Radek.M Opublikowano 3 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2020 Witam. Przymierzam się do uwarzenie smoked scottish ale i nie mam pewności czy dobrze ułożyłem recepturę i tu moja prośba by bardziej doświadczeni zerknęli i skomentowali co zmienić. Pilzneński 4,1 kg Whisky Castle Malting 2 kg Toasted Malt 0,5 kg Cara Pils 0,25 kg Karmelowy 0,20 kg Chocolate malt 0,1 kg Chmielenie: East Kent Goldings 25 g 60 min Perle 20 g na 30 min Drożdże Wyeast Labs Scottish Ale 1728 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy1856 Opublikowano 3 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2020 Jakiej wielkości warka? Jaki ekstrakt początkowy (BLG)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 3 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2020 ... ile alfakwasów, ile IBU. A z ciekawości: to jest jakiś wymyślony przez ciebie styl? O ile mi wiadomo w Szkocji nie było piw wędzonych, ale jeśli były to chętnie się dowiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek.M Opublikowano 3 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2020 w planie jest 17 blg 20l, co do ile ibu to celuje w 30, perle 7% East Kent Goldings 4,5% 14 minut temu, dirk gently napisał: ... ile alfakwasów, ile IBU. A z ciekawości: to jest jakiś wymyślony przez ciebie styl? O ile mi wiadomo w Szkocji nie było piw wędzonych, ale jeśli były to chętnie się dowiem. Może nie było albo były wędzone ale niedawno piłem Scottish Ale i tak sobie pomyślałem jak by fajnie smakowało wędzone dlatego postanowiłem je uwarzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 3 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2020 Opisy stylów szkockich wspominają o wrażeniu wędzoności ale jednocześnie o nieużywaniu takiego słodu. Może być ciekawe ale niestylowe. Ten słód to light, medium czy heavy? Medium na poziomie 1/3 zasypu jest już całkiem wyraźny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy1856 Opublikowano 3 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2020 (edytowane) Nigdy nie robiłem Scottish Ale'a. To co chcesz uwarzyć ociera się już o Scotch Ale'a, czyli Wee Heavy. Ale w tym przypadku, tak jak napisał kolega @zasada, to bez znaczenia, bo dodając wędzony słód i tak jesteś poza stylem. Powiem tak. Uwielbiam Scotch Ale'a. Robie go 1-2 razy w roku. Parę lat temu też podkusiło mnie, żeby dodać słodu wędzonego. O ile pamiętam, to w zasypie 7kg miałem 1 kg słodu Whisky (niestety nie pamiętam, który dokładnie słód to był). Dla mnie to była porażka. Nie dało się pić tego piwa. Wędzonka zabiła wszystko. Być może po części wynikało to z tego, że przy BLG 22 wszystkie smaki były bardzo skoncentrowane i to potęgowało tę wędzonkę. Może przy 17 BLG nie będzie tak strasznie. Nie wiem. Sugeruję, żebyś zrobił po prostu porządnego, klasycznego Scotch Ale'a. Oprzyj recepturę na dobrym słodzie Pale Ale np. Maris Otter, dodaj odrobinę jakiegoś karmelowego i szczyptę palonego. Przy 7 kg zasypie i odpowiednim gotowaniu brzeczki powinieneś bez problemu uzyskać około 20 BLG i wspaniały, pełny - ale i delikatny karmel. A po paru miesiącach (a może po roku) pojawić się powinna lekka wędzonka. Zacieraj w 66-67 st. Chmiele masz OK. Drożdże też (ja czasami zamiennie stosuję drożdże Danstar Nottingham). Edytowane 4 Marca 2020 przez andy1856 literówki dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się