michu7 Posted February 29, 2020 Share Posted February 29, 2020 siemka dzis robiłem "Special belge" brewkit z puszki 12 l piwa wszystko wedlug instrukcji mialem dac: 500g cukru , a dałem 250g cukier biały + 250g cukier kandyzowany po wystudzeniu brzeczki pomiar blg i........ ok 29 stopni niewiem dokladnie bo skali zabraklo !!! az sprawdzilem czy sprzet sie nie zepsuł wszystko ok dolalem 1,5l wody wiecej nie moge bo sie do fermentora nie zmiesci.... co robic?? zadalem orginalne drozdze 6 g suchych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
buber Posted February 29, 2020 Share Posted February 29, 2020 Ile litrów brzeczki nastawnej? Najwyraźniej źle rozmieszałeś przed pobraniem próbki Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted February 29, 2020 Share Posted February 29, 2020 Pokaż, czym mierzysz... Link to comment Share on other sites More sharing options...
michu7 Posted February 29, 2020 Author Share Posted February 29, 2020 oj niemam zdjecia taki zwykły standardowy cukromierz zanurzniowy (plywak) Link to comment Share on other sites More sharing options...
michu7 Posted February 29, 2020 Author Share Posted February 29, 2020 cukry +puszka rozpuszczone w ok 5 litrach wody i zagotowane potem dodane wody do 12 litrow i pomiar... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ziutek Posted February 29, 2020 Share Posted February 29, 2020 A mierzyles próbkę ktora miała ok 20stopnie Celsjusza czy wiecrj? Link to comment Share on other sites More sharing options...
michu7 Posted February 29, 2020 Author Share Posted February 29, 2020 tak specjalnie studzilem probke do 19,7 dokladnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted February 29, 2020 Share Posted February 29, 2020 (edited) 3 godziny temu, michu7 napisał: oj niemam zdjecia taki zwykły standardowy cukromierz zanurzniowy (plywak) No cóż, szkoda... Miesiąc temu ktoś miał podobny problem, pokazał czym mierzy i okazało się źe nie tym pływakiemiem mierzył BLG... Oczywiście na czystej wodzie pokazuje 0 ? Edited February 29, 2020 by fotohobby Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted February 29, 2020 Share Posted February 29, 2020 7 godzin temu, michu7 napisał: siemka dzis robiłem "Special belge" brewkit z puszki 12 l piwa wszystko wedlug instrukcji mialem dac: 500g cukru , a dałem 250g cukier biały + 250g cukier kandyzowany po wystudzeniu brzeczki pomiar blg i........ ok 29 stopni niewiem dokladnie bo skali zabraklo !!! az sprawdzilem czy sprzet sie nie zepsuł wszystko ok dolalem 1,5l wody wiecej nie moge bo sie do fermentora nie zmiesci.... co robic?? zadalem orginalne drozdze 6 g suchych. Ile kg miała ta puszka? Drożdży to masz Pan za mało Link to comment Share on other sites More sharing options...
michu7 Posted March 1, 2020 Author Share Posted March 1, 2020 tak oczywiscie mierzylem 3 razy ! potem odrazu test czysta woda i pokazal 0blg puszka standard 1,5 kg 6 poprzednich warek mierzylem tym cukromierzem i zawsze dobrze pokazywal w srode bede mierzyl przeniczne ktore konczy fermentacje zobacze co bedzie. piwo wystartowało po 6 godzinach( bardzo szybko z reguły to 24 godz.na innych warkach miałem) ale jak mylem caly sprzet to wszystko co mialo kontakt z brzeczka mega sie kleji doslownie gesty miód Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted March 1, 2020 Share Posted March 1, 2020 W jakim naczyniu mierzyłeś? Link to comment Share on other sites More sharing options...
michu7 Posted March 2, 2020 Author Share Posted March 2, 2020 w tym orginalnym taka rurka (menzurka) Link to comment Share on other sites More sharing options...
tymbarck Posted March 2, 2020 Share Posted March 2, 2020 Jeśli chodzi o cukromierz to nie pomogę, ale dane zawsze możesz sprawdzić z Beersmithem lub innym programem. Wprowadź składniki, za Brewkit daj ekstrakt słodowy i wychodzi w okolicach 13 plato - prawie tyle ile podaje producent https://twojbrowar.pl/pl/brewkit/605-brewkit-brewferm-special-belge.html Drożdży wsypuj całą paczkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
michu7 Posted March 2, 2020 Author Share Posted March 2, 2020 wsumie na stronie twojbrowar jest podane 5,5% alkoholu w gotowym piwie a na puszka było napisane 6,2% róznica niewielka ale jest. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ziutek Posted March 3, 2020 Share Posted March 3, 2020 A tego cukru na pewno bylo w instrukcji 500g cukru? Kupowałes w brouwland w Belgii? Link to comment Share on other sites More sharing options...
michu7 Posted March 4, 2020 Author Share Posted March 4, 2020 tak kupowałem w "twojbrowar" w instrukcji i na stronie jest 500g na wczesniejszych puszkach tez było podobnie zawsze jednak dawalem zwykly biały cukier a teraz dalem 50/50 z tym kandyz i tak sie stało cukier rozpuscilem w 3-4 litrach wody jeszcze przed dodaniem puszki i zabarwił wode na kolor bardzo ciemny bronzowy Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted March 4, 2020 Share Posted March 4, 2020 W dniu 2.03.2020 o 07:24, michu7 napisał: w tym orginalnym taka rurka (menzurka) Spławik nie oparł sie o dno? Link to comment Share on other sites More sharing options...
michu7 Posted March 4, 2020 Author Share Posted March 4, 2020 nie nie no włsnie jak opadnie na dno to pokazuje 0 blg a ta brzeczka jest tak słodka (gesta ) ze on nie chce opadac tylko sie unosi na powierzchni Link to comment Share on other sites More sharing options...
WojtekGaaD Posted March 4, 2020 Share Posted March 4, 2020 (edited) anteks sugeruje że miałeś za mało brzeczki w tej probówce Edited March 4, 2020 by WojtekGaaD korekta błędu Link to comment Share on other sites More sharing options...
michu7 Posted March 4, 2020 Author Share Posted March 4, 2020 zawsze nalewam przwie max do probówki tak ze spławik nawet zanurzajac sie wypycha nadmiar wylewa poza probowke. dziś go jeszcze raz przetestuje na czystej wodzie i mam 2 piwa do zmierzenia bo konczy im sie fermentacja to zobaczymy co pokaze na odfermentownym Link to comment Share on other sites More sharing options...
michu7 Posted March 6, 2020 Author Share Posted March 6, 2020 wczoraj sprawdziłem balingometr pomiar na czystej wodzie 20 stopni i pokazuje 0 blg 2 piwa konczace fermentacje przeniczne i LP ipa i oba pokazuje 5 blg Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted March 6, 2020 Share Posted March 6, 2020 Czyli masz piwo 12%alko ? ps nadal twierdze że źle odczytałeś pierwszy pomiar Link to comment Share on other sites More sharing options...
anatom Posted March 6, 2020 Share Posted March 6, 2020 Jak urządzenia pomiarowe są wątpliwe i nie da się zweryfikować pierwszego pomiaru to pozostaje tylko otworzyć 2 butelki 0,5 litra, wychylić na hejnał i ocenić czy to ma bliżej 12% czy bardziej 6% ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
michu7 Posted March 9, 2020 Author Share Posted March 9, 2020 nie mam pojecia skad ten pierwszy pomiar i co sie stalo wtedy w sobote robiłem "piwo grodziskie" pobrałem próbke po wysladzaniu schłodzona do 20 c pomiar i wyszlo 9 blg wiec mysle ze urzadzenie działa prawidłowo a swoja droga to grodziskie to moja pierwsza warka z zacieraniem miało byc 25 litrów mi wyszlo 19l cos mi duzo odparowalo i nie zmierzylem blg po gotowaniu wiec nie wiem co z tego wyjdzie ale juz fermentacja trwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
michu7 Posted March 10, 2020 Author Share Posted March 10, 2020 mam pytanie w temacie wczesniejszego posta czy mozna wprost proporcjonalnie przeliczac gestość brzeczki w stosunku do ilości tzn.: przed gotowaniem: 30 litrów = 9 blg po gotowaniu 19 litrów = x x=? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now