primordial Posted March 6, 2020 Share Posted March 6, 2020 Czy są jakieś przeciwskazania, żeby w ramach jednego warzenia podzielić brewkit na dwie (pewnie niezbyt równe części) i przygotować po sobie, a potem zlać do jednego fermentora? Myślę o zrobieniu Bulldog Craft Bad Cat (Imperial Red) Beer Kit 4.7 kg, ale mam tylko ~5 litrowy garnek. Teoretycznie nie powinno być problemu, ale może o czyś nie pomyślałem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted March 7, 2020 Share Posted March 7, 2020 Nie mozesz po prostu dobrze wymieszać w fermentorze? Muchor 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrmrooz Posted March 7, 2020 Share Posted March 7, 2020 Możesz spokojnie, to jest ekstrakt nachmielony, więc nie ma znaczenia.Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muchor Posted March 7, 2020 Share Posted March 7, 2020 Nie mozesz po prostu dobrze wymieszać w fermentorze?Właśnie, ja najczęściej wcale nie gotowałem brewkita, bo przecież on i tak jest sterylny. Wystarczy jak wlejesz jego zawartość do fermentora, zalejesz tymi 5L bardzo ciepłej wody (aby się łatwiej wszystko rozpuściło), dolejesz zimnej wody do tych wymaganych 23L (najczęściej), napowietrzysz i dodasz drożdży. Szybko i łatwo.Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka ksiegarz5 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ksiegarz5 Posted March 8, 2020 Share Posted March 8, 2020 primoridal -> Muchor dobrze mówi. Też początkowo się bawiłem w gotowanie brew-kitu, teraz tylko rozpuszczam go w fermentorze, dolewam ciepłej a potem zimnej wody i "wsio". ^^ Trochę czasu schodzi się z nachiemieleniem, bo robię to po przez "zupkę", ale ... im mniej czasu schodzi mi w kuchni przy tym, tym rodzina bardziej zadowolona. ? Bo "nie śmierdzi", bo "długo jeszcze", bo "czy już mogę wejść do kuchni". Muchor 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
primordial Posted March 9, 2020 Author Share Posted March 9, 2020 Brzmi rozsądnie - tak zrobię. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts