paulox81 Opublikowano 28 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2020 Witam, Dziś warzyłem piwo z następujących składników: SŁODY: KARMELOWY 0,2kg PILZNENSKI 1,6 kg PALE ALE : 3,2 kg Zacieranie: 1: 66 st C (spadało do 63) -10 min 2: 62 stC – 30 min 3: 70 st C – 25 min – na zakończenie 14 Brix 4: 78 st C – 5min Po wysładzaniu zagotowałem brzeczkę. Nie dodawałem od razu chmielu na goryczkę, pozwoliłem brzeczce pogotować się przez pierwsze 10 min. Moim oczom ukazała się gruba piana ale pokryta z wierzchu dziwnym cienkim (ok 1-2mm) jednolitym kożuchem w kolorze szaro brązowym. Wcześniej tego nie miałem. Załączam zdjęcie (na zdjęciu już poprzecinany łygą, natomiast na początku korzuch pokrywał jednolicie całą powierzchnię piany). Co to może być i czy to normalne? Pierwszy chmiel (na goryczkę) dodałem po rozmieszaniu tego dziwadła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 28 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2020 Wszystko wygląda normalnie, jak szumowiny na rosole. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 28 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2020 Godzinę temu, paulox81 napisał: Nie dodawałem od razu chmielu na goryczkę, pozwoliłem brzeczce pogotować się przez pierwsze 10 min. Tak się właśnie powinno robić. Tą pianę można zebrać łygą i wylać. Wtedy dodać chmiel. Jak piany nie zbierzesz to szumowiny wracają do brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 28 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2020 Jak masz trochę więcej brzeczki to jest dobry sposób na pozbycie się szumowin, wystarczy na chwilę wyjść z pomieszczenia, wtedy samo wykipi... ;] anatom i rob7320 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 28 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2020 (edytowane) Gorzej jak ma gar większy i nie wykipi wtedy wracając so tematu ja zawsze je normalnie zbieram i wywalam Edytowane 28 Lutego 2020 przez Juniorek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 28 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2020 Dużo syfu przedostało Ci się po zacieraniu stąd te szare placki. Ja też zawsze wyławiam sitkiem tę zbitą pianę przed dodaniem chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulox81 Opublikowano 29 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2020 Dzięki za odpowiedzi ? 10 godzin temu, Wuuu napisał: Dużo syfu przedostało Ci się po zacieraniu stąd te szare placki. Ja też zawsze wyławiam sitkiem tę zbitą pianę przed dodaniem chmielu. Jeśli tego nie zebrałem to będzie miało wpływ na smak gotowego piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 29 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2020 Nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulox81 Opublikowano 29 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2020 1 godzinę temu, zasada napisał: Nie. To fajnie Mam tylko nadzieję, że tym razem piwo będzie bardziej pijalne, bo jak dotąd same porażki - zbyt gorzkie w smaku i to nie od chmielu moim zdaniem, obstawiam, że to wina wody, może nawet bardziej PH niż samych minerałów. Tym razem zrobiłem na bazie wody RO (25 litrów) dodając: - 5g gipsu, - 5g chlorku wapnia - 3g sody oczyszczonej - 4ml kwasu mlekowego. Wyliczone z kalkulatora brewersfriend Zobaczymy co z tego będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się