Janciuncio Opublikowano 8 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2019 Jak w temacie. Taka szybka fermentacja jeszcze mi sie nie trafila. Przewaznie 5-7 dni bulga a tu stop. Wrzucilem balingometr do fermentora wiec widze ze juz po 48h stoi w miejscu... gdzies jakos przy 5blg (ciezko stwierdzic bo resztki piany oblepiaja) otworze, sprawdze to uzupelnie. Pytanie: czekac? Mieszac? Czy zlewac na cicha? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 8 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2019 Jaka była temperatura fermentacji?Wysłane z mojego TA-1053 przy użyciu TapatalkaAha, czekać dobre 10 dniWysłane z mojego TA-1053 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 8 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2019 S-04 lubią po robię długo sprzątać, mi z reguły 12BLG zjadają w 5dni przy temperaturze 16-18* po czym później 2tygidnie dojadają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janciuncio Opublikowano 8 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2019 Temp 17-18 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OxyMoLot Opublikowano 8 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2019 Hej. Miałem podobnie teraz z Chocolate Milk Stoutem. Testowo zrobiłem na S-04 i po 2-gim dniu burzliwej nie wiele się już działo. Myślałem że trzeba będzie zadać nowe bo te nie dały rady. Nic bardziej mylnego. Po 7-miu dniach spławik potwierdził że fermentowało cały czas i to bardzo sprawnie. Po tygodniu w 18'C zjechało z 14Blg do 6Blg Pewnie nie wiele się zmieni bo poszło 0,5kg laktozy ale zamierzam trzymać jeszcze tydzień i zleję na cichą jeszcze na tydzień. Myślę że też powinieneś zaczekać i dać im spokojnie robić robotę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 8 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2019 Mi w 3,5 dnia zjadły 21Blg do 5. Problem z tym, że potrafią później przez miesiąc resztki dojadać. Zauważyłem, że mają tendencję do wznowienia fermentacji po otrzymaniu tlenu (butelkowanie czy przelanie na cichą) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janciuncio Opublikowano 9 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2019 17 godzin temu, Grzegorz Żukowski napisał: Mi w 3,5 dnia zjadły 21Blg do 5. Problem z tym, że potrafią później przez miesiąc resztki dojadać. Zauważyłem, że mają tendencję do wznowienia fermentacji po otrzymaniu tlenu (butelkowanie czy przelanie na cichą) Zawsze cicha 10-14 dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 9 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2019 Cześć. Ja odkąd mam możliwość, podnoszę drożdżom temperaturę fermentacji przykładowo moja ostatnia warka: Start 10 blg 3 doby - 16,5 °C 2 doby - 18,5 °C - po tym czasie jest 3 blg. dziś podniosłem na 19,5 °C - przypuszczalnie na 2 doby i do lagerowania. Piszę oczywiście o S-04. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 13 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2019 Z kazda warka robic test FG i nie ma problemow z zastanawianiem sie czy fermentacja dobiegla konca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 13 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2019 Albo użyć technologii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 14 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2019 Kiedyś, jak pokazał ispindel, w 36 godzin (w tym 12 godz. lag) przefermentowały mi z 12 do 3 Blg. Temperatura 17, otoczenie również. Ciekawe że temperatura nie skoczyła, może dlatego że użyłem odżywkę . A może dlatego że podłoga w piwnicy zimna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się