Skocz do zawartości

Chmiel z 2014


Radi_wroc

Rekomendowane odpowiedzi

Fakt znalezienia w spiżarni jakiegoś starego chmielu wcale nie oznacza, że będzie się on nadawał do lambika.

Do lambika używa się starego, suchego i zwietrzałego chmielu w szyszce, z praktycznie zerową zawartością alfa kwasów i takiego, który nie pachnie już skarpetami, tylko sianem. 

Poza tym lambik powstaje w prcesie fermentacji a nie poprzez dodanie starego chemilu. Pomijam już fakt, że w domowych warukach dodawanie takiego chmielu nie ma to za bardzo sensu a może tylko przysporzyć problemów. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.