Dazik Opublikowano 4 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 cześć. Po przeanalizowaniu bledow z poprzedniej fermentacji, postawnowilem wstawic drugie takie samo piwo z brewkitu "geordie lager". Jak sie dowiedzialem, powinno stac w nizszej temp. (w instrukcji jest od 18-24 stopni, wczesniej trzymalem w 20-22 i wyszedl posmak jablkowy). Rowno miesiac temu wstawilem drugi raz tego lagera, i nadal fermentuje w temperaturze 15 stopni :/ nie za dlugo?... poprzednim razem fermentowalo 2 tygodnie w temp. 20-22 stopni. wiadomo, ze w mniejszej temperaturze, bedzie dluzej fermenowac, ale czy az miesiac? ;/ drozdze byly udowdnione przed dodaniem do brzeczki ktora miala 25 stopni (dorzdze no-name z zestawu) w zalacznikach odstepy miedzy bulgotaniem w rurce, oraz piana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 4 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 5 minut temu, Dazik napisał: cześć. Po przeanalizowaniu bledow z poprzedniej fermentacji, postawnowilem wstawic drugie takie samo piwo z brewkitu "geordie lager". Jak sie dowiedzialem, powinno stac w nizszej temp. (w instrukcji jest od 18-24 stopni, wczesniej trzymalem w 20-22 i wyszedl posmak jablkowy). Rowno miesiac temu wstawilem drugi raz tego lagera, i nadal fermentuje w temperaturze 15 stopni :/ nie za dlugo?... poprzednim razem fermentowalo 2 tygodnie w temp. 20-22 stopni. wiadomo, ze w mniejszej temperaturze, bedzie dluzej fermenowac, ale czy az miesiac? ;/ drozdze byly udowdnione przed dodaniem do brzeczki ktora miala 25 stopni (dorzdze no-name z zestawu) w zalacznikach odstepy miedzy bulgotaniem w rurce, oraz piana. W skrócie - zmierz blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 5 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2020 9 godzin temu, Dazik napisał: Rowno miesiac temu wstawilem drugi raz tego lagera, i nadal fermentuje w temperaturze 15 stopni :/ nie za dlugo? Za długo. Wystarczyłby tydzień, potem należy stopniowo podnosić temperaturę, aby pobudzić drożdże do dojedzenia resztek cukrów i posprzątania po fermentacji. Teraz podnieś do 20 st. C. i zostaw na tydzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 5 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2020 Powinieneś podać blg piwa i ilość litrów, jakie drożdże i ich ilość. Jeśli drożdże pracują, jak sam napisałeś w 18-24C to być może w 15C nie będą fermentować lub bardzo powoli. Dla drożdży zarówno za niska jak i za wysoka temperatura jest zła. 12 godzin temu, Dazik napisał: Jak sie dowiedzialem, powinno stac w nizszej temp. Owszem ale wg zaleceń producenta drożdży w 18C a nie 15C. Lagery robi się w jeszcze niższych temperaturach, ok 10C ale nalezy do tego dobrać odpowiednie drożdże. Nie ma drożdży uniwersalnych które w 26C zrobią Ci wyśmienitego saisona, a w 8C pilsa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dazik Opublikowano 5 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2020 Dziekuje wszystkim za odpowiedzi. Wstawilem piwko do 19 stopni i poczekamy i zobaczymy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dazik Opublikowano 10 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2020 Niestety odkopuje temat piwo od czwartku stoi w 19 stopniach i blg wynosi 5 jest widoczna piana bez zmian i rurka bulka raz na minutę... W czwartek wyjeżdżam na tydzień i nie wiem co z tym fantem zrobic... Czy to przelac do drugiego wiadra, dodac drozdzy czy co obstawiam ze cos musialy byc trefne drozdze od poczatku, bo podczas burzliwej bulkalo raz na kilka-kilkanascie sekund, a teraz wstawilem nowe i bulgocze jak szalone, praktycznie bez przerwy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 10 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2020 29 minut temu, Dazik napisał: Niestety odkopuje temat piwo od czwartku stoi w 19 stopniach i blg wynosi 5 jest widoczna piana bez zmian i rurka bulka raz na minutę... W czwartek wyjeżdżam na tydzień i nie wiem co z tym fantem zrobic... Czy to przelac do drugiego wiadra, dodac drozdzy czy co obstawiam ze cos musialy byc trefne drozdze od poczatku, bo podczas burzliwej bulkalo raz na kilka-kilkanascie sekund, a teraz wstawilem nowe i bulgocze jak szalone, praktycznie bez przerwy Pozostaw to piwo w spokoju. Tydzień tylko dobrze mu zrobi. Bez obawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dazik Opublikowano 10 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2020 15 minut temu, Jancewicz napisał: Pozostaw to piwo w spokoju. Tydzień tylko dobrze mu zrobi. Bez obawy. Ale przelewac to do drugiego wiadra? Nie zaszkodzi nic ze te piwo stoi z tymi martwymi drozdzami ponad miesiac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 10 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2020 Nie przelewaj, nie zaszkodzi Dazik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czeslaw Opublikowano 12 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2020 Max co fermentowałem to prawie 2 miesiące z drożdżami razem w fermentorze i żadnej autolizy nie było. Jeśli piwo niedofermentowane, to zlewanie go znad drożdży jest totalnie bez sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się