Sumikk Opublikowano 10 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2020 Witam Mam pytanie odnośnie osadu w butelce. Robiłem pierwsze piwo z brewkitu wiadomo sporo błędów i wgl, podczas zlewania z nad osadu starałem się nie zaciągnąć zbyt dużo drożdży z dna ale i tak się trochę dostało. Piwo było trochę mętne, ale gdy zostawiłem w butelkach osad się zsiadł na dnie. Da radę nalać do kufla tak żeby piwo było klarowne. Drugie piwo robiłem ciemne i to samo się stało tylko że podczas przelewania nie wciągnęło żadnych drożdży, mimo to osad się zrobił nie wielki w butelkach. Co w wypadku gdy będę robił zwyczajnego pilsa i chciałbym aby piwo było bardzo klarowne i nie było żadnego osadu w butelkach ? Można to jakoś jeszcze filtrować przed nalaniem do butelek ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SynMojegoStarego Opublikowano 10 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2020 Czytałeś coś na temat refermentacji piwa w butelkach? Nie? To poczytaj. Wiem, to chamskie, ale jest kilka wątków na tym forum, które poruszają ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 10 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2020 Czytałem co nieco, chciałem tylko zapytać czy macie jakieś sposoby żeby osadu było mniej i jak wy robicie bo ja butelkowalem dziś dopiero drugą warke i jestem zielony w temacie. A w moim pierwszym piwie osad w niektórych butelkach dochodził do 0,5cm myślałem że macie jakieś sposoby żeby było go mniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 10 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2020 Kolega powyzej podsunal Ci wlasciwy trop, ale widze, ze Ci sie nie chce... ? Jesli nie chcesz miec osadu w butelce, to musisz wykombinowac sobie inny sposob nagazowywania, albo pic niegazowane. Refermentacja polega wlasnie na tym, ze pozostale w piwie po fermentacji drozdze, kiedy dostana zarcia, czyli cukru - namnazaja sie i fermentuja ten cukier. A jak sie namnazaja, to...? No? No wlasnie! Milego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 10 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2020 Osad przy refermentacji zawsze będziesz miał, ale jak chcesz mieć idealnie klarowne piwo to da się zrobić stosując mocno flokujący szczep i nie wlewając piwa do szkła do końca tylko zostawiając resztkę z osadem. Inna sprawa, że jeśli faktycznie masz aż 0.5cm osadu to coś źle robisz. Normalnie jest go może z milimetr. Ja po prostu przelewem z góry do drugiego fermentora rozlewczego z kranikiem starając się zaciągnąć jak najmniej drożdży i tyle. Nawet jeśli trochę się zaciągnie to nie tyle, żeby zrobić 0.5cm osadu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 10 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2020 Przed butelkowaniem możesz sklarować piwo trzymając kilka dni w temperaturze kilku stopni, tzw cold crash, wtedy mniej drożdży dostanie się do butelek i osad będzie mniejszy. W przypadku pilsa, o ile to rzeczywiście pils, będziesz i tak trzymał w takiej temperaturze dłuższy czas. Możesz też pomyśleć o kegowaniu i sztucznym nagazowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się