dori Opublikowano 7 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2010 Możliwości wiki są wielkie, potrzeba tylko ochotników aby te możliwości wykorzystać. Jak najbardziej do każdego opisanego stylu można dodać przykładowe receptury, można połączyć opisy stylów z recepturami które już są, do opisów stylów można podlinkować opisy odpowiednich szczepów drożdży. Wiki może tworzyć każdy kto tylko ma na to ochotę i coś do przekazania. Tworzenie stron w wiki czy ich edycja tak naprawdę jest banalnie prosta. Niestety mnie ostatnio brakuje czasu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2010 To by wymagało niewielkiej reorganizacji kategorii Receptury... Proponuję podzielić ją na "konkursowe" i tam umieścić całą zawartość obecnej kategorii Receptury, a jako rownorzędną utworzyć w Recepturach podkategorię "klasyki" i tam pracowicie przeklejać receptury z forum. Przy opisach stylów będzie można wtedy umieścić odnośniki do receptur, ale byłbym za tym, żeby nie ograniczać zawartości tylko do stylów BJCP, tylko dopuścić klasyki ogólnie, np. "desitkę", "zwykłe piwo 12°Blg", "miodowe ale" czy podobne popularne rzeczy. Mogę się tego podjąć, oczywiście w miarę jak będę miał luzik, jako ersatzu prawdziwego warzenia. Jeżeli nie ma sprzeciwów, to zajmę się tym, póki mam poparcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 7 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2010 Nim ruszysz z kopyta, to musimy określić co jest "klasykiem" a co nie Inaczej mówiąc, co trafi do wiki, a co nie powinno. Uważam, że wcześniej powinniśmy taką bazę stworzyć tu na forum, doszlifować, podyskutować i dodać do wiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2010 Ha! Kto zweryfikuje "klasyczność"? W tej sytuacji dział forum "receptury" musi podjąć ciężar dyskusji nad kandydatami na "klasyków". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 7 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2010 Zastanawiam się, a temat wraca chyba po raz czwarty, czy w ogóle ubierać w to wiki, a czy nie zrobić jak na HBT. Ta organizacja tam się sprawdza z tego co widać. http://www.homebrewtalk.com/f82/ . Wyciąć i dostosować do naszych potrzeb i za jakieś pół roku będzie funkcjonowało (czyt: będzie na tyle postów ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 7 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2010 Moim zdaniem czasem nie chodzi o klasyczność a o dobre piwo. Ja tam prócz konkursowych to mam parę pozakonkursowych, które uważam że warto je powtórzyć (a były już powtarzane). Nie piszę o dziesiątkach ale dosłownie o paru piwach, które tyskopijcom smakują jak i mnie, a wszyscy co pili to piwo mają odwagę dopytać kiedy będzie i dlaczego teraz nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2010 Dzięki takiemu rozwiązaniu możliwa jest dyskusja - na wiki tego nie ma. A dyskusja Jest Dobra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 7 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2010 Dzięki takiemu rozwiązaniu możliwa jest dyskusja - na wiki tego nie ma. A dyskusja Jest Dobra. W takim razie, jak to zwykle już bywało, określimy w gronie moderatorskim szkielet nowych kategorii i przedstawimy do dalszej dyskusji. Pewnie za jakieś 1-2 dni dam znać (lub Dorotka z Arkiem). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 7 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2010 (edytowane) Dzięki takiemu rozwiązaniu możliwa jest dyskusja - na wiki tego nie ma. A dyskusja Jest Dobra. Sama dyskuta raczej nie gdyż nie wnosi nic dobrego a zaczyna siać wątpilości. Edytowane 8 Września 2010 przez pieron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2010 Dzięki takiemu rozwiązaniu możliwa jest dyskusja - na wiki tego nie ma. A dyskusja Jest Dobra. Sama dyskuta raczej nie gdyż nie wnosi nic dobrego a zaczyna siać wądpilości. Wątpliwości też Są Dobre. A dobra receptura' date=' powtórzona z sukcesem przez parę osób, obroni się przed każdą wątpliwością. Ta receptura odpowiada żywotnym potrzebom całego społeczeństwa. To jest receptura na skalę naszych możliwości. Ty wiesz, co my robimy tą recepturą? My otwieramy oczy niedowiarkom. Patrzcie, to nasze, przez nas wykonane i to nie jest nasze ostatnie słowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 7 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2010 Nowe kategorie, to nie pytanie "czy" tylko "kiedy" Grono się naradza (albo zaraz zacznie), więc będziemy działać już niebawem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 9 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2010 Bittery to moja słaba strona, jeszcze dobrego nie uwarzyłem, podam przepis z książki: ESB - extra strong bitter 13.8 Blg [...] Ta receptura: http://beerdujour.com/Recipes/Jamil/JamilsESB.htm i wiele innych z ksiązki Jamila jest na stronie: http://beerdujour.com/RecipeIndex.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 9 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2010 [...] z ksiązki Jamila jest na stronie:http://beerdujour.com/RecipeIndex.htm dzięki coder, tej stony nie znałem, jest co studiować, same medalowe receptury, 101 plus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 9 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2010 Bittery to moja słaba strona' date=' jeszcze dobrego nie uwarzyłem, podam przepis z książki: ESB - extra strong bitter 13.8 Blg [...'] Ta receptura: http://beerdujour.com/Recipes/Jamil/JamilsESB.htm i wiele innych z ksiązki Jamila jest na stronie: http://beerdujour.com/RecipeIndex.htm Mam ten sam problem. Bitter jest pierunsko trudny do uwarzenia taki jak być powinien. Raz mi się udao uwarzyć bardzo dobrego. Ale nie powtórzyłem tego wyczynu do tej pory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bmalkow Opublikowano 10 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 Mam ten sam problem. Bitter jest pierunsko trudny do uwarzenia taki jak być powinien. Raz mi się udao uwarzyć bardzo dobrego. Ale nie powtórzyłem tego wyczynu do tej pory A na czym ta trudność polega (pytam jako niedoświadczony!) względem warzenia innych piw? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 10 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2010 U mnie ciezko jest zbalansowac smak.Piwo wychodzi albo zbyt estrowe,za wytrawne, za malo nachmielone, albo goryczka jest zbyt ostra. Albo karmelowe smaki nie takie jak powinny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 13 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 Po krótkiej dyskusji powstał plan takowych kategorii na receptury autorskie. 1. Light Lager, American Lager, Pilsner2. Amber Lager, Dark Lager, Bock 3. Alt, Kolsch 4. Porter bałtycki 5. Bitter, Brown Ale, Mild, India Pale Ale 6. Szkockie Ale (70/-.80/-, Wee heavy) 7. Irish Red Ale 8. Stout, Porter angielski 9. American Pale Ale, Cream Ale 10. Piwa pszenne i żytnie 11. Belgian i French Ale, Lambic, Belgian Strong Ale, Strong Ale 12. Piwa miodowe, owocowe 13. Piwa wędzone. Dywagowaliśmy na temat polonizacji kategorii, ale temat jest ciężki i zostało tak jak jest. Sugestie i uwagi bardzo mile widziane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 13 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 (edytowane) Po krótkiej dyskusji powstał plan takowych kategorii na receptury autorskie. 1. Light Lager, American Lager, Pilsner2. Amber Lager, Dark Lager, Bock 3. Alt, Kolsch 4. Porter bałtycki 5. Bitter, Brown Ale, Mild, India Pale Ale 6. Szkockie Ale (70/-.80/-, Wee heavy) 7. Irish Red Ale 8. Stout, Porter angielski 9. American Pale Ale, Cream Ale 10. Piwa pszenne i żytnie 11. Belgian i French Ale, Lambic, Belgian Strong Ale, Strong Ale 12. Piwa miodowe, owocowe 13. Piwa wędzone. Dywagowaliśmy na temat polonizacji kategorii, ale temat jest ciężki i zostało tak jak jest. Sugestie i uwagi bardzo mile widziane. W sumie co myślicie o połączeniu 6 i 7 ? Nie wydaje mi się by było bardzo dużo receptur w obu kategoriach (piwa te nie są bardzo popularne), zatem chyba te dwie kategorie by całkiem nieźle wpółgrały. A w punkcie 9 połączyć wszystkie piwa o krzeniach amerykańskich. Edytowane 13 Września 2010 przez Makaron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 A w punkcie 9 połączyć wszystkie piwa o krzeniach amerykańskich. Wtedy Pilsy zostałyby same w 1. Tak przy okazji, Monachijskie i Dortmundzkie to też do 1? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 13 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 1. Pilsner, Amber Lager, Dark Lager, Bock2. Alt, Kolsch 3. Porter bałtycki 4. Bitter, Brown Ale, Mild, India Pale Ale 5. Szkockie Ale (70/-.80/-, Wee heavy), Irish Red Ale 6. Stout, Porter angielski 7. American Pale Ale, Cream Ale, Light Lager, American Lager 8. Piwa pszenne i żytnie 9. Belgian i French Ale, Lambic, Belgian Strong Ale, Strong Ale 10. Piwa miodowe, owocowe 11. Piwa wędzone. Połączyłem w konsekwencji punkt 1. Piwa monachijskie są dość popularne, więc można wydzielić nawet osobną kategorię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 13 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 (edytowane) A w punkcie 9 połączyć wszystkie piwa o krzeniach amerykańskich. Wtedy Pilsy zostałyby same w 1. Tak przy okazji' date=' Monachijskie i Dortmundzkie to też do 1?[/quote'] Miałem na myśli ale`e o korzeniach amerykańskich, ale tak w sumie też może być. A co do pytania to by było mniej więcej pils i okolice generalnie jasne piwa dolnej fermentacji. EDYTA: W sumie trudna sprawa. Chyba tak naprawdę, podział powstanie podczas użytkowania takich działów. Bo jak jakiś dział będzie przeładowany jednym style piwa, to będzie można wydzielić osobną kategorię. Edytowane 13 Września 2010 przez Makaron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 13 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 To może tak: - jasne lagery (monachijskie, dortmundzkie, pilsy) - bursztynowe i ciemne lagery Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 13 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2010 (edytowane) Brzmi dobrze Jasne lagery (monachijskie, dortmundzkie, pilsy) Bursztynowe i ciemne lagery Alt, Kolsch Porter bałtycki Bitter, Brown Ale, Mild, India Pale Ale Szkockie Ale (70/-.80/-, Wee heavy), Irish Red Ale Stout, Porter angielski American Pale Ale, Cream Ale, Light Lager, American Lager Piwa pszenne i żytnie Belgian i French Ale, Lambic, Belgian Strong Ale, Strong Ale Piwa miodowe, owocowe Piwa wędzone. Edytowane 13 Września 2010 przez elroy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 14 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 mi się wydaje że lambiki można by wydzielić i połączyć z berliner weise oraz Gose, jako że te piwa powstają z bakteriami mlekowymi co dodaje trochę komplikacji i te receptury są zdecydowanie różne od tradycyjnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 14 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2010 mi się wydaje że lambiki można by wydzielić i połączyć z berliner weise oraz Gose, jako że te piwa powstają z bakteriami mlekowymi co dodaje trochę komplikacji i te receptury są zdecydowanie różne od tradycyjnych. Rozumiem zasadność podziału. Tylko, że będzie mało receptur. Po co tworzyć kategorię, która będzie prawie pusta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się