingowy, ze uzyli tylu roznych odmian chmielu. Pozatym browary stosuja w kazdym piwie z reguly kilka roznych odmian chmielu na "wszelki wypadek" aby w razie problemow z dostepnoscia, cena czy slabym rocznikiem moc niezauwazalnie dokonac zmian tak aby konsument sie nawet nie zorientowal.

 

8 godzin temu, Piotr Ba napisał:

Proszę o odniesienie się do powyższej receptury.

 

Pilem to piwo, jest dosyc charakterystyczne w smaku.

Moim zdaniem z Cascade i Citra nawet lekko sie nie zblizysz do smaku tego piwa.

Tak samo wybierajac "jakiekolwiek" drozdze i fermentujac je "neutralnie" nic Ci to nie da.

Nastepna sprawa to fakt ze wiekszosc browarow fermentuje pod cisnieniem jednoczesnie "stresujac" drozdze i masz automatycznie inne produkty fermentacji, ktore maja kolejne znaczenie dla smaku koncowego piwa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.