Igorrodz Opublikowano 16 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 (edytowane) Które drożdże płynne są waszym zdaniem najlepszymi do klasycznego, angielskiego bittera? Ogarniam na razie te: FM11, FM10, WLP0013, WLP007, WLP005, WLP004, WLP002. Czytałem o nich ale sam już nie wiem, mam mętlik. Z tego, co rozumiem z opisu stylu(ów) drożdże powinny pozwalać na słodowość, karmelowość ale też na sporą ilość estrów. Tak, wiem, że są jeszcze jakieś od Wyeasta ale zupełnie niedostępne ne ten moment w Polsce...Chcę zrobić serię bitterów: ordinary -> special -> strong i może jeszcze na tych samych drożdżach angielskie ipa. Edytowane 18 Marca 2020 przez Igorrodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 16 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 (edytowane) W różnych artykułach i na anglojęzycznych forach przejawia się często White Labs WLP002 (English Ale) i Wyeast 1968 (London ESB Ale) jako jedne z lepszych do Bittera. Ja osobiście jednak ich nie używałem. Niedawno robiłem Bittera na FM10 i jestem bardzo zadowolony z rezultatów. Edytowane 19 Marca 2020 przez Jancewicz literówka Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 16 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 4 godziny temu, Jancewicz napisał: Niedawno robiłem Bittera na FM10 i jestem bardzo zadowolony z rezultatów. Dwie sprawy - w opisie tego szczepu jest napisane, że flokulacja bardzo niska a piwa w stylu bitter powinny być klarowne, prawie że krystalicznie. Chcę też zebrać gęstwę a przy tego typu flokulacji może to być bardziej niż trudne? No i co z estrami, które w bitterach powinny być wyczuwalne? Tak swoją drogą - robiłeś zwykłego, specjalnego czy mocnego bittera? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 Nie ma czegoś takiego jak "najlepsze drożdże do bittera". To zależy od wielu innych czynników. Jeśli nie robisz piwa na konkurs to każde z tych drożdży co wymieniłeś będą się nadawać. Później okaże się jednak że któryś szczep bardziej ci pasuje, inny mniej. Jeśli masz małe doświadczenie to odpuściłbym FM10 to trudne drożdże w obsłudze. Zacząłbym na początek od FM11, cała seria którą chcesz zrobić będzie dobra pod te drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 16 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 43 minuty temu, WiHuRa napisał: to trudne drożdże w obsłudze Coś szczegolnego o tym powiesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 16 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 1 godzinę temu, Igorrodz napisał: Dwie sprawy - w opisie tego szczepu jest napisane, że flokulacja bardzo niska a piwa w stylu bitter powinny być klarowne, prawie że krystalicznie. Chcę też zebrać gęstwę a przy tego typu flokulacji może to być bardziej niż trudne? No i co z estrami, które w bitterach powinny być wyczuwalne? Tak swoją drogą - robiłeś zwykłego, specjalnego czy mocnego bittera? Rzeczywiście piwo przy rozlewie było mocno zapylone a gęstwa wodnista. Piwo po dwóch tygodniach w butelkach jest już kryształ a gęstwę po prostu zebrałem wodnistą. Innych "utrudnień" nie stwierdziłem. Efekt w szklance świetny. Bitera robiłem jakieś 12blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 16 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 @WiHuRa Co to oznacza, że FM10 są "trudne w obsłudze"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 Mają tendencje do zatrzymania się nagle w czasie fermentacji, lub problemy ze startem. Trzeba je dobrze prowadzić, zadbać o dobrą kondycję drożdży i pilnować fermentacji. Dają też mocno specyficzny profil piwa, wyraźnie jakby mineralny. Trudniej się zbiera gęstwę bo są bardzo rzadkie. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 16 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 @WiHuRa Dzięki. A co z dostępnych (Twój Browar, chyba tylko tam są) White Labs co byś ewentualnie zaproponował? I dlaczego Twoim zdaniem te? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 A to przecież zależy co chcesz osiągając w piwie. Skoro konieczne chcesz wlp a ich nie znasz wybierz taki szczep, który z opisu spełni lub pomoże ci osiągnąć to co zakładasz w swoim piwie. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 5 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2020 W zeszłym roku używałem Imperial Yeast A09 Pub. Myślę, że równie dobrze każde inne ESB tak samo by się nadały. Świetne drożdże, jednak są polecane do kegowania. Błyskawicznie fermentują, następnie w nieskończoność dojadają. Potrafią wznowić pracę po zabutelkowaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się