Jump to content

Brewkit na dwa razy


Recommended Posts

Czy są jakieś przeciwskazania, żeby w ramach jednego warzenia podzielić brewkit na dwie (pewnie niezbyt równe części) i przygotować po sobie, a potem zlać do jednego fermentora? Myślę o zrobieniu Bulldog Craft Bad Cat (Imperial Red) Beer Kit 4.7 kg, ale mam tylko ~5 litrowy garnek. Teoretycznie nie powinno być problemu, ale może o czyś nie pomyślałem.

Link to comment
Share on other sites

Nie mozesz po prostu dobrze wymieszać w fermentorze?
Właśnie, ja najczęściej wcale nie gotowałem brewkita, bo przecież on i tak jest sterylny. Wystarczy jak wlejesz jego zawartość do fermentora, zalejesz tymi 5L bardzo ciepłej wody (aby się łatwiej wszystko rozpuściło), dolejesz zimnej wody do tych wymaganych 23L (najczęściej), napowietrzysz i dodasz drożdży. Szybko i łatwo.

Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

primoridal -> Muchor dobrze mówi. Też początkowo się bawiłem w gotowanie brew-kitu, teraz tylko rozpuszczam go w fermentorze, dolewam ciepłej a potem zimnej wody i "wsio". ^^

Trochę czasu schodzi się z nachiemieleniem, bo robię to po przez "zupkę", ale  ... im mniej czasu schodzi mi w kuchni przy tym, tym rodzina bardziej zadowolona. ?  Bo "nie śmierdzi", bo "długo jeszcze", bo "czy już mogę wejść do kuchni". ;)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.