brunet_po_prawej Opublikowano 22 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2020 Hej! Mam pewien dylemat odnośnie receptury, ale po kolei: zakupiłem gotowy zestaw słodów na owsianego stouta w alepiwo.pl. Moje podejrzenie wzbudza receptura - każą zacierać 30 minut w 63-64 st C, potem 30 min w 72 st C, a potem mash out. Z tego co się naczytałem o owsianym stoucie zacieranie jest w jednej temperaturze. Co więcej, receptura dostarczona przez sklep jest, moim zdaniem, lekko podejrzana (chodzi mi głównie o przerwy i czas tych przerw - jest identyczna jak przy wędzonym weizenie od alepiwo.pl). To moja 4 warka będzie więc nadal mam więcej pytań niż można by to sobie wyobrażać.. Gdzieś tam znalazłem, żeby zacierać 60 minut w 68 st C, potem 10 min w 72 st C i mash out - i planuje tak właśnie to zrobić. Ktoś może mnie utwierdzić w tym, że planuje zrobić to zgodnie z tym jak powinno się to zrobić czy lepiej trzymać się receptury z alepiwo.pl? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Skwira Opublikowano 22 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2020 Tak naprawdę co za różnica jak zacierać przypilnuje lepiej dezynfekcji i temp fermentacji reszta to niuanse. Potrafię zatrzeć piwo podgrzać do 72C pojechać z żoną na zakupy 2 godziny przyjechać i dokończyć. Nasze warzelnie są tak niedokładne i jest tak wiele zmiennych że te wszystkie przerwy temp to pic na wodę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brunet_po_prawej Opublikowano 23 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2020 Może to i racja. Za jakieś 25 warek będę pewnie nieco mądrzejszy Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BROWAR KWARTA Opublikowano 23 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2020 Możesz zacierać wg załączonej receptury a możesz też jednotemperaturowo np 67°C, ważna jest temperatura fermentacji żeby Ci nie uciekła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brunet_po_prawej Opublikowano 23 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2020 Obecnie tylko górna fermentacja wchodzi u mnie w grę bo w miejscu gdzie fermentuje mam około 20 st C. Wiec tego trzymam się bezwzględnie.Z czasem może pokuszę się o jakieś dolniaki, ale to dopiero jak skończę budować pracownie - tam wstawię lodówkę, itd Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 23 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2020 (edytowane) Tylko że te 20 stopni, to też trochę za dużo, jak drożdże się rozhulają to w fermentorze będziesz miał pewnie ze 25. Edytowane 23 Lutego 2020 przez skazi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 23 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2020 Dobieraj drożdże do temperatury. +20°C na początku, najlepiej zniosą kwejki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brunet_po_prawej Opublikowano 23 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2020 Zadam S04, w zestawie są. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 23 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2020 2 godziny temu, brunet_po_prawej napisał: Zadam S04, w zestawie są. 20C otoczenia to wg mnie za wysoko jak na te drożdże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 24 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2020 Zdecydowanie za wysoko. Przydałoby się np. zrobić styropianowe pudło albo może chociaż otworzyć okno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brunet_po_prawej Opublikowano 24 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2020 Piwo stoi w sypialni gdzie jest najchłodniej w całym domu. Obecnie jest tam około 16-17 stopni bo właśnie okna są rozszczelnione i wyłączone ogrzewanie, nawet żona o dziwo rozumie powagę sytuacji i wyciągnęła grubszą pościel dla siebie Powiedziałem jej, że wiesz, to takie specjalne piwo, chce na konkurs wysłać, musi być Ok bo a nuż coś wygramy Z konkursem ściema bo za chudy w uszach żem, ale piwo ma dogodne warunki Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się