Skocz do zawartości

Roggenbier - proszę o recepturę


Piotr Ba

Rekomendowane odpowiedzi

Uprzejmie proszę o ustalenie zasypu na piwo żytnie gdyż mam problem z uzyskaniem barwy pow. 25 EBC na podstawie mojego autorskiego zasypu. Chcę by zasyp opierał się na 3 maks. 4 słodach a nie na 8 :) Czy duży udział słodu monachijskiego ciemnego ok. 25 % jest dozwolony? Czy nie da zbyt marcowych posmaków ?

Zasyp 5 kg na piwo ok. 13 BLG (22 litry)  - będzie użyta gęstwa WB06

0,5 kg  Pilzneński / 1,5 kg Monachijski t. 2 / 2,5 kg słód żytni / 0,5 kg Karmelowy 200/ łuska ryżowa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 17. Żytnie 

zakladane 25l 13blg, 02.11.2019r.

słody:

  1. 2,4kg pilzneński
  2. 1,2kg żytni
  3. 1kg monachijski
  4. 0,2kg carared
  5. 0,15kg karmelowy ciemny300
  6. 0,05kg chocolate 450-550

drożdże:

 US-05, gestwa, FM41 gwoździe i banany gestwa

warzenie:

zasyp do 15l 50Cna 15minut tylko zytni, podgrzane do 61-62C 40min, podgrzane do 72C 90min(zakupy z żoną), wygrzew do 76C filtracja.

chmiele:

  1. 25g. Marynkii 60min.
  2. 15g. Lubelski 10min.

fermentacja-

fermentacja 2 tyg w piwnicy brak kontroli 16C, Warka podzielona na 2, 8l z gęstwa FM41, drugie 15l zadane US-05,

Wydajność 62%, filtracja porażka 3godz.

 

 

 

 

 

 

 

Jak dla mnie było bardzo dobre piwko.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

On 2/18/2020 at 7:55 PM, Piotr Ba said:

Uprzejmie proszę o ustalenie zasypu na piwo żytnie

Receptura na jakieś 12l piwa 24 EBC, 12,5°Blg, 18IBU.

Zasyp:

  • 2,00kg Żytni,
  • 0,50kg Monachijski I,
  • 0,50kg Pilzneński,
  • 0,20kg Caraaroma.

Dodatkowo 0,10 kg łuski ryżowej. Zacieranie 60' w 66°C i wygrzew. Wysładzanie do 16,5l brzeczki. Gotowanie 60'.

Chmielenie:

  • 10g @ 60' Marynka 8,8%,
  • 5g @ 15' Marynka 8,8% (teraz dałbym 10g @ 5').

Drożdże FM41 ze startera. Fermentacja ok. 18°C, ale w drugiej dobie uciekła mi na pewien czas do 20°C.

 

On 2/18/2020 at 7:55 PM, Piotr Ba said:

0,5 kg  Pilzneński / 1,5 kg Monachijski t. 2 / 2,5 kg słód żytni / 0,5 kg Karmelowy 200/ łuska ryżowa

Moim zdaniem za dużo monachijskiego. Karmelowego chyba też.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piwo, które uwarzyłem z tym zasypem wygrało w tamtym roku I miejsce w kat. Roggenbier na MPPD 2019.

Wszystkie parametry tutaj: https://web.brewfather.app/#/share/0ynQRVsVuA7AaP

 

4.7% / 12.9 °P

80% efficiency

Batch Volume: 28 L (Kettle)

Fermenter Volume: 26.68 L

Boil Time: 60 min

Original Gravity: 12.9 °P

Final Gravity: 4.1 °P

IBU (Tinseth): 10

Color: 32 EBC 

 

Malts (6.32 kg)
2.7 kg (42.7%) — Weyermann Rye Malt — Grain — 5.9 EBC
1.7 kg (26.9%) — Viking Malt Pale Ale 2-Row — Grain — 6 EBC
1.35 kg (21.4%) — Viking Malt Vienna — Grain — 8.5 EBC
400 g (6.3%) — Viking Malt Caramel 150 — Grain — 150 EBC
170 g (2.7%) — Weyermann Carafa Special I — Grain — 630 EBC

 

Mash
Protein Rest — 46 °C — 1 min

Temperature — 64 °C — 15 min

Temperature — 72 °C — 10 min

Temperature — 76 °C — 1 min


Hops (60 g)
15 g (4 IBU) — Styrian Goldings 2.8% — Boil — 60 min

25 g (5 IBU) — Styrian Goldings 2.8% — Boil — 30 min

20 g (1 IBU) — Styrian Goldings 2.8% — Boil — 5 min

 

1 pkg — Wyeast Labs 3068 Weihenstephan Weizen

 

 

Edytowane przez alert
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
11 minut temu, Piotr Ba napisał:

Gęstwa WB-06. Aktualnie z Gwoździami i Bananami jest problem z dostępnością. Czy tą łuskę ryżową można wsypać na mash out do garnka ?

Można, najlepiej wcześniej namoczyć, żeby na wypływała.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.