Skocz do zawartości

RIS - pytanie o drożdże


Texas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, planuję uwarzyć risa wg receptury Jacka Michny.

Informacje o recepturze

Zacieranie: Infuzyjne
Fermentacja: Górna
Zawartość ekstraktu (Blg): 26,5
Brzeczka nastawna w litrach: 40

 

 

Surowce

Słody

słód pale ale 10,0 kg

słód monachijski 7,0kg

Jęczmień palony 1,2kg

Słód Caraaroma 1,0kg

Słód Caramunich II 1,0kg

płatki pszenne 0,8kg

płatki owsiane 0,8kg

płatki jęczmienne 0,8kg

słód Carafa I 0,8kg

Chmiele

Chmiel Marynka 7%AA - 160g

Chmiel Lubelski 3,5%AA - 120g

Drożdże

Drożdże WLP004 Irish Ale

Zacieranie

Infuzyjne w temp. 66-67°C - 90 min.

Czas gotowania

180 minut

Chmielenie

Dodajemy chmiel Marynka - 160 g - w 90 minucie gotowania.

Dodajemy chmiel Lubelski - 120 g - w 170 minucie gotowania.

Fermentacja

Fermentacja burzliwa: 21 dni w temp. 14-15 °C,

Fermentacja cicha: 21 dni w temp. 14-15°C.

Rozlew

Butelkujemy z użyciem 160 g glukozy i łyżki mocnej gęstwy.

 

Moje pytanie o drożdże, czy suche dadzą sobie radę, np. 2-3 paczki, czy koniecznością będzie gęstwa?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W tym problem, że do czasu warzenia nie będę miał raczej gęstwy. A czy właśnie drożdże wlp004 płynne 2 paczki będzie w porządku? 

Kolejne pytanie o zasyp. Wszystko wrzucać na raz, tzn. Jęczmień palony i inne słody razem? 

Ile litrów wody na ten zasyp? Standardowo 3 czy może być mniej?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

30 minut temu, Texas napisał:

W tym problem, że do czasu warzenia nie będę miał raczej gęstwy. A czy właśnie drożdże wlp004 płynne 2 paczki będzie w porządku? 

Kolejne pytanie o zasyp. Wszystko wrzucać na raz, tzn. Jęczmień palony i inne słody razem? 

Ile litrów wody na ten zasyp? Standardowo 3 czy może być mniej?

 

Po tych pytaniach nasuwa się - która to Twoja warka?

 

Na 20l 12°Blg z jednej fiolki potrzebujesz litrowego startera. Chcesz warzyć 40l 26°Blg - przelicz sobie, czy to się ekonomicznie  opłaca i czy nie lepiej zrobić wcześniej warkę jakiegoś dry stoutu dla gęstwy.

 

Stout ma być palony, więc wszystko wrzucasz na raz. Wody możesz dać mniej,  trudniej będzie mieszać zacier dla utrzymania równomiernej temperatury, większe ryzyko przypalenia i więcej wody potrzebujesz do wysładzania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Też przymierzam się do RISa i z tego co śledzę temat to jednak ta gęstwa jest najlepsza. Lepiej zrobić lekkie  piwo (10-14 BLG) bez dodatków i chmielenia podczas gotowania i powstałą gęstwę wykorzystać w niedługim czasie (kilka dni, chyba do dwóch dni będzie najlepiej). A co jeśli by zrobić starter z suchych drożdży? Teoretycznie drożdże się namnożą i powinny wystartować w docelowym RISie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

58 minut temu, Texas napisał:

Czy dwie paczki suchych us04 dadzą radę?

Jeśli chcesz koniecznie robić to na sucharach z paczki to 4 sztuki to jest minimum. Ja bym dał 6. 

Potrzebujesz ok 800mld komórek na start. W paczce jest 150-200 mld. 

Dasz 2 paczki to za tydzień założysz temat że drożdże nie ruszyły ? albo za miesiąc że zjechało do 14blg i fermentacja się zatrzymała ?

Masz rozkminiony cały proces perfekcyjnie oprócz najważniejszej jego część czyli drożdży. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, esen1a napisał:

Też przymierzam się do RISa i z tego co śledzę temat to jednak ta gęstwa jest najlepsza. Lepiej zrobić lekkie  piwo (10-14 BLG) bez dodatków i chmielenia podczas gotowania i powstałą gęstwę wykorzystać w niedługim czasie (kilka dni, chyba do dwóch dni będzie najlepiej). A co jeśli by zrobić starter z suchych drożdży? Teoretycznie drożdże się namnożą i powinny wystartować w docelowym RISie.

 

Ktoś wrzucał na forum jakiś czas temu artykuł o namnażaniu drożdży w starterze - musi być wielkością dostosowany do ilości namnażanych drożdży. Jeśli dobrze pamiętam, to dla standardowej paczki suchych drożdży odpowiednim starterem byłoby 10 czy 15l 9°Blg :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Texas: Policz to sobie sam, bo inaczej nie uwierzysz: https://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/

Dla obydwu opcji high gravity ale wychodzi po 5-6 saszetek.

Zrób jak @esen1a radzi: małe piwo (10-12BLG) na jednej saszetce a potem mocarz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.