Jump to content

Najlepsze drożdże płynne do bittera - które?


Igorrodz

Recommended Posts

Które drożdże płynne są waszym zdaniem najlepszymi do klasycznego, angielskiego bittera?
Ogarniam na razie te: FM11, FM10, WLP0013, WLP007, WLP005, WLP004, WLP002.
Czytałem o nich ale sam już nie wiem, mam mętlik. Z tego, co rozumiem z opisu stylu(ów) drożdże powinny pozwalać na słodowość, karmelowość ale też na sporą ilość estrów.
Tak, wiem, że są jeszcze jakieś od Wyeasta ale zupełnie niedostępne ne ten moment w Polsce...
Chcę zrobić serię bitterów: ordinary -> special -> strong i może jeszcze na tych samych drożdżach angielskie ipa.
 

Edited by Igorrodz
Link to comment
Share on other sites

W różnych artykułach i na anglojęzycznych forach przejawia się często White Labs WLP002 (English Ale) i Wyeast 1968 (London ESB Ale) jako jedne z lepszych do Bittera. Ja osobiście jednak ich nie używałem. Niedawno robiłem Bittera na FM10 i jestem bardzo zadowolony z rezultatów.

Edited by Jancewicz
literówka
Link to comment
Share on other sites

4 godziny temu, Jancewicz napisał:

Niedawno robiłem Bittera na FM10 i jestem bardzo zadowolony z rezultatów.

Dwie sprawy - w opisie tego szczepu jest napisane, że flokulacja bardzo niska a piwa w stylu bitter powinny być klarowne, prawie że krystalicznie. Chcę też zebrać gęstwę a przy tego typu flokulacji może to być bardziej niż trudne? No i co z estrami, które w bitterach powinny być wyczuwalne?
Tak swoją drogą - robiłeś zwykłego, specjalnego czy mocnego bittera?

Link to comment
Share on other sites

Nie ma czegoś takiego jak "najlepsze drożdże do bittera". To zależy od wielu innych czynników. Jeśli nie robisz piwa na konkurs to każde z tych drożdży co wymieniłeś będą się nadawać. Później okaże się jednak że któryś szczep bardziej ci pasuje, inny mniej.

 

Jeśli masz małe doświadczenie to odpuściłbym FM10 to trudne drożdże w obsłudze. Zacząłbym na początek od FM11, cała seria którą chcesz zrobić będzie dobra pod te drożdże. 

Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, Igorrodz napisał:

Dwie sprawy - w opisie tego szczepu jest napisane, że flokulacja bardzo niska a piwa w stylu bitter powinny być klarowne, prawie że krystalicznie. Chcę też zebrać gęstwę a przy tego typu flokulacji może to być bardziej niż trudne? No i co z estrami, które w bitterach powinny być wyczuwalne?
Tak swoją drogą - robiłeś zwykłego, specjalnego czy mocnego bittera?

 

Rzeczywiście piwo przy rozlewie było mocno zapylone a gęstwa wodnista. Piwo po dwóch tygodniach w butelkach jest już kryształ a gęstwę po prostu zebrałem wodnistą. Innych "utrudnień" nie stwierdziłem. Efekt w szklance świetny. Bitera robiłem jakieś 12blg.

Link to comment
Share on other sites

Mają tendencje do zatrzymania się nagle w czasie fermentacji, lub problemy ze startem. Trzeba je dobrze prowadzić, zadbać o dobrą kondycję drożdży i pilnować fermentacji. Dają też mocno specyficzny profil piwa, wyraźnie jakby mineralny. Trudniej się zbiera gęstwę bo są bardzo rzadkie.

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

W zeszłym roku używałem Imperial Yeast A09 Pub. Myślę, że równie dobrze każde inne ESB tak samo by się nadały. Świetne drożdże, jednak są polecane do kegowania. Błyskawicznie fermentują, następnie w nieskończoność dojadają. Potrafią wznowić pracę po zabutelkowaniu

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.