stach Opublikowano 9 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2020 gratuluję.. miło że zaczynasz tę zabawę .. dzisiaj zatarłem swoją 208 warke , a pije swojego portera bałtyckiego uwarzonego w marcu ubiegłego roku.. uwierz mi warto.. baw się . smakuj , .. próbuj.. a tak na poczatek.. pogrupuj swoje warki w 3 lub 4.. i warz od jasnych do ciemnych i od słabych do mocnych wykorzytując swoje gęstwy.. a rób to uważnie i spokojnie ( piwa dolnej fermentacji sa w tym przyjazne ) sam zauwazysz pewne prawidła i zaczniesz się tym bawić.. jeszcze raz powodzenia Muchor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macias1994 Opublikowano 13 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2020 Dziękuję wszystkim Co proponujecie na drugą warkę ? Znów lager, aby nabrać wprawy i doświadczenia czy jednak spróbować już czegoś innego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 13 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2020 Dziękuję wszystkim Co proponujecie na drugą warkę ? Znów lager, aby nabrać wprawy i doświadczenia czy jednak spróbować już czegoś innego?Sugeruję jakieś piwo w stylu IPA, czyli z dodatkiem chmielu na zimno. Teraz są popularne, no i dobrze się je pije. Górna fermentacja, raczej niezbyt trudne technicznie, chmiel na zimno przykryje ewentualne błędy w fermentacji. Albo po prostu Pale Ale.Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 13 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2020 21 minut temu, Maciej Przybył napisał: Co proponujecie na drugą warkę ? Coś, co Ci będzie smakowało i rozwinie Twój warsztat robienia piwa. Z każdą warką dobrze jest próbować czegoś nowego, żeby nie tylko utrwalić już poznane techniki, ale też zaznajomić się z innymi Proponowałbym coś z chmieleniem na zimno, może klasyczna APA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macias1994 Opublikowano 13 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2020 Jesteście wstanie mnie podesłać pod jakiś konkretny temat na forum z tych rodzai piw ? Poczytałbym chętnie i zapoznał się z tematem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 13 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2020 4 minuty temu, Maciej Przybył napisał: Jesteście wstanie mnie podesłać pod jakiś konkretny temat na forum z tych rodzai piw ? Poczytałbym chętnie i zapoznał się z tematem https://www.wiki.piwo.org/Kategoria:BJCP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 13 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2020 5 godzin temu, anteks napisał: https://www.wiki.piwo.org/Kategoria:BJCP @Maciej Przybył a jeśli wolisz oglądać bardziej niż czytać, i znasz angielski w stopniu lekkopółśrednim to możesz też kliknąć w dwa miejsca: http://www.periodicbeer.com/ i http://seekshreyas.github.io/beerviz/ A potem do podlinkowanej przez Anteksa wikipedii anatom 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macias1994 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Cześć, wracam do Was po chwili nieobecności. Pierwsze piwo już dawno wypite, przymierzam się do kolejnego z racji większej ilości wolnego czasu. Zastanawiam się nad Brew kit IPA , https://piwopiweczko.pl/coopers/1354-coopers-brew-a-ipa.html tylko nie wiem jaki ekstrakt słodowo chmielowy powinienem do niego zakupić. Nie czuję się chyba na siłach, żeby próbować coś innego na ten moment niż z Brew kitu. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatal Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Wal z ekstraktów. Są gotowe przepisy. Robiłem kiedyś Milshake Mango z pewnego sklepu i Egzotic Saison. I szczerze polecam. Jeśli chciałbyś wiedzieć z jakiego sklepu to pisz na PM. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2020 18 minut temu, Maciej Przybył napisał: Cześć, wracam do Was po chwili nieobecności. Pierwsze piwo już dawno wypite, przymierzam się do kolejnego z racji większej ilości wolnego czasu. Zastanawiam się nad Brew kit IPA , https://piwopiweczko.pl/coopers/1354-coopers-brew-a-ipa.html tylko nie wiem jaki ekstrakt słodowo chmielowy powinienem do niego zakupić. Nie czuję się chyba na siłach, żeby próbować coś innego na ten moment niż z Brew kitu. Pozdrawiam! Do brewkitu nie dajesz ekstraktu słodowo-chmielowego tylko ekstrakt słodowy, najlepiej jasny płynny 1,7kg na 20l warkę. Nawiasem mówiąc ekstrakt słodowo-chmielowy + drożdże to właśnie brewkit. Ale rzeczywiście zainteresuj się warzeniem z ekstraktów niechmielonych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macias1994 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Dziękuję za odpowiedź , naprowadzicie mnie gdzie znajdę przepisy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2020 (edytowane) 4 godziny temu, Maciej Przybył napisał: Dziękuję za odpowiedź , naprowadzicie mnie gdzie znajdę przepisy ? Na forum piwo.org! edit: a serio rzuć okiem na załączniki. Nie potrafię nigdy znaleźć kiedy pojawiły się po raz pierwszy, ale mam w plikach i tu i ówdzie wklejam. receptury_z_ekstraktów_forum.pdfreceptury_z_ekstraktów_JB.pdf Edytowane 7 Kwietnia 2020 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macias1994 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Znalazłem już , dziękuję za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Znalazłem już , dziękuję za odpowiedzi Oprócz piwo.org, również niektóre sklepy mają przegródkę pt. Piwa z ekstraktów. Oczywiście, tylko kilka stylów możesz tak zrobić, ale po to, aby się czegoś nauczyć - warto. Ja zrobiłem kilkanaście brewkitów, nauczyłem się dobrze i czysto fermentować, butelkować, nauczyłem się różnych stylów piwa itp. Z samych ekstraktów dobrze mi wyszedł Dry Stout. Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macias1994 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Dziękuję Wam za odpowiedzi. Postanowiłem jeszcze raz przeprowadzić warkę z brewkitu, aby nabrać pewności siebie Tym razem rozpocząłem warkę z Coopers IPA, rozpocząłem warkę 15.04.2020 - pilnowałem czystości, wszystko rozpoczęło się dobrze, fermentacja ruszyła, jednak na ten moment od wczoraj nie słychać już bulgotania( wiem, że nie jest to żaden wyznacznik, dlatego to mnie nie stresuje) natomiast nie widzę, aby wytworzyła się piana na powierzchni, a osadu na dnie widać sporo. Czy jeśli brakuje piany to może oznaczać, że coś przebiega nie tak ? Temperatura w fermentatorze 20 stopni. W pomieszczeniu 19 stopni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 50 minut temu, Maciej Przybył napisał: Dziękuję Wam za odpowiedzi. Postanowiłem jeszcze raz przeprowadzić warkę z brewkitu, aby nabrać pewności siebie Tym razem rozpocząłem warkę z Coopers IPA, rozpocząłem warkę 15.04.2020 - pilnowałem czystości, wszystko rozpoczęło się dobrze, fermentacja ruszyła, jednak na ten moment od wczoraj nie słychać już bulgotania( wiem, że nie jest to żaden wyznacznik, dlatego to mnie nie stresuje) natomiast nie widzę, aby wytworzyła się piana na powierzchni, a osadu na dnie widać sporo. Czy jeśli brakuje piany to może oznaczać, że coś przebiega nie tak ? Temperatura w fermentatorze 20 stopni. W pomieszczeniu 19 stopni W ogóle nie było piany, nie widać żadnych śladów na fermentorze? Czy po prostu obecnie już nie ma piany? Jeśli ta druga opcja, to większość cukrów jest już pewnie przejedzona, przy temperaturze otoczenia 19 stopni w fermentorze było pewnie w okolicy 22. Przy jakiej temperaturze brzeczki zadałeś drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macias1994 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 jak wlewałem to starałem się jak najbardziej spienić , jednak na fermentatorze nie widać śladów.. drożdże zadałem przy temp. ok 22 stopnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 15 minut temu, Maciej Przybył napisał: jak wlewałem to starałem się jak najbardziej spienić , jednak na fermentatorze nie widać śladów.. drożdże zadałem przy temp. ok 22 stopnie Przy tej temperaturze już pewnie po wszystkim. Poczekaj jeszcze kilka dni, zmierz blg, jeśli przez kilka dni nie będzie spadać, to możesz butelkować. Na przyszłość brzeczkę warto schłodzić do albo nawet trochę poniżej docelowej temperatury fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macias1994 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 ok dzięki za wskazówki, a jeśli chodzi o pianę to co uważacie dlaczego jej nie ma? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zamyślony Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2020 W dniu 21.04.2020 o 13:58, Maciej Przybył napisał: ok dzięki za wskazówki, a jeśli chodzi o pianę to co uważacie dlaczego jej nie ma? podejrzewam, że opadła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macias1994 Opublikowano 2 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2020 Druga warka rozlana Spodziewałem się troszkę lepszych walorów smakowych, ale i tak myślę, że na brewkit Ipa to wyszło dobrze. Szykuje się na kolejną już z ekstraktów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 2 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2020 Strasznie mało lejesz tego do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Macias1994 Opublikowano 2 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2020 Wlasnie jakos ta partia tak mi wyszla ale nagazowanie spoko jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 2 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2020 21 minut temu, Maciej Przybył napisał: Wlasnie jakos ta partia tak mi wyszla ale nagazowanie spoko jest. Nagazowanie może i tak, ale dużo szybciej będzie się utleniać. Pierwsze warki zazwyczaj schodzą bardzo szybko, więc to nie problem, ale na przyszłość lepiej lać więcej (wystarczy zostawić z 1cm pusty). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymot Opublikowano 6 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2020 Witam Wszystkich, jaki najpewniejszy Brewkit polecacie dla amatora (temp pokojowa 22stopnie)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się