Radi_wroc Opublikowano 20 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2019 Cześć, robiłem porządki i znalazłem trochę chmielu Sybilla, Simcoe i Lubelskiego. Będzie razem z 40-50 dkg. Leżał w ciemności zawalony w spiżarce w chermetycznych słoikach. Tak więc temp. od 15-28st w zależności od pory roku. Będzie coś z niego, czy szkoda słodu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 20 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2019 Zdaj sie na swoj nos, ale w tak wysokich temperaturach i przepakowany w sloiki to bedzie raczej slabo z nim. A jak to szyszka to jeszcze gorzej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 20 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2019 Śmierdzi mi to lambikiem ksiegarz5 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radi_wroc Opublikowano 20 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2019 (edytowane) Tak, wszystko jest szyszką, choć zapach jest niczego sobie. Może pomysł kto ma co zrobić z tego? Szkoda w kubeł wyrzucić. Edytowane 20 Listopada 2019 przez Radi_wroc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rado Opublikowano 20 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2019 Porada prawidłowa kolegi Joosto , zrób Lambica . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msto Opublikowano 21 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2019 Fakt znalezienia w spiżarni jakiegoś starego chmielu wcale nie oznacza, że będzie się on nadawał do lambika. Do lambika używa się starego, suchego i zwietrzałego chmielu w szyszce, z praktycznie zerową zawartością alfa kwasów i takiego, który nie pachnie już skarpetami, tylko sianem. Poza tym lambik powstaje w prcesie fermentacji a nie poprzez dodanie starego chemilu. Pomijam już fakt, że w domowych warukach dodawanie takiego chmielu nie ma to za bardzo sensu a może tylko przysporzyć problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 21 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2019 Zrób testową warkę 5-10l tylko z tymi chmielami, np przy okazji robienia innego piwa i będziesz wiedział. Skoro pachnie, to może coś z tego będzie. Dawałbym więcej niż sugeruje zawartość ak świeżego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się