wizi Opublikowano 10 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2020 30 * 9 = 19 * x Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 10 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2020 3 godziny temu, michu7 napisał: mam pytanie w temacie wczesniejszego posta czy mozna wprost proporcjonalnie przeliczac gestość brzeczki w stosunku do ilości tzn.: przed gotowaniem: 30 litrów = 9 blg po gotowaniu 19 litrów = x x=? 30 * 9 = 270 270 / 19 = 14,2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 10 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2020 4 godziny temu, michu7 napisał: mam pytanie w temacie wczesniejszego posta czy mozna wprost proporcjonalnie przeliczac gestość brzeczki w stosunku do ilości tzn.: przed gotowaniem: 30 litrów = 9 blg po gotowaniu 19 litrów = x x=? w beersmith masz taka opcje mam wrazenie ze 19 l poszlo do fermentora a nie po gotowaniu a to b duza roznica zeby miec 19l trzeba by gotowac 200min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michu7 Opublikowano 10 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2020 o dziekuje bardzo wlasnie tak po wysladzaniu mialem 9blg i prawie 30 litrów tego bylo po gotowaniu i po ostudzeniu wlane do fermentora przed dodaniem drozdzy zostalo 19 litrow gotowalem 60 min. od momentu wrzenia a doprowadzenie do wrzenia zajelo ponad 40min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 10 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2020 3 godziny temu, leonzn napisał: zeby miec 19l trzeba by gotowac 200min Zależy jakie masz odparowanie godzinowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czeslaw Opublikowano 11 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2020 Wiadomo, że zależy. Głównie chodzi o moc źródła ciepła. Ale chcesz powiedzieć, że jesteś w stanie odparować 11 litrów wody w mniej niż 3 godziny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 11 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2020 11 minut temu, Czeslaw napisał: chcesz powiedzieć, że jesteś w stanie odparować 11 litrów wody w mniej niż 3 godziny? Tak, spokojnie. U mnie odparowanie 6-7 litrów na godzinę. Ważna jest moc grzania, średnica garnka i może coś jeszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymbarck Opublikowano 11 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2020 (edytowane) Wszystko zależy od długości gotowania i mocy palników. Przy Twoich danych BeerSmith pokazuje mi, że powinieneś mieć około 11,5. Prostą zasadą jest dodawanie 2 BLG do brzeczki po gotowaniu, czyli 9+2 =11. Możesz również korzystać z kalkulatorów, które wszystko wyliczą. Edytowane 11 Marca 2020 przez tymbarck Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się