Undeath Opublikowano 28 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2020 W imieniu Wrocławskiej Inicjatywy Piwowarskiej mam zaszczyt zaprosić wszystkich piwowarów domowych, na wzięcie udziału w XV Konkursie Piw Domowych we Wrocławiu. A o to kategorie w ramach, których będziecie walczyć o uwarzenie piwa w jednym z Wrocławskich browarów: 1. American Pilzner/ Nowofalowy Pils [10-14 blg] - Styl ten jest reinterpretacją klasycznego pilznera, polegającą na zastosowaniu nowych odmian chmielu. Stworzone dla osób, które albo dopiero przekonują się do chmielowych aromatów kojarzonych ze sztandarowymi produktami "piwnej rewolucji" albo tych, którzy już są do nich przekonani, ale na równi z nimi cenią sobie tradycyjne smaki. 2. Weizenbock [16-20 blg] - Mocne, pszeniczne ale o barwie od jasnobursztynowej do rubinowej. Jako reprezentant rodziny koźlaków i jednocześnie piw pszenicznych łączy w sobie charakterystyczne cechy tradycyjnych niemieckich stylów piwnych. W jego smaku i aromacie przeplatają się nuty słodowe o różnorodnym i bogatym charakterze, a także owocowe i przyprawowe. 3. Porter Bałtycki [18-22 blg] - Nie trzeba zbytnio przedstawiać - klasyka sama w sobie nazywany skarbem Polski. Mocny, bogaty, ciemny lager. Wymagający doskonałego warsztatu piwowarskiego. 4. Wariacja na temat Chmielowego kwasa - hoppy sour [8-14 blg] - Powinno być to piwo lekkie, wytrawne, chmielowe i wyraźnie kwaśne. Balans w aromacie powinien być przesunięty w stronę chmielowości, a w smaku w stronę kwaśności. Dodatki powinny uzupełniać smak i aromat, nie całkowicie go dominować. Jest to dość otwarta kategoria i liczymy na pomysły piwowarów. Dokładne opisy w załączniku. Regulamin i formularz - na 1,5 miesiąca przed konkursem. Wariacja na temat Sour ale.pdf Koźlak pszeniczny (weizenbock).pdf Nowofalowy pils.pdf Porter bałtycki.pdf sasuke5055 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 29 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2020 Czy konkurs liczy się do pucharu PSPD? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 29 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2020 54 minuty temu, Henx napisał: Czy konkurs liczy się do pucharu PSPD? Tak. Trzy pierwsze kategorie zaliczono do pucharu. Nie zaliczono wariacji bo to zbyt otwarty styl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 29 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2020 No to szybko info wrzucone... już lecę warzyć porter, a nie, czekaj - i tak nie zdążę. sasuke5055 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 29 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2020 (edytowane) 1 godzinę temu, Henx napisał: No to szybko info wrzucone... już lecę warzyć porter, a nie, czekaj - i tak nie zdążę. W czym masz problem, że nie zdążysz? Jeżeli tak zależy Ci na pucharze to informacja o konkursach i stylach zakwalifikowanych do niego wisi od października tutaj: https://pspd.org.pl/konkursy-pucharowe-2019-20/ w tym kategorie tego konkursu. Druga sprawa skoro w 4 miechy twierdzisz, że nie zdążysz nic zrobić to nie rozumiem zamysłu tej wiadomości i lepiej darować sobie faktycznie niż się stresować. Mniej jadu... Edytowane 29 Stycznia 2020 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2020 14 godzin temu, Undeath napisał: W czym masz problem, że nie zdążysz? Jeżeli tak zależy Ci na pucharze to informacja o konkursach i stylach zakwalifikowanych do niego wisi od października tutaj: https://pspd.org.pl/konkursy-pucharowe-2019-20/ w tym kategorie tego konkursu. Druga sprawa skoro w 4 miechy twierdzisz, że nie zdążysz nic zrobić to nie rozumiem zamysłu tej wiadomości i lepiej darować sobie faktycznie niż się stresować. Mniej jadu... Potwierdzam że kategorie były znane od końca października spis większości konkursów https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=133110 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2020 Ok. Faktycznie były na stronie PSPD, nie zaglądałem tam, bazowałem na informacjach na tym forum. Mój błąd, także przepraszam za mój złośliwy i niezbyt miły komentarz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 5 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2020 W dniu 29.01.2020 o 17:28, Undeath napisał: Wariacja na temat Chmielowego kwasa - hoppy sour [8-14 blg] Tak. Trzy pierwsze kategorie zaliczono do pucharu. Nie zaliczono wariacji bo to zbyt otwarty styl. jak to się ma do tego? "Kategoria otwarta – Piwo kreatywne – liczy się balans, pijalność oraz ciekawy pomysł na piwo ? Dodatki nie powinny dominować, nie mogą wnosić do piwa cech uznawanych za wady" https://wm.pspd.org.pl/warminski-konkurs-piw-domowych/viii-warminski-konkurs-piw-domowych/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 6 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2020 8 godzin temu, anteks napisał: jak to się ma do tego? "Kategoria otwarta – Piwo kreatywne – liczy się balans, pijalność oraz ciekawy pomysł na piwo ? Dodatki nie powinny dominować, nie mogą wnosić do piwa cech uznawanych za wady" https://wm.pspd.org.pl/warminski-konkurs-piw-domowych/viii-warminski-konkurs-piw-domowych/ Nie wiem to nie do mnie pytanie tylko do komisji odpowiedzialnej za puchar PSPD. Zgłosiłem 4 kategorie, jedna nie bierze udziału w pucharze bo tak ustaliła komisja. Konkurs jest też zaliczony do pucharu ale nie wszystkie kategorie. Tak było też rok temu więc nie ma co analizować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zohan Opublikowano 7 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2020 jak to się ma do tego?"Kategoria otwarta – Piwo kreatywne – liczy się balans, pijalność oraz ciekawy pomysł na piwo Dodatki nie powinny dominować, nie mogą wnosić do piwa cech uznawanych za wady"https://wm.pspd.org.pl/warminski-konkurs-piw-domowych/viii-warminski-konkurs-piw-domowych/Ta kategoria z Warmińskiego KPD raczej też nie będzie PucharowaWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2020 W dniu 7.02.2020 o 23:10, Zohan napisał: Ta kategoria z Warmińskiego KPD raczej też nie będzie Pucharowa Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Strona warmińskiego wprowadza w błąd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BROWAR KWARTA Opublikowano 12 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2020 Dzień dobry, Czy dodatek płatków dębowych do portera bałtyckiego jest akceptowany ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 12 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2020 Nie jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Czy konkurs odbędzie sie planowo, czy jednak bedzie obsuwa? Sporo konkursow zaplanowanych na podobnych termin jest przesuwana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BROWAR KWARTA Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Mam uwarzone piwa na ten konkurs ale uważam, że zw względu na bezpieczeństwo i zdrowie organizatorów powinien być przełożony na późniejszy termin a w najgorszym przypadku odwołany. Piwa możemy wypić w zaciszu domowym Pozdrawiam serdecznie organizatorów i piwowarów !!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2020 Szczerze to nie wiem. WFDP został przesunięty na wrzesień. Co do konkursu informacji nie uzyskałem - jedynie, że jeszcze sporo czasu. Jak będę coś wiedział od organizatora dam znać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Duzo nie dużo, na piwa chmielowe to tak czas akurat, a miesiąc w te albo w drugą to juz spora różnica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
w1910 Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2020 Czy już coś wiadomo odnośnie terminu?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Mam informacje: "Hej Piwowarzy! W związku z przeniesieniem Wrocławskiego Festiwalu Dobrego Piwa na nieznany póki co termin, Konkurs Piw Domowych w tym roku odbędzie się niezależnie od WFDP. Przesuwamy go póki co na termin 26/27 czerwca - zakładamy, że do tej pory sytuacja się jako tako unormuje. Być może - jeśli będą zainteresowani, a i warunki będą temu sprzyjały (tzn. nie będzie zakazu zgromadzeń chociażby :-)) zrobimy spotkanie piwowarów zupełnie osobno - powrót do korzeni, czyli Wrocławskich Warsztatów Piwowarskich jako samodzielnej imprezy - ale to już chyba wtedy bardziej w lipcu - dajcie znać, czy jesteście zainteresowani!" Źródełko: buk0 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BROWAR KWARTA Opublikowano 18 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2020 Dzień dobry, Czy są jakieś nowe wiadomości w sprawie konkursu, czy się odbędzie, jeżeli tak to w jakim terminie i czy będzie jakiś system zgłoszeniowy uruchomiony ? Pozdrawiam serdecznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2020 3 minuty temu, BROWAR KWARTA napisał: Dzień dobry, Czy są jakieś nowe wiadomości w sprawie konkursu, czy się odbędzie, jeżeli tak to w jakim terminie i czy będzie jakiś system zgłoszeniowy uruchomiony ? Pozdrawiam serdecznie. 26/27.06.2020 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 23 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2020 Chętnie wysłałbym mojego Munich Dunkela gdyż jest zajebisty po prostu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 25 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 W dniu 23.05.2020 o 16:42, Piotr Ba napisał: Chętnie wysłałbym mojego Munich Dunkela gdyż jest zajebisty po prostu. No to fajnie Tylko, że nie ma takiej kategorii w naszym konkursie. Został miesiąc do konkursu - niestety nie mam wieści od organizatora co dalej. Wygląda na to, że w planowanej dacie się nie odbędzie - obostrzenia do tego czasu nie zostaną zdjęte. Poczekam na wieści od organizatora i postaram się jak najszybciej tutaj opublikować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BROWAR KWARTA Opublikowano 25 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 7 godzin temu, Undeath napisał: No to fajnie Tylko, że nie ma takiej kategorii w naszym konkursie. Został miesiąc do konkursu - niestety nie mam wieści od organizatora co dalej. Wygląda na to, że w planowanej dacie się nie odbędzie - obostrzenia do tego czasu nie zostaną zdjęte. Poczekam na wieści od organizatora i postaram się jak najszybciej tutaj opublikować. Dzięki za informację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 26 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2020 Zaufaj mi że nie piłeś tak dobrego ciemnego piwa ! co za aromat... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi