vettis Opublikowano 5 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2010 Cześć, Poszedłem krok dalej, Mam paski do pomiaru pH zacieru. I teraz mam pytanie. Jak je używać? Dokładniej, po jakim czasie od początku zacierania mogę już zmierzyć pH? Ile od końca zacierania mogę jeszcze dodać słód zakwaszający żeby zmierzyć odczyn zacieru? Po dodaniu słodu, zależenie od temperatury, kiedy mogę ponownie zmierzyć ? W jakich proporcjach dodawać słód zakwaszający, żeby stabilnie zmieniać pH i nie przesadzić? Wielu z was bardziej doświadczonych na pewno praktykuje ingerencję w odpowiednie środowisko zacieru. z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 5 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2010 Pomiar robisz tak: po ok. 10 minutach od wsypania śruty mieszasz zacier, pobierasz małą próbkę, chłodzisz do temp < 30°C , do niej wkładasz pasek na parę sekund, wyciągasz i robisz odczyt. Słód zakwaszający możesz dodawać porcjami po 50g. Tyle, że on jakoś długo oddaje swoją kwasowość, tak ze 30 minut, trudno jest monitorować na bieżąco jak wpływa na pH. Ja go wrzucam przed śrutą, od razu jak zaczynam grzać wodę. Radzę zrobić tak: jak pH wyjdzie powyżej 5.8, wrzuć 50g zakwaszającego i już nic nie rób dalej. Zmierz pH na koniec zacierania, i jak będzie dalej za wysokie, to nastepnym razem do takiego piwa dodasz 100 g. itd. Trudno jest powiedzieć, kiedy jest za dużo, na mojej wodzie 200 g zakwaszającego już na pewno czuć w smaku, staram się nie przekraczać 100g. Jejski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 5 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2010 Słód zakwaszający można zmielić na mąkę, wtedy kwas mlekowy szybciej przejdzie do zacieru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 6 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2010 Pomiar robisz tak: po ok. 10 minutach od wsypania śruty mieszasz zacier, pobierasz małą próbkę, chłodzisz do temp < 30°C , do niej wkładasz pasek na parę sekund, wyciągasz i robisz odczyt. Słód zakwaszający możesz dodawać porcjami po 50g. Tyle, że on jakoś długo oddaje swoją kwasowość, tak ze 30 minut, trudno jest monitorować na bieżąco jak wpływa na pH. Ja go wrzucam przed śrutą, od razu jak zaczynam grzać wodę. Radzę zrobić tak: jak pH wyjdzie powyżej 5.8, wrzuć 50g zakwaszającego i już nic nie rób dalej. Zmierz pH na koniec zacierania, i jak będzie dalej za wysokie, to nastepnym razem do takiego piwa dodasz 100 g. itd. Trudno jest powiedzieć, kiedy jest za dużo, na mojej wodzie 200 g zakwaszającego już na pewno czuć w smaku, staram się nie przekraczać 100g. Dzięki coder za fajną jasną odpowiedź. Będę próbował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 20 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 Gdzie najtaniej kupić paski ph z przedziału 5-6? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 20 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 (edytowane) jakiś rok temu w POCH'u kupowałem za 16pln 80sz, zakres pH 4,8-6,8 [edit] obecnie to już nie POCH tylko Avantor [edit2] nie 100 a 80szt Edytowane 20 Listopada 2013 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 20 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 Lub u Chińczyka http://www.ebay.com/itm/161057857231 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 20 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 jakiś rok temu w POCH'u kupowałem za 16pln 80sz, zakres pH 4,8-6,8 [edit] obecnie to już nie POCH tylko Avantor [edit2] nie 100 a 80szt Jak tam coś kupić, tylko kontakt mailowy, bo sklepu nie widzę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 20 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 Moim zdaniem osiąganie optymalnego ph pogarsza smak. 5.5 dla mnie optimum, a mówię o doświadczeniach z kwasem mlekowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 20 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 Jak tam coś kupić, tylko kontakt mailowy, bo sklepu nie widzę? kontakt mailowy/telefoniczny z firmą - inaczej się nie da Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemikmarcin Opublikowano 21 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 POCH ma sklep internetowy - nazwali to System B2B, jest dostępny ze strony głównej - bardzo wygodny. Zamawiałem tam odczynniki, ale przy rejestracji podawałem dane firmowe, nie wiem jak jest na osobę prywatną. Polecam spróbować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 21 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 BusinessToBusiness - nic dziwnego że dane firmy były potrzebne i prosty wniosek jak to będzie z Kowalskim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harcerski Opublikowano 21 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 Znalazłem coś takiego http://homebeer.pl/pl/ph-tester.html - wydaje się podejrzanie tanie - ktoś może się orientuje, czy to jest cokolwiek warte? Kamil Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 21 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 (edytowane) to jest pHmetr do gleby - nie nadaje się do piwa - testowałem, szaleje i pokazuje bzdury [edit] nie wiem czy to był ten sam, ja testowałem z biowinu - wyglądał identycznie Edytowane 21 Listopada 2013 przez leszcz007 harcerski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harcerski Opublikowano 21 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 Dzięki, nie ma w takim razie co sobie głowy zawracać Kamil Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelG Opublikowano 21 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 tez czytalem ze nie nadaje sie do plynow. zainwestuj w ph metr elektryczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 21 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 zainwestuj w ph metr elektryczny Bez przesady po co od razu pHmetr, w zupełności wystarczą papierki wskaźnikowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moon Opublikowano 21 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 A taki wynalazek? http://www.aliexpress.com/item/Digital-PH-Meter-Tester-0-14-Pocket-Pen-Aquarium-1072/449610354.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 21 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 (edytowane) Taki własnie posiadam. Wyniki w tym samym roztworze niby ma powtarzalne ale jak z dokładnością to nie wiem. Choć i tak trzeba go skalibrować na buforze. Edytowane 21 Listopada 2013 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moon Opublikowano 21 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 Testowałeś względem pasków. Często kalibrujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 21 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 Mam od kilku dni dopiero. "Kalibrowałem" raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moon Opublikowano 21 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 Mam od kilku dni dopiero. "Kalibrowałem" raz. Gdzie kupiles i za ile? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 21 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 Ja kupiłem na allegro. Nie pamiętam ceny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelG Opublikowano 22 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 tez taki mam ,szkoda tylko ze jego dokladnosc to 0,1 ,przydalo by sie 0,01.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się