Piotr Ba Opublikowano 18 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2020 Uprzejmie proszę o ustalenie zasypu na piwo żytnie gdyż mam problem z uzyskaniem barwy pow. 25 EBC na podstawie mojego autorskiego zasypu. Chcę by zasyp opierał się na 3 maks. 4 słodach a nie na 8 Czy duży udział słodu monachijskiego ciemnego ok. 25 % jest dozwolony? Czy nie da zbyt marcowych posmaków ? Zasyp 5 kg na piwo ok. 13 BLG (22 litry) - będzie użyta gęstwa WB06 0,5 kg Pilzneński / 1,5 kg Monachijski t. 2 / 2,5 kg słód żytni / 0,5 kg Karmelowy 200/ łuska ryżowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Skwira Opublikowano 18 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2020 warka 17. Żytnie zakladane 25l 13blg, 02.11.2019r. słody: 2,4kg pilzneński 1,2kg żytni 1kg monachijski 0,2kg carared 0,15kg karmelowy ciemny300 0,05kg chocolate 450-550 drożdże: US-05, gestwa, FM41 gwoździe i banany gestwa warzenie: zasyp do 15l 50Cna 15minut tylko zytni, podgrzane do 61-62C 40min, podgrzane do 72C 90min(zakupy z żoną), wygrzew do 76C filtracja. chmiele: 25g. Marynkii 60min. 15g. Lubelski 10min. fermentacja- fermentacja 2 tyg w piwnicy brak kontroli 16C, Warka podzielona na 2, 8l z gęstwa FM41, drugie 15l zadane US-05, Wydajność 62%, filtracja porażka 3godz. Jak dla mnie było bardzo dobre piwko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 20 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2020 W dniu 18.02.2020 o 19:55, Piotr Ba napisał: Chcę by zasyp opierał się na 3 maks. 4 słodach http://blog.homebrewing.pl/roggenbierpiwo-zytnie-receptura/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vmario Opublikowano 20 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2020 On 2/18/2020 at 7:55 PM, Piotr Ba said: Uprzejmie proszę o ustalenie zasypu na piwo żytnie Receptura na jakieś 12l piwa 24 EBC, 12,5°Blg, 18IBU. Zasyp: 2,00kg Żytni, 0,50kg Monachijski I, 0,50kg Pilzneński, 0,20kg Caraaroma. Dodatkowo 0,10 kg łuski ryżowej. Zacieranie 60' w 66°C i wygrzew. Wysładzanie do 16,5l brzeczki. Gotowanie 60'. Chmielenie: 10g @ 60' Marynka 8,8%, 5g @ 15' Marynka 8,8% (teraz dałbym 10g @ 5'). Drożdże FM41 ze startera. Fermentacja ok. 18°C, ale w drugiej dobie uciekła mi na pewien czas do 20°C. On 2/18/2020 at 7:55 PM, Piotr Ba said: 0,5 kg Pilzneński / 1,5 kg Monachijski t. 2 / 2,5 kg słód żytni / 0,5 kg Karmelowy 200/ łuska ryżowa Moim zdaniem za dużo monachijskiego. Karmelowego chyba też. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alert Opublikowano 22 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2020 (edytowane) Piwo, które uwarzyłem z tym zasypem wygrało w tamtym roku I miejsce w kat. Roggenbier na MPPD 2019. Wszystkie parametry tutaj: https://web.brewfather.app/#/share/0ynQRVsVuA7AaP 4.7% / 12.9 °P 80% efficiency Batch Volume: 28 L (Kettle) Fermenter Volume: 26.68 L Boil Time: 60 min Original Gravity: 12.9 °P Final Gravity: 4.1 °P IBU (Tinseth): 10 Color: 32 EBC Malts (6.32 kg) 2.7 kg (42.7%) — Weyermann Rye Malt — Grain — 5.9 EBC 1.7 kg (26.9%) — Viking Malt Pale Ale 2-Row — Grain — 6 EBC 1.35 kg (21.4%) — Viking Malt Vienna — Grain — 8.5 EBC 400 g (6.3%) — Viking Malt Caramel 150 — Grain — 150 EBC 170 g (2.7%) — Weyermann Carafa Special I — Grain — 630 EBC Mash Protein Rest — 46 °C — 1 min Temperature — 64 °C — 15 min Temperature — 72 °C — 10 min Temperature — 76 °C — 1 min Hops (60 g) 15 g (4 IBU) — Styrian Goldings 2.8% — Boil — 60 min 25 g (5 IBU) — Styrian Goldings 2.8% — Boil — 30 min 20 g (1 IBU) — Styrian Goldings 2.8% — Boil — 5 min 1 pkg — Wyeast Labs 3068 Weihenstephan Weizen Edytowane 22 Lutego 2020 przez alert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 7 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2020 Albo pieprzyć 25 EBC i zrezygnowac z monachijskiego - tylko pale ale i karmelowy dla barwy ? będzie ok 18-20 EBC kto się kapnie i tak robię dla siebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 7 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2020 (edytowane) Godzinę temu, Piotr Ba napisał: będzie Jeszcze nie zrobiłeś? Edytowane 7 Marca 2020 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Łata Opublikowano 8 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2020 No właśnie...też jestem zainteresowany tym piwkiem. Zrobiłem roggen wg przepisu odnalezionego w którymś z tematów jako "harcerskie" mające byc na celu jako 1/100 Kolmesa. Ale niestety wyszła porażka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Skwira Opublikowano 8 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2020 Przy rogenie dużą robotę robią drożdże ja pierwszego jak robiłem warka pa pół US-05 i FM-41 różnica jest ogromna zupełnie inne piwa. Na którymś z filmików "Browar Gdynia" Tomek mówił, że FM 41 to najlepsze drożdże FM. Porównania z suchymi nie mam ale piw wychodzą bardzo dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 8 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2020 Gęstwa WB-06. Aktualnie z Gwoździami i Bananami jest problem z dostępnością. Czy tą łuskę ryżową można wsypać na mash out do garnka ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 8 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2020 11 minut temu, Piotr Ba napisał: Gęstwa WB-06. Aktualnie z Gwoździami i Bananami jest problem z dostępnością. Czy tą łuskę ryżową można wsypać na mash out do garnka ? Można, najlepiej wcześniej namoczyć, żeby na wypływała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się