x1d Opublikowano 24 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2021 Najlepiej sondę przyklej z boku fermentora i zaizoluj, albo włóż do piwa. Tę pomiarową analogicznie. A fabryczny termostat najlepiej obejść - zamiast niego dajesz STC na wejściu sprężarki. Szagi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 24 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2021 Ok ale jeżeli zaizoluje sondę na wiadrze to będę musiał już mieć na uwadze ustawianie temperatury brzeczki a nie otoczenia. Zastanawia mnie sytuacja początku fermentacji US-05 startujące w 15 stopniach pewnie pod wpływem fermentacji podniosą temperaturę we wiadrze do 17/18 stc ustawiony na 15 będzie cały czas chłodził żeby zbić te temperaturę do 15 więc otoczenie w lodówce może zrobić się bardzo zimne. Wydaje mi się ( może błędnie) że przez to potem temperatura może zejść za nisko i zaszkodzić fermentacji? Moze to overkomplikuje xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 24 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2021 Komplikujesz. Włóż sondę z stc do piwa. Podczas fermentacji przy histerezie 0.3C u mnie fermentuje między +0,3 do -0.3C. Czyli ogólnie maksymalnie różnica to około 1C. Piwa i tak ci lepiej wyjdą niż bez lodówki.Co ile ci się załącza lodówka? Szagi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 24 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2021 Finalnie poszedłem na kompromis i przymocowałem sondy do wiadra i zaizolowałem je styropianem. Nie chciałem już teraz zbytnio kręcić z wiadrem bo nie mam żadnego otworu przygotowanego nigdzie by puścić tam sondę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 25 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2021 Co ile ci się załącza lodówka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 25 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2021 Wcześniej to było jakoś tak co 40 minut patrząc po wykresie. Teraz wykres się dużo bardziej spłaszczył i nie jestem w stanie tego nijak sprawdzić bo nie siedzę nad nią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 29 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2021 Odświeżę temat. Mam pytanie, czy ktoś może używa takiej witrynki jak TUTAJ? Nigdzie nie mogę się doprosić o wymiary wewnętrzne, a ten dolny schodek trochę mnie niepokoi. Czy zakres temperatur oryginalnego termostatu, czyli 7 do 18 stopni będzie wystarczający, tak żeby nie montować zewnętrznego? Byłbym bardzo wdzięczny za wszelkie podpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi