esen1a Opublikowano 28 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2020 Cześć Planuję uwarzyć trzy piwa (jedno po drugim, po zakończeniu fermentacji ) 1. Cream ALE 2. American Amber ALE 3. Belgian Pale ALE Piwa mają być w dolnej granicy zawartości alkoholu czyli coś około 4%, klarowne (planuję użyć whirfloca i w ostateczności żelatyny), takie a'la obiadowe. Planuję zakup cold brew bag i kontrolować temperaturę ale na tę chwilę przyjmuję że temperatura fermentacji to będzie 20-21 stopni Celsjusza. Chciałbym do tego dobrać drożdże żeby można było użyć ich dla 2 i 3 jako gęstwa. Do 1 i 2 nie ma problemu ale chyba dla 3 już może być problem. Dobrze chyba by było aby drożdże były od średnio do wysoko flokujących Mój pomysł to A. FM26 Belgijskie pagórki B. S-04 C. S-33 D. US-05 czy macie inne propozycje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 28 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2020 (edytowane) 49 minut temu, esen1a napisał: Cześć Planuję uwarzyć trzy piwa (jedno po drugim, po zakończeniu fermentacji ) 1. Cream ALE 2. American Amber ALE 3. Belgian Pale ALE Piwa mają być w dolnej granicy zawartości alkoholu czyli coś około 4%, klarowne (planuję użyć whirfloca i w ostateczności żelatyny), takie a'la obiadowe. Planuję zakup cold brew bag i kontrolować temperaturę ale na tę chwilę przyjmuję że temperatura fermentacji to będzie 20-21 stopni Celsjusza. Chciałbym do tego dobrać drożdże żeby można było użyć ich dla 2 i 3 jako gęstwa. Do 1 i 2 nie ma problemu ale chyba dla 3 już może być problem. Dobrze chyba by było aby drożdże były od średnio do wysoko flokujących Mój pomysł to A. FM26 Belgijskie pagórki B. S-04 C. S-33 D. US-05 czy macie inne propozycje? AAA możesz zrobić na gęstwie po cream ale, US-05, ewentualnie S-04 będą ok. Temperatura przydałaby się niższa - początek gdzieś w okolicy 18°C i podniesienie w okolice 20 na koniec fermentacji. Do belgian pale ale zdecydowanie potrzebujesz innych drożdży - FM 26 będą dobre. Przy czym w kwestii temperatury tu również lepiej zacząć od dolnych widełek. Edytowane 28 Stycznia 2020 przez punix esen1a 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esen1a Opublikowano 28 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2020 1 minutę temu, punix napisał: początek gdzieś w okolicy 18°C i podniesienie w okolice 20 na koniec fermentacji. Do belgian pale ale zdecydowanie potrzebujesz innych drożdży - FM 26 będą dobre. Przy czym w kwestii temperatury tu również lepiej zacząć od dolnych widełek. Ostatnio tak robię, że startuję od 17 stopni (staram się aby i brzeczka i drożdże tyle miały) i zostawiam. Niestety są dwa momenty, nad którymi nie jestem w stanie teraz zapanować. Nagły wzrost temperatury (start burzliwej) - 23-24 stopnie i potem spadek do 21. w teorii mógłbym wystawić fermentor na zewnątrz ale to nie jest dobre bo wahania temperatury powodują to że piwo jest często niedofermentowane. A czy US-05 nie mają neutralnego profilu i mogą być stosowane prawie wszędzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 28 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2020 12 minut temu, esen1a napisał: Niestety są dwa momenty, nad którymi nie jestem w stanie teraz zapanować. Temu nieco może zaradzić pudło styropianowe, moim zdaniem warte inwestycji. 15 minut temu, esen1a napisał: A czy US-05 nie mają neutralnego profilu Mają, i dlatego nie zrobisz na nich BPA. esen1a 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 29 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2020 Planuję zakup cold brew bag i kontrolować temperaturęAkurat mam na sprzedaż za 180 pln mogę odstąpić.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esen1a Opublikowano 29 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2020 2 godziny temu, Wuuu napisał: Akurat mam na sprzedaż za 180 pln mogę odstąpić. priv Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 29 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2020 Jak wyżej, cream ale i american amber ale możesz machnąć na US-05, ale BPA nie ma opcji zrobić na takim samym szczepie co dwa poprzednie. esen1a 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esen1a Opublikowano 29 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2020 To do belga lepiej będzie wybrać BELGIAN ABBEY M47 Mangrove Jack's - dedykowane czy może BELGIAN ALE M41 Mangrove Jack's bo mają większy zakres temperatur? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2020 Podłączę się pod wątek dot. drożdży do belgów. A może któreś z FM (25, 26, 27, 28) są jakoś szczególnie rekomendowane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esen1a Opublikowano 30 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2020 39 minut temu, Jancewicz napisał: FM (25, 26, 27, 28) A nie przypadkiem FM20? Typ fermentacji : górna Zakres temperatur fermentacji : 19-24 st.C Stopień odfermentowania : 72-75% Flokulacja : niska Tolerancja alkoholu w piwie : 10% ABV Profil smakowy : szczep z południowej Belgii przeznaczony do piw w stylu bière blanche (witbier) Szczep polecany do piw w stylach : Bière blanche / Witbier, Belgian Pale Ale Profil szczepu zbliżony do : WYEAST 3944 Belgian Witbier™ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2020 3 godziny temu, Jancewicz napisał: Podłączę się pod wątek dot. drożdży do belgów. A może któreś z FM (25, 26, 27, 28) są jakoś szczególnie rekomendowane? 3 godziny temu, esen1a napisał: A nie przypadkiem FM20? Osobiście wahałbym się pomiędzy FM 25 a 26 (przy czym 28 nie używałem i nie mam porównania). FM20 jak dla mnie prędzej pod white ipę - ale też można spróbować. Jancewicz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się