Igorrodz Posted March 16, 2020 Share Posted March 16, 2020 (edited) Które drożdże płynne są waszym zdaniem najlepszymi do klasycznego, angielskiego bittera? Ogarniam na razie te: FM11, FM10, WLP0013, WLP007, WLP005, WLP004, WLP002. Czytałem o nich ale sam już nie wiem, mam mętlik. Z tego, co rozumiem z opisu stylu(ów) drożdże powinny pozwalać na słodowość, karmelowość ale też na sporą ilość estrów. Tak, wiem, że są jeszcze jakieś od Wyeasta ale zupełnie niedostępne ne ten moment w Polsce...Chcę zrobić serię bitterów: ordinary -> special -> strong i może jeszcze na tych samych drożdżach angielskie ipa. Edited March 18, 2020 by Igorrodz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted March 16, 2020 Share Posted March 16, 2020 (edited) W różnych artykułach i na anglojęzycznych forach przejawia się często White Labs WLP002 (English Ale) i Wyeast 1968 (London ESB Ale) jako jedne z lepszych do Bittera. Ja osobiście jednak ich nie używałem. Niedawno robiłem Bittera na FM10 i jestem bardzo zadowolony z rezultatów. Edited March 19, 2020 by Jancewicz literówka Igorrodz 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Igorrodz Posted March 16, 2020 Author Share Posted March 16, 2020 4 godziny temu, Jancewicz napisał: Niedawno robiłem Bittera na FM10 i jestem bardzo zadowolony z rezultatów. Dwie sprawy - w opisie tego szczepu jest napisane, że flokulacja bardzo niska a piwa w stylu bitter powinny być klarowne, prawie że krystalicznie. Chcę też zebrać gęstwę a przy tego typu flokulacji może to być bardziej niż trudne? No i co z estrami, które w bitterach powinny być wyczuwalne? Tak swoją drogą - robiłeś zwykłego, specjalnego czy mocnego bittera? Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted March 16, 2020 Share Posted March 16, 2020 Nie ma czegoś takiego jak "najlepsze drożdże do bittera". To zależy od wielu innych czynników. Jeśli nie robisz piwa na konkurs to każde z tych drożdży co wymieniłeś będą się nadawać. Później okaże się jednak że któryś szczep bardziej ci pasuje, inny mniej. Jeśli masz małe doświadczenie to odpuściłbym FM10 to trudne drożdże w obsłudze. Zacząłbym na początek od FM11, cała seria którą chcesz zrobić będzie dobra pod te drożdże. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted March 16, 2020 Share Posted March 16, 2020 43 minuty temu, WiHuRa napisał: to trudne drożdże w obsłudze Coś szczegolnego o tym powiesz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted March 16, 2020 Share Posted March 16, 2020 1 godzinę temu, Igorrodz napisał: Dwie sprawy - w opisie tego szczepu jest napisane, że flokulacja bardzo niska a piwa w stylu bitter powinny być klarowne, prawie że krystalicznie. Chcę też zebrać gęstwę a przy tego typu flokulacji może to być bardziej niż trudne? No i co z estrami, które w bitterach powinny być wyczuwalne? Tak swoją drogą - robiłeś zwykłego, specjalnego czy mocnego bittera? Rzeczywiście piwo przy rozlewie było mocno zapylone a gęstwa wodnista. Piwo po dwóch tygodniach w butelkach jest już kryształ a gęstwę po prostu zebrałem wodnistą. Innych "utrudnień" nie stwierdziłem. Efekt w szklance świetny. Bitera robiłem jakieś 12blg. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Igorrodz Posted March 16, 2020 Author Share Posted March 16, 2020 @WiHuRa Co to oznacza, że FM10 są "trudne w obsłudze"? Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted March 16, 2020 Share Posted March 16, 2020 Mają tendencje do zatrzymania się nagle w czasie fermentacji, lub problemy ze startem. Trzeba je dobrze prowadzić, zadbać o dobrą kondycję drożdży i pilnować fermentacji. Dają też mocno specyficzny profil piwa, wyraźnie jakby mineralny. Trudniej się zbiera gęstwę bo są bardzo rzadkie. Igorrodz 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Igorrodz Posted March 16, 2020 Author Share Posted March 16, 2020 @WiHuRa Dzięki. A co z dostępnych (Twój Browar, chyba tylko tam są) White Labs co byś ewentualnie zaproponował? I dlaczego Twoim zdaniem te? Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted March 16, 2020 Share Posted March 16, 2020 A to przecież zależy co chcesz osiągając w piwie. Skoro konieczne chcesz wlp a ich nie znasz wybierz taki szczep, który z opisu spełni lub pomoże ci osiągnąć to co zakładasz w swoim piwie. Igorrodz 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzegorz Żukowski Posted May 5, 2020 Share Posted May 5, 2020 W zeszłym roku używałem Imperial Yeast A09 Pub. Myślę, że równie dobrze każde inne ESB tak samo by się nadały. Świetne drożdże, jednak są polecane do kegowania. Błyskawicznie fermentują, następnie w nieskończoność dojadają. Potrafią wznowić pracę po zabutelkowaniu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now