wrzoniu1981 Opublikowano 7 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2020 Witam, jestem początkujący. Chciałbym uwarzyć coś takiego: mam chmiele Premiant i Żatecki (Saaz), planuje dokupić ekstrakt słodowy jasny lub ciemny albo bursztynowy (który doradzacie) i do tego dodać skórki słodkiej pomarańczy. Jak myślicie, będzie coś z tego ? I który lepiej ekstrakt dodać ciemny czy bursztynowy ? A i jakie drożdże lepiej dolnej czy górnej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 7 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2020 Chmiele które wymieniłeś bardziej pasują do dolniaka. Jakiegoś pilsa bez estrów oddrozdzowych. Nie wiem tylko co z tą skórka zrobić. Nie widzę jej w zestawieniu z tymi chmiel ami ale kto Ci zabroni to połączyć. Spróbuj i podziel się wrażeniami z efektu końcowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 7 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2020 Jakie możesz zapewnić temperatury fermentującemu piwu? Od odpowiedzi na to pytanie, zależy jakie drożdże wybrać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrzoniu1981 Opublikowano 7 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2020 Obecnie mam czeskiego pilsa w pomieszczeniu gdzie temp. jest ok 15°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 7 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2020 Temperatura otoczenia to akurat całkiem dobra, ale na górną fermentację... Skórka pomarańczy nieźle komponuje się np. w witbierze albo z amerykańskimi chmielami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrzoniu1981 Opublikowano 7 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2020 A te ekstrakty ciemny czy bursztynowy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 7 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2020 Obecnie mam czeskiego pilsa w pomieszczeniu gdzie temp. jest ok 15°C A na jakich drożdżach go fermentujesz?Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrzoniu1981 Opublikowano 7 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2020 Drożdże dolnej fermentacji Gozdawa Czech Pilsner Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się